Grønland! Alt ondt har jeg lidt i det Land,
men store Glæder har jeg ogsaa oplevet der.
Jeg har forbandet det Land, og jeg har elsket det Land,
hvor man kan leve frit, kan leve, som man vil, kan gøre,
hvad man vil - kun vil man betale Prisen derfor,
er villig til at døje ondt med et Smil om Læben,
at tage hvad Omskiftelser, Skæbnen byder,
at finde sig i det skønne, det barske
og dog smilende Lands store Lunefuldhed.

Ejnar Mikkelsen, 1925

Hvorfor er polarforskeren Ejnar Mikkelsen så relativ ukendt i dag?

Til min 12 års fødselsdag fik jeg bog af moster Sørine og onkel Svend. Det lyder måske ikke så fantastisk i dine ører, men almindeligvis fik min søster og jeg altid bløde pakker fra den side såsom hjemmestrikkede trøjer og bluser. Gavevalget skyldtes sikkert onkel Svend, som havde været på langfart som matros, inden han mødte min moster. Bogen hed "Farlig tomandsfærd" og var skrevet af polarforskeren Ejnar Mikkelsen, som også havde en af de to hovedroller i bogen. Jeg slugte med begær den spændende beretning om Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen i deres søgen efter oplysninger om de tre forsvundne medlemmer af "Danmark-ekspeditionen" 1906–1908. Mens Mikkelsen og Iversen tog på slæderejse nordpå, blev ekspeditionsskibet skruet ned af isen, og mandskab undsat af en norsk sælfanger. Da Mikkelsen og Iversen kom tilbage, fandt de en lille hytte, som var bygget af vragrester fra skibet. Her i den barske ødemark kæmpede de to mænd mod sult og kulde i mere end to år, inden de blev undsat. Spændende læsning for en 12 års dreng.

Min trofaste og livsglade Kammerat
paa nordøst Grønland fra 1909-1912
Iver P. Iversen
tilegner jeg denne beretning.

På det tidspunkt boede mine bedsteforældre i "polar-kvarteret" i det nordlige Aarhus, hvor gaderne var opkaldt efter opdagelsesrejsende på de arktiske breddegrader, såsom Gustav Holms Vej, Fridtjof Nansens Vej, Jens Munks Vej, Roald Amundsens Vej, Otto Sverdrups Vej, Lauge Kochs Vej, Gertrud Rasks Vej, Knud Rasmussens Vej, Mylius Erichsens Vej, Jørgen Brønlunds Vej, G.C. Amdrups Vej, Høeg Hagens Vej, Vitus Berings Stræde - men hvorfor var ingen vej opkaldt efter Ejnar Mikkelsen. Jeg har siden ofte undret mig over, at fx. Knud Rasmussen, Mylius Erichsen og måske Peter Freuchen altid bliver fremhævet, nåt man taler om polarforskere, mens Ejnar Mikkelsen synes at være gået i glemmebogen. Måske fordi offentligheden kun oplevede den charmerende side af Knud Rasmussen, som blev kaldt "den store forfører", mens Ejnar Knudsen altid optrådte som en kompromisløs og brysk kritiker af regeringen og administrationen og en dedikeret forsvarer af den grønlandske befolkning.

I foråret 2024 mødte jeg ret tilfældigt et oldebarn af Ejnar Mikkelsen, nemlig kunstmaleren Asmund Havsteen-Mikkelsen (f. 1977). Han er mangeårig ven af vores svigerdatter, og de lærte hinanden at kende, da de læste litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Efterfølgende gik Asmund på kunstakademiet, hvorfra han dimittterede i 2009. Han har i en årrække boet i og haft atelier i Berlin, men i dag bor og arbejder han i København. Han er født på Ærø som søn af arkitekten og billedkunstneren Alan Havsteen-Mikkelsen (1938-2002) og barnebarn af kunstneren Sven Havsteen-Mikkelsen (1912-1999). Sven Havsteen-Mikkelsen er søn af Johan Theodor Havsteen og Ella Holm-Jensen. Forældrene blev skilt, og hans mor giftede sig med Ejnar Mikkelsen, som adopterede Sven i 1919. Som ung foretog Sven flere rejser til Grønland, Island og Færøerne sammen med Ejnar Mikkelsen.

Jeg fortalte Asmund, at jeg ofte havde undret mig over, at Ejnar Mikkelsen aldrig bliver nævnt i samme åndedræt som Knud Rasmussen. Min egen teori er, at det primært skyldes, at Knud Rasmussen døde allerede som 54 årig, mens Ejnar Mikkelsen levede til han var over 90. Asmund gjorde mig opmærksom på "Ejnar Mikkelsen. En biografi af Kurt L. Frederiksen, Gyldendal. Jeg kendte udmærket Kurt L. Frederiksen og har læst flere af hans velskrevne biografier, fx. "Knud Rasmussen, Kongen af Thule, men hans biografi om Ejnar Mikkelsen havde undgået min opmærksomhed. Jeg hentede den på biblioteket og læste den i løbet af to dage. Og min beundring for den gamle polarforskers dedikation til Østgrønland og dens befolkning voksede under læsningen. Jeg giver bogen min bedste anbefaling.

Om Ejnar Mikkelsen

Ejnar Mikkelsen blev født den 23. december 1880 i Vester Brønderslev i Vendsyssel som søn af smed Aksel Mikkelsen-Løth og hans hustru Maren. Faderen, som havde et støberi og maskinværksted, var meget interesseret i pædagogik og han indrettede en håndværkerskole ved virksomheden. I 1883 flyttede familien til Næstved på Sjælland, hvor faderen fik arbejde som sløjdlærer på Teknisk Skole. I 1885 flyttede de videre til København, hvor Aksel Mikkelsen købte en gammel skolebygning på Værnedamsvej, hvor han videreudviklede sine pædagogiske idéer især indenfor sløjdundervisningen.

Ejnar havde det svært i skolen, og ofte blev det til et smut ned omkring havnen i stedet for skolegang. Det eneste lyspunkt var geografilærerinden Nina Ellinger, hvis fortællinger fra den store verden kunne fængsle ham. Nina Ellinger var magister i historie. Hun blev siden gift Bang og blev i 1924 Danmarks første kvindelige minister, undervisningsminister i Staunings regering 1924-1926.

På togt med "Georg Stage"

Skoleskibet "Georg Stage" fra 1882

Som 13-årig blev Ejnar taget ud af skolen, hvorefter han blev undervist privat. Hans "redning" blev et togt med skoleskibet "Georg Stage". Som 14-årig forlod han hjemmet med sin skibskiste, indeholdende hans få ejendele. På indersiden af låget stod denne (viste det sig) meget passende inskription: "Gud bevare din Færd paa de farlige Veje". "Georg Stage", som var bygget på B&W i 1882, havde 10 officerer og 80 elever om bord. Ejnar skriver selv om opholdet: "Det var gode Dage om Bord på Georg Stage. De bødede paa Skolelivets Trængsler og gengav mig den Tro og Tillid til mig selv, som var blevet sat over Styr i de tunge Skoleaar. De udviklede Drengen til en Yngling, der frit kunne drømme om alt det, som han haabede at ville opleve i Aarene, der kom." (Den 25. juni 1905 sank Georg Stage, da hun blev påsejlet af det engelske dampskib Ancona i Hollænderdybet, og 22 elever druknede). Efter togtet med "Georg Stage" skaffede faderen ham hyre på barken "Emilie" fra Fanø som jungmand, de færdigheder, han havde erhvervet i faderens sløjdlokaler bevirkede, at han kom til at arbejde som tømmermand.

På langfart

Den første rejse gik til Fjernøsten via De Kanariske Øer, rundt om Afrikas sydspids og videre ind i Det Indiske Ocean. Sejlskibenes æra var ved at udrunde. En sejltur til Indonesien kunne tage indtil fem måneder, afhængig af vind og vejr, som man jo var. Under en hundevagt fik Ejnar øje på et isbjerg, heldigvis lykkede det at få lagt kursen om, så et fatalt sammenstød blev undgået. I de følgende tre år sejlede Ejnar på Indonesien. Det var ofte vanskeligt at finde bestemmelseshavnen, og ofte blev Ejnar sendt i land, iført skibets bedste tøj, for at blande sig med befolkningen og finde ud af, hvor de befandt sig.

Undervejs anløb skibet Calcutta, hvor Ejnar opsøgte en spåmand. Spåmanden blev dybt forvirret, da han så Ejnars hånd, for han så et land, hvor alt var koldt og hvidt. Det var jo svært at forstå for et menneske, som havde levet hele livet i det varme og farvestrålende Indien. Den indiske spåmand kunne også fortælle, at Ejnar ville blive meget gammel. Jeg kan allerede nu afsløre, at Ejnar Mikkelsen blev 90 år.

Ejnar begyndte at læse i de bøger, som befandt sig i skippers bogkasse, og når han med lange mellemrum var hjemme, medbragte han skolebøger til læsning i sin sparsomme fritid ombord. Her traf han den beslutning, at han ville tage hjem og gå på studenterkursus for ar rette op på sine manglende skolekundskaber, og han afmønstrede i Marseille og tog hjem til København.

I begyndelsen gik det godt på kurset, og han mødte op og lavede sine lektier. Siden begyndte han at forsømme, først lidt, siden mere. Hans kammerater gav han tilnavnet "Meteoren", fordi han dukkede så sjældent op, og til sidst droppede han ud.

Uddannelse til styrmand

I stedet begyndte han på styrmandsskole, da han netop var fyldt 18 år. Han klarede sig godt på skolen, hvor han følte, at hans manglende skolekundskaber blev opvejet af hans erfaring som sømand på de store have. De foregående år var der opstået en gryende interesse for det arktiske område, især inspireret af den danske polarforsker Gustav Holm, som 1883-1885 udforskede Julianehåb og Anmassalik på Sydøstkysten af Grønland. I sommeren 1888 krydsede nordmanden Fridtjof Nansen Grønlands indlandsis for senere at lade sig indefryse med sit skib "Fram" i et forsøg på at nå frem til Nordpolen. Disse bedrifter har formentlig vakt Ejnar Mikkelsens interesse, og chefen på styrmandskolen, kommandør J.A.D. Jensen Bildsøe, som selv var en kendt grønlandspioner, har formentlig pustet til ilden. I 1899 finansierede Carlsbergfondet en ekspedition til Østgrønland under ledelse af premierløjtnant G.C. Amdrup (Georg Carl Amdrup). Formålet var at udforske og kortlægge den ukendte kyststrækning fra 66° n.br. og nordpå. Den 31. august 1898 blev Amdrup sammen med 4 ledsagere landsat ved Anmassalik, hvor de overvintrede. Om foråret sendte man en patrulje nordpå til ca. 66¼°, hvorefter vinteren blev tilbragt med meteorologiske observationer samt med studier af befolkningens liv. Herudover blev der udført to slædeekspeditioner nordpå. Den 21. juni 1899 startedes den store båd-ekspedition, men ved Aggas ø på ca. 67° n.br. blev al videre fremfærd standset af isen. Den berejste strækning blev kortlagt, og der blev hjemført et meget værdifuldt etnografisk materiale. Den 3. september 1899 forlod ekspeditionen Grønland og vendte hjem til København. Planen var at vende tilbage til Østgrønland det følgende år for at afsluttte ekspeditionen.

Allerede i maj måned 1900 gik Ejnar Mikkelsen op til eksamen, som han bestod. Bildsøe var en af censorerne, og da han overrakte ham eksamensbeviset, opfordrede han Ejnar Mikkelsen til at opsøge premierløjtnant G.C. Amdrup (Georg Carl Amdrup), der i løbet af sommeren ville stå i spidsen for anden del af ekspeditionen til Østgrønland.

Ejnar Mikkelsens første polarekspedition, Amdrup-ekspeditionen i 1900

Ejnar Mikkelsen opsøgte straks Amdrup på dennes bopæl i Havnegade 7 på Christianshavn og tilbød sin tjeneste som styrmand på Amdrups næste ekspedition. Ejnar var godt 19 år gammel, men havde allerede sejlet på de syv verdenshave i næsten fem år. I håbet om at gavne sin sag fortalte han Amdrup, at han var 20 år. Amdrup tog venligt imod den unge mand og fortalte, at han ville drøfte hans henvendelse med formanden for den komité, der udsendte ekspeditionen, Admiral Wandel samt førstestyrmanden. Ejnar manglede tre måneder i at opfylde kravet om fem års sejltid for at kunne påmønstre som styrmand, men hvis han ville tage til takke, kunne han komme med som matros. Og Ejnar tog til takke.

Den 14. juni 1900 afgik ekspeditionen med skibet Antarctic fra Den Kongelige Grønlandske Handels Plads. Kystekspeditionen bestod af fire personer, udover Amdrup Søren Nielsen, Axel Jacobsen og Ejnar Mikkelsen. Herudover en botaniker, en læge, en zoolog, en geolog, en maler/tegner samt en geodæt. Koner og kærester, som havde fået lov til at følge deres mænd på vej, gik i land i Helsingør. For Ejnar Mikkelsen var det en stor forandring som ekspeditionsdeltager at få et lukaf agterude sammen med videnskabsmændene og lytte til deres lærde diskussioner.

12 dage efter afrejsen nåede de Jan Mayen, hvorfra Antarctic fortsatte til Sabine Ø på ca. 74½° n.br. for at fuldende ekspeditionen. Her gik Ejnar Mikkelsen videnskabsmændene til hånde, bl.a. ved at indsamle forstenede palmeblade, som vidnede om en noget varmere fortid.


Amdrup-ekspeditionens medlemmer: G.C. Amdrup, Axel Jakobsen, Søren Nielsen og Ejnar Mikkelsen.

Fra Sabine sejlede de til Kap Dalton, hvor Amdrup forlod Antarctic for sammen med de 3 kystdeltagere, deriblandt Ejnar Mikkelsen, at sejle sydpå i en lille egetræsjolle. Gruppen af videnskabsmænd fortsatte nordpå for at udforske kysten. Under store anstrengelser lykkedes det at kortlægge strækningen til 67° n.br., og den 2. september nåede de Ammassalik efter en tur på 925 km på 43 dage. En vigtig del af ekspeditionens formål var at tage land i besiddelse, hvilket bl.a. skete ved affyring af salutter og hejsning af det danske splitflag. Lidet tænkte man på den oprindelige befolknings rettigheder. I Ammassalik blev kystekspeditionen afhentet af Antarctic og efter en barsk hjemtur over Atlanterhavet ankom ekspeditionen til København den 4. oktober 1900. Alle var lettede over, at det ikke var blevet nødvendigt at tilbringe vinteren i det høje nord.

Missionen var en succes. Kyststrækningen udforsket og kortlagt, botaniske og etnografiske samlinger hjembragt - hertil en samling på 15 kranier. Markante steder blev navngivet, fx. fik en kyststrækning navnet Kong Christian den IX's Land.

I sin ekspeditionsberetning gav Amdrup Ejnar Iversen følgende skudsmål: "For den nyantagne Mands Vedkommende skal jeg udtale, at han sin Ungdom til trods har arbejdet med en Iver, Lyst og Utrættelighed, som har gjort, at jeg aldrig har fortrudt, at jeg valgte ham."

Snart efter sin hjemkomst blev Ejnar Mikkelsen inviteret til at holde foredrag om ekspeditionen på sin gamle, forhadte skole, så nu var han ikke "kun" matros og styrmand og ekspeditionsdeltager, men også foredragsholder. Og et par måneder senere blev han også forfatter ved at skrive en artikel om sine oplevelser i bladet "Nat og Dag".

Mange år senere i 1950 udtalte Ejnar Mikkelsen til Berlingske Tidende: "For mig blev denne Rejse en Oplevelse for Livet, en Oplevelse, der fik Indflydelse på Resten af mit Liv.".

Ejnar Mikkelsen var nu overbevist om, at hans fremtidige livsgerning lå i det stort set uudforskede Østgrønland.

Baldwin-Ziegler polarekspeditionen 1901-1902

Den amerikanske meteorolog Evelyn Briggs Baldwin (1862-1933) deltog i Robert Pearys anden ekspedition til det nordlige Grønland i 1893–1894. Efter sin hjemkomst skrev han en bog om arktisk forskning (The Search for the North Pole, 1896) og håbede at kunne finansiere sin egen ekspedition for indtægterne. Det lykkedes Baldwin at få den amerikanske iværksætter William Ziegler (1843-1905), der havde tjent en formue på bagepulver, som sponsor for et forsøg på at nå Nordpolen. Baldwins plan var at rejse fra Franz Josefs Land øst for Svalbard til Nordpolen med hundeslæde og vende tilbage til beboede områder ved hjælp af den såkaldte Grønlandsstrøm. Da Ejnar Mikkelsen læste om projektet i avisen, rettede han henvendelse til Baldwin, og det endte med, at han rejste til Dundee i Skotland for at deltage i klargøring af ekspeditionsskibet. Ejnar Mikkelsen oplevede, at klargøringen var det rene kaos. Det skulle vise sig, at det samme gjaldt såvel planlægning som gennemførelse af projektet. Helt anderledes end det, han havde oplevet på Amdrups ekspedition. Ekspeditionsholdet på 42 personer forlod Norge om bord på America i sommeren 1901. Ekspeditionen havde forsyninger med til tre år, mere end 400 slædehunde og 15 ponyer og 10 tons hø - samt to luftballoner, som hver kunne medføre et antal beskeder til nedkastning undervejs. Hertil kom seks store både og tre transportable huse. Sammen med hovedskibet America sejlede ledsageskibet Fridtjof under kommando af den norske kaptajn Kjeldsen.

Baldwins plan om at nå Rudolf Island, den nordligste af øerne i Franz Josef øgruppen, mislykkedes på grund af ugunstige isforhold. Ekspeditionsleder Baldwin så de ikke meget til, han sad og drak i sin kahyt. De to skibe kom ikke til at følges ad, og de spildte kostbar tid på at finde hinanden, da de kom frem til Franz Josefs Land. Kaptajn Kjeldsen havde fået nok af Baldwins uduelighed, hvilket han fortalte ham i utvetydige vendinger. han lossede skibets last og vendte tilbage til Norge. I oktober 1901 opslog man vinterlejr på Alger Island. Vinteren gik med at forberede sig på forårets slæderejse. Af tæpper syede de manglende undertøj. En båd blev hugget op og tømmeret anvendt til fremstilling af hundeslæder. Af noget vindtæt stof syede de overtræksbukser osv. Det eneste, der var planlagt til mindste detalje, syntes at være Baldwins spiritusbeholdning.

Som forberedelse til den planlagte fremrykning til Nordpolen oprettede ekspeditionsmedlemmer i foråret 1902 tre depoter. Imidlertid besluttede Baldwin, at det ville være for sent at begynde forsøget i 1902, og i stedet forsøgte han at finde det sted på Jackson Island, hvor Fridtjof Nansen og Fredrik Hjalmar Johansen havde tilbragt vinteren 1895-1896 under Fram-ekspeditionen. Den 14. maj 1902 fandt man hytten og den besked, som Nansen havde efterladt der.

I løbet af forårets slæderejse fik ekspeditionsdeltagerne nok af Baldwins uduelighed, og tre medlemmer, deriblandt Ejnar Mikkelsen, dannede et triumvirat, som skulle godkende alle beslutninger, inden de blev ført ud i livet.

Baldwin håbede at kunne sejle America længere nordpå i løbet af sommeren, men frygtede, at kulforsyningen til hjemrejsen så ikke ville være tilstrækkelig. Han sendte 422 balloner afsted med besked til Ziegler om en ekstra levering af kul - ingen af disse balloner blev fundet i tide. I midten af juli afbrød Baldwin ekspeditionen og vendte tilbage til Norge. Ziegler, som var skuffet over de manglende resultater, afbrød samarbejdet med Baldwin, og det kom til en retssag mellem parterne. Ziegler offentliggjorde senere en avisartikel, hvori adskillige ekspeditionsmedlemmer kritiserede Baldwins ledelse af ekspeditionen, herunder punkter som drukkenskab, utilstrækkelig forberedelse, manglende ambition om rent faktisk at nå polen samt sindssyge. Ejnar Mikkelsen lærte formentlig lige så meget på denne tur som på Amdrups velplanlagte og velgennemførte ekspedition.

Den Anglo-amerikanske Polarekspedition til Alaska 1906-1907

På Baldwin-Ziegler ekspeditionen var Mikkelsen blevet gode venner med amerikaneren Ernest de Koven Leffingwell (1875-1971), som havde været leder af gruppen af videnskabsmænd. Leffingwell var biolog og som Mikkelsen inficeret med den farlige "polar-virus". Han havde gjort tjeneste som sømand under den spansk-amerikanske krig i 1898. Leffingwell og Mikkelsen besluttede at foretage en ekspedition til Beauforthavet, som er en del af ishavet nord for Alaska. Mange eksperter troede, at der lå en uopdaget landmasse nær Nordpolen, hvilket kunne forklare observerede - og uforståelige - tidevandsudsvinger nord for Alaska. Canadiske eskimoer og europæiske hvalfangere havde i årtier hævdet, at de havde set eller var stødt på land nord for Alaska. En amerikansk hvalfanger, John Keenan påstod omkring 1870, at han var strandet på en ukendt ø i Beauforthavet, hvor han havde hejst det amerikanske flag. Efter hans hjemkomst blev øen opkaldt efter ham, Keenan Land.

Ejnar Mikkelsen og Ernest de Koven Leffingwell

Mikkelsen bestilte slæder og andet, polarudstyr i Norge, mens Beauvais i Danmark leverede slædeproviant. Herefter tog han til USA i sine bestræbelser for at skaffe den resterende finansiering - det var altid den største udfordring. Graham Bell hjalp med en lille sum, men det lykkedes ikke at få de rige pengemænd i tale. Præsident Roosevelt lovede transport af ekspeditionens udstyr gennem USA uden indblanding af toldmyndighederne. Eter besøget hos den amerikanske præsident skrev en journalist, at Mikkelsen havde lovet, at de landområder, ekspeditionen måtte finde, skulle tilhøre USA. I Rusland krævede flere aviser, at regeringen skulle gå ind i sagen.

Mikkelsen fortsatte nord på til Canada for at købe et passende skib til ekspeditionen. Den barske arktiske verden krævede et robust fartøj, og et sådant havde Mikkelsen fundet i Victoria på Vancouver Island. Skibet blev omdøbt til "Duchess of Bedford" til ære for deres vigtige sponsor. Fartøjet, som var en skonnert på 66 tons fra 1879, havde efter sigende været anvendt til jagt af sæler, perlefiskeri samt opiumssmugling i Fjernøsten.

"Duchess of Bedford" i havnen i Victoria, B.C., Canada

Som udenlandsk statsborger kunne Mikkelsen ikke eje fartøjet, så det blev købt af hertuginden af Bedford og chartret til ekspeditionen for den fyrstelige sum af seks shillings om året. Skibet havde ikke motor, men Mikkelsen havde ingen problemer med at anvende sejl.

Mens de forberedte sig til rejsen, "adopterede" byen Victoria ekspeditionen og gav meget af den nødvendige støtte til skibet. En hjælpsom Victoria-bankdirektør, som de havde mødt i Union Club, gav dem 5.000 dollars som et personligt lån.

Den 20. maj 2006 forlod ekspeditionen Victoria med kurs mod Beauforthavet. Ekspeditionen blev ledet af Ejnar Mikkelsen, mens Leffingwell havde ansvaret for de videnskabelige undersøgelser. Herudover deltog lægen dr. George Plummer Howe og Ejnar Ditlevsen, som var zoolog og havde deltaget i Amdrup-ekspeditionen. Mandskabet bestod af fem sømænd, deriblandt nordmanden Storker Storkersen. Desværre viste det sig, at skibet var læk. Der var ikke penge til at søge havn og komme i dok, så man måtte pumpe hele vejen.

Fra venstre: Ernest de Koven Leffingwell, Kaptajn Ejnar Mikkelsen, Dr. George Plummer Howe og Ejnar Ditlevsen. Alaska, 1906.

Mikkelsen og Leffingwell var bange for, at nogen af besætningsmedlemmer var ramt af den udbredte og farlige guldfeber, som herskede på den tid. Måske havde nogle af besætningen skrevet under i Victoria med den gustne hensigt at komme op til gulddistriktet? De undlod at søge ind til guldgraverbyen Nome i Alaska, men blev tvunget ind til Port Clarence, 100 km fra Nome, for at få vand og proviant. Her blev de inviteret om bord på inspektionsskibet Thetis af kaptajn O.C. Hamlet. Selv om nogle gaster fra Thetis blev anbragt om bord på Duchess of Bedford, viste det sig den næste morgen, at fire mand var rømmet. Kaptajn Hamlet sørgede for at rømningsmændene blev pågrebet. Som straf blev de sat i land på den øde strandbred og måtte sørge for sig selv. De blev erstattet af mandskab fra Thetis.

Isen lå tæt øst for Point Barrow, og skibet fik mange knubs. Det var tydeligt, at vinteren nærmede sig, og man var omkring tre uger for sent på den. Så fik de øje på en lille båd, som nærmede sig østfra. Det var "Gjøa" med Roald Amundsen som leder, der som den første havde sejlet gennem Nordvestpassagen. En fantastisk bedrift. Næstkommanderende på ekspeditionen var premierløjtnant i den danske marine Godfred Hansen. Ejnar Mikkelsen blev dermed den første til at lykønske Amundsen og hans besætning med den store bedrift. "Duchess of Bedford" var nødt til at lade sig fryse inde for vinteren. Isen pressede hårdere og hårdere på skroget, som gav sig, mens det knagede og bragede. Om bord på skibet arbejdede de med forberedelserne af den kommende slæderejse.

Den 15. marts 1907 tog slædeholdet afsted. Det bestod af Mikkelsen, Leffingwell og Storkersen. Med sig havde de 30 hunde. Undervejs blev de ramt af hundesyge, og hundene døde rask væk, mens de rejste nordpå. På turen tog de flere lodskud gennem isen, og selv om linen var 2050 fod, nåede den ikke bunden. De konstaterede, at vanddybden steg, jo længere de kom nordpå. Dette mønster beviste, at der ikke var nogen landmasse i det nordlige polarområde. Til gengæld (?) lokaliserede de tilstedeværelsen af den såkaldte kontinentalsokkel. Til sidst måtte de vende om og tage tilbage til lejren på Flaxman-øen.

Fra venstre: Ernest de Koven Leffingwell, Ejnar Mikkelsen og dr. G.P. Howe, februar 1907.

Her opdagede de, at skibet var blevet ødelagt af pakisen, og mandskabet havde bygget en hytte af materialerne. Mikkelsen var fast besluttet på at gøre endnu et forsøg på at lokalisere det ukendte land nordpå, men Leffingwell ville ikke med, men Storkersen gav tilsagn om at ville tage endnu en tur. På en jagt kom Storkersen imidlertid til at skyde sig i foden, så det endte med, at Mikkelsen måtte opgive sit forsæt. I de næste mange år opholdt Leffingwell sig i lejren med mellemrum og gennemførte flere kortlægningsprojekter, rejste med hundeslæde om vinteren og fulgte kysten i en lille båd i sommermånederne.

Den 15. oktober 1907 tog Mikkelsen afsked med Leffingwell og begyndte den ca. 4.000 km lange slæderejse sydpå. Rejsen varede omkring seks måneder. Leffingwell forblev på den arktiske kyst i endnu et år. Den 13. maj 1908 ankom Ejnar Iversen med skib fra USA til København. Og blot to timer senere blev han i sit hjem på Værnedamsvej bestormet af de første journalister.

Et par uger senere rejste han til London for at holde foredrag om ekspeditionen for Royal Geographic Society. Herudover skulle han mødes med redaktøren for Heinemanns Forlag. Resten af sommeren gik med at skrive "Conquering the Arctic Ice", som udkom den 2. november 1908.

Skulle du have lyst til at læse bogen på nettet, kan du klikke her. Den er (vistnok) ikke oversat til dansk, beklager.

I slutningen af oktober 1908 bragte Familie Journalen et tillæg med Ejnar Mikkelsens første beskrivelse af ekspeditionen. Hermed havde han "tilbagebetalt" de penge, som ugebladet havde givet ham.

Med Ejnar Mikkelsens egne ord havde de videnskabelige resultater af ekspeditionen "vist udstrækningen af Kontinentalsoklen, og selvom vi ikke havde fundet det Land, vi saa implicit havde troet paa, var det en Trøst for os at vide, at Fraværet af Land var af lige så stor videnskabelig Værdi som at finde det!"

Ekspeditionen til Alaska åbnede for alvor Ejnar Mikkelsens syn på mødet mellem eskimoernes kultur og den ”hvide mands civilisation”. Overalt hvor guldgravere, hvalfangere, pelsjægere eller missionærer havde slået sig ned på den amerikanske og canadiske vestkyst, blev eskimoernes kultur undertrykt, og kvindehandel, seksuelt misbrug af mindreårige, druk og voldelige overgreb på lokalbefolkningen hørte til dagens orden. Alle disse indtryk lejrede sig i ham og fik stor betydning for hans senere arbejde i Østgrønland.

Til minde om ekspeditionen blev der i 1991 opsat en plakette på havnemuren i Victoria af The Royal Geographical Society B.C. Group (British Columbia). Herudover er ekspeditionen også hædret ved navngivning af geografiske objekter som Duchess Island, Leffingwell Glacier, Leffingwell Creek, Leffingwell Crags, Mikkelsen Bay og Mikkelsen Islands. I 2009 døbte Søværnet et patruljefartøj i Knud Rasmussen-klassen til HDMS Ejnar Mikkelsen.

Da vores ældste søn, Claus har boet i Vancouver de seneste 25 år, har jeg flere gange været i byen Victoria på Vancouver Island. Desværre har jeg aldrig set ovenstående mindesmærke, som jeg først for nylig er blevet opmærksom på. Jo, jeg har set stavefejlen, men som bekendt "viljen ser Vorherre på".

Danmark-ekspeditionen vender tilbage

Den 23. august 1908 var Danmark-ekspeditionen vendt hjem fra Nordøstgrønland, og det blev meddelt, at Mylius-Erichsen, Høeg Hagen og Jørgen Brønlund var omkommet under strabadserne. Det berørte Ejnar Mikkelsen dybt, idet han kendte både Mylius-Erichsen og Brønlund. Inden ekspeditionens afrejse i 1906 havde han forhandlet med Mylius-Erichsen om at komme med som kaptajn, men havde til sidst betakket sig, da Mylius forstillede sig, at ekspeditionen skulle ledes demokratisk, og det fandt Eriksen urealistisk med sine erfaringer fra de syv verdenshave. Resultatet blev, at de tog afsted på hver sin ekspedition.

Jeg har skrevet en beretning om Mylius-Erichsens ekspeditioner, som du kan læse ved at klikke her.

Danmark-ekspeditionen 1906-1908

Danmark-ekspeditionens hovedopgave var at kortlægge kyststrækningen af det nordøstlige Grønland. Især var det vigtigt at afklare, om Peary Land var en ø eller en halvø forbundet med selve Grønland. Hvis Peary Land viste sig at være en ø, ville USA formentlig gøre krav på den, idet amerikaneren Robert Edwin Peary var den første, der satte sin fod på den. Derudover skulle ekspeditionen foretage en lang række geologiske, botaniske, zoologiske, meteorologiske, oceanografiske og arkæologiske studier. Planen for ekspeditionen var at sejle med skib så langt mod nord som muligt for derefter at fortsætte med hundeslæde langs med kysten og kortlægge området mellem Kap Bismarck og Peary Island samt området mellem Kap Bismarck og Kejser Frantz Josephs Fjord.

Den 24. juli 1906 stævnede ekspeditionsskibet "Danmark" ud fra København med 25 mand om bord foruden en flok hunde, en mængde proviant og andet udstyr, idet man formodede, at ekspeditionen ville vare to måske tre år.

I foråret 1907 skulle den store rejse mod nord foretages. Mylius-Erichsen udvalgte 10 deltagere, som alle havde erfaring med rejser under arktiske forhold. De inddeles i to hold:

Hold 1, der skal finde Peary-kanalen:
• Mylius-Erichsen, ekspeditionens leder og forfatter
• Niels Peter Høgh Hagen, geodæt og premierløjtnant
• Jørgen Brønlund, grønlænder (og Knud Rasmussens barndomskammerat)

Hold 2, som skal kortlægge østkysten op til Pearys varde:
• Johan Peter Koch, geodæt (kartograf) og premierløjtnant
• Aage Bertelsen, maler
• Tobias Gabrielsen, grønlænder og fanger

Besætningen på Danmark-ekspeditionen i Frederikshavn: Johan Peter Koch, Christian Bendix Thostrup, Knud Christiansen, Henning Bistrup, Nils Peter Høeg Hagen, A.L.V. Manniche, Frits Johansen, Alf Trolle, Mylius-Erichsen, Peter Hansen, Carl Johan Ring, Hagerup, Aage Bertelsen, Ivar Weinschenck, Hermann A. Koefoed, Peter Freuchen, Alfred Wegener, Andreas Lundager, Johannes Lindhard, Gustav Thostrup, Hakon Jarner, Hans Ludvig Jensen, Charles Poulsen og Achton Friis.

Herudover var der to hjælpehold med hver to deltagere: Gundahl Knudsen, Jørgen Brønlund, Tobias Gabrielsen og Hendrik Olsen. De skulle assistere med at udlægge depoter, som kunne bruges på hjemturen.

Den 28. marts 1907 tog de fire hold med i alt 10 mand og omkring 80 hunde afsted, hver mand sin egen hundeslæde.

Efter en uges strabadser nåede Hold 2 under Kochs ledelse frem til den østlige pynt af Peary Land. Den 12. maj hen under aften kom de til den varde, som Robert Peary havde rejst 7 år tidligere. Koch nedskrev holdets oplevelser, deponerede dem i varden - en såkaldt vardeberetning - og tog selv Peary´s beretning med. På toppen af varden plantede de Dannebrog. Holdet fortsatte yderligere 75 km nordpå til Kap Bridgman, rejsens nordligste punkt. Også her rejste de en varde, og også denne gang hejsede de Dannebrog og tog landet i dansk besiddelse. Landet syd for Independence Fjord døbte de Kong Frederik VIII Land. Herefter indledte de hjemturen til basen i "Danmark Fjorden".

Den 29. maj 1907 mødte Hold 1 nærmest ved et tilfælde Mylius-Erichsens hold, som var på vej mod nordvest. Koch fortalte Mylius-Erichsen, at de havde fuldført deres mission - og at Grønlands kyst nu var tegnet færdig. Men hvorfor var Hold 1 på vej nordpå? Det viste sig, at Hold 2 var løbet ind i en blindgyde. De havde været inde i en 200 km lang sydvestgående fjord i den tro, at det var Independence Fjord, men det viste sig imidlertid, at det var en anden fjord, som de navngav "Danmark Fjorden". De var i færd med at arbejde sig rundt om fjorden, da de to hold mødtes tilfældigt på den yderste pynt af fjorden. Det var sent på foråret, sneen var blød om dagen, og flere steder sås havet gennem havisen. Koch mente, at de hurtigt måtte rejse tilbage for ikke at blive fanget af åbent vand og dermed afskåret fra basen i Danmarks Havn 750 kilometer sydpå, og de aftalte at tiltræde tilbagerejsen den følgende morgen.

Næste morgen havde Mylius-Erichsen skiftet mening. Måske har det været det uløste opgave med Peary-kanalen, der har plaget ham. Måske har han ikke kunnet bære tanken om at vende tilbage til sine mænd uden noget resultat. I hvert fald meddelte han Koch næste morgen, at han med sin gruppe ville bruge et par dage på at udforske Independence Fjorden. Koch var klar over, at han ikke kunne overtale Mylius og sagde, at han, Bertelsen og Tobias Gabrielsen ikke vile bruge af de udlagte depoter på deres tilbagerejse. Herefter skiltes de to holds veje igen.

Den 23. juni 1907 efter 88 dages hård kørsel nåede Hold 2 tilbage til "Danmark", hvor de forenedes med deres kammeraterne. De berettede om, hvad der var sket, og ventede nu sammen med de øvrige på, at Mylius-Erichsen, Høeg-Hagen og Jørgen Brønlund skulle dukke op i løbet af et par dage. Det står snart klart, at Hold 1 måtte tilbringe sommeren oppe nordpå. Først om 3 måneder ville det være muligt at komme dem til undsætning. Det blev efterår, og de tre mænd var endnu ikke kommet tilbage. Den 22. september kunne havisen igen bære, og der blev sendt en undsætningsekspedition afsted. Det viste sig, at alle depoterne var urørte. Da hundene ikke kunne udholde mere, blev man nødt til at vende om uden resultat. Tilbage i basen sidst i oktober måned forberedte man sig på at overvintre i Danmark Fjorden.

Jørgen Brønlunds lig findes

I løbet af vinteren planlagdes endnu en ekspedition for at finde de tre savnede. Der var ingen, der troede, at man ville finde dem i levende live, men måske deres lig og deres dagbøger. Koch og Tobias Gabrielsen, den bedste kusk, meldte sig frivilligt til turen. Den 10. marts 1908 genoptog Koch og Tobias Gabrielsen eftersøgningen og nåede efter kun ni dage frem til depotet ved Lambert Land. De konstaterede, at der var fjernet to kasser proviant, en dunk petroleum og en stabel tøj fra depotet, og da de foretog en nærmere eftersøgning, opdagede de en tilsneet indgang til en klippehule. Herinde fandt de Jørgen Brønlunds lig. I den ene proviantkasse fandt de en flaske indeholdende Høeg-Hagens kortskitser samt Jørgen Brønlunds dagbog. Den var skrevet på grønlandsk, dog var en enkelt side på dansk:

"Omkom 79'Fjorden efter forsøg Hjemrejse over Indlandsisen, i November Maaned. Jeg kommer hertil i aftagende Maaneskin, og kunde ikke videre af forfrosninger i Fødderne, og af mørket. De andres lig findes midt i Fjorden foran Bræ (omtrent 2½ mil. Hagen døde 15 november og Mylius omtrent 10 dage efter. Jørgen Brønlund"

Koch og Gabrielsen starter eftersøgningen af Mylius-Erichsen, Høeg-Hagen og Jørgen Brønlund.
Det Kongelige Bibliotek, Nationalbibliotek og Københavns Universitetsbibliotek, Danmark - CC BY-NC-ND.

Koch og Gabrielsen fandt ikke de to andres lig: dels var Brønlunds angivelse af stedet meget upræcis, dels lå sneen så tykt overalt, at de døde i det store område ville være aldeles skjult under snemasserne. Til sidst dækkede de Grønlunds legeme med træværk og klæder og kastede hulen til med sne. Koch tog afsked med sin døde rejsekammerat med ordene: "Farvel Brønlund. Du var os en god kammerat", hvorefter de begav sig tilbage mod basen.

Hvad var der sket?

Efter at være skilt fra Hold 2 bevægede Hold 1 sig, som vi ved, mod vest for at nå Kap Glacier i bunden af Independence Fjord. Da de kom dertil, hejsede de Dannebrog og byggede en varde, men holdet var nu fanget i den arktiske sommer med tøbrud og våd, tung sne. Provianten slap op, og slædeføret var så tungt, at det var nærmest umuligt for hundene at klare strabadserne. De besluttede derfor at oversomre (hov, var det et nyt ord?) ved Danmark Fjord og afvente bedre slædeføre. Først den 12. september kunne de begive sig af sted. Kun fire sultne hunde var tilbage til at trække den sidste slæde. Deres fodtøj var slidt op. Mørketiden var begyndt, og det blev stadig koldere. Men de skulle nå frem til depotet på Lambert land, for her ville kammeraterne søge efter dem. Ikke langt fra depotet på Lambert Land kunne Mylius-Erichsen og Høeg-Hagen ikke klare mere. Kun Jørgen Brønlund nåede frem til depotet, hvor han fandt sin død.

I slutningen af marts 1908 nåede Koch og Tobias Gabrielsen tilbage til "Danmark" med det sørgelige budskab. Inden "Danmark" sejlede afsted den 22. juli, byggede mændene en fire meter høj varde med et trækors øverst til minde om Mylius-Erichsen, Høgh Hagen og Jørgen Brønlund. "Danmark" ankom til København den 23. august 1908 med Dannebrog på halv. Ekspeditionens medlemmer fik en storslået modtagelse. Allerede den følgende dag var de i audiens hos Kongen, og samme aften var de til middag på Skydebanen med konseilpræsident (statsminister) I.C. Christensen som vært. Alle deltagerne fik fortjenstmedaljen i sølv med indskriften "Danmark-Ekspeditionen 1906-1906" samt en hæderspris på 1000 kr. Mylius-Erichsens enke fik tilkendt en livsvarig ydelse på 1800 kr om året. Samme år tildelte Det Kongelige Danske Geografiske Selskab Mylius-Erichsens enke en guldmedalje for hendes mands fortjenstfulde indsats.

I 1909 skrev Achton Friis "Danmark-ekspeditionen til Grønlands Nordøstkyst 1906-1908", som er Danmarksekspeditionens officielle redegørelse. Bogen skulle (selvfølgelig) have været skrevet af Mylius-Erichsen.

Søforhør efter Danmark-ekspeditioner

Under forhøret i Sø- og Handelsretten i København i 1908 forklarede J.P. Koch, hvorfor man ikke havde foretaget en eftersøgning efter ligene af de to savnede. Det skyldtes dels de store snemængder, dels at de stedsangivelser, som Jørgen Brønlund havde anført i sin dagbog, var både uforståelige og upræcise. Der opstod forskellige rygter og myter i offentligheden om, hvad der var sket, og dele af pressen anklagede ekspeditionen for "dårlig og planløs forberedelse". Desuden rettedes beskyldninger mod Mylius-Erichsen om at have handlet "tåbeligt og letsindigt" ved ikke at have fulgt med Kochs slædehold sydover tilbage til basen.

Nationaltidende bad Ejnar Mikkelsen, som netop var vendt tilbage fra ekspeditionen til Alaska, om at kommentere beskyldningerne. Mikkelsen udtalte, at han kendte Koch så godt, at han med sikkerhed kunne sige, at denne ville have fortsat eftersøgningen, hvis der havde været noget som helst håb om at finde de omkomnes lig. Vedr. Mylius-Erichsen sagde Ejnar Mikkelsen: "Jeg kender noget til Mylius-Erichsen, og jeg kunne fortræffeligt tænke mig, at han, som var en meget ærgerrig natur, har følt skuffelse ved at sammenligne Kochs arbejde med sit eget. Vi ved også, at han havde bestemt sig til at vende om, da han mødte Koch, og man kan da nok regne ud, at han er blevet inciteret af det nydelige resultat, den anden har begået. Det er den slags ting, man sagtens bagefter kan karakterisere som dumhed, men enhver, der har forskerblodet og opdagerblodet i sig, kender den rasende lyst til at nå videre, længere og mere end alle andre. Den er næsten ikke til at betvinge. Hvad jeg ville have gjort? Jeg ville sikkert have handlet som Mylius.",

Lord Northcliffe's tilbud

Ca. en måned efter "Danmarks" hjemkomst var Ejnar Mikkelsen i England for at finde sponsorer til sin næste ekspedition. Her modtog han et brev fra Lord Northcliffe, ejer og udgiver af "Daily Mail" og "Daily Mirror", som bad ham komme op på sit kontor. Da Mikkelsen dukkede op, fortalte Northcliffe, at han havde læst om de tre forsvundne, danske polarforskere. Han havde bemærket, at bortset fra Brønlunds få noter var dagbøger og andet materiale fra ekspeditionen ikke kommet til veje. Northcliffe tilbød at betale alle omkostninger til en ekspedition til Nordøstgrønland for at finde de manglende beretninger. Hvis de fandtes, vil han offentliggøre dem i "Daily Mail". Efter en søvnløs nat meddelte Mikkelsen Lord Northcliffe, at han måtte afslå det venlige tilbud, da han mente, at det er en opgave for den danske stat at tilvejebringe Mylius-Erichsens beretninger.

Alabama-ekspeditionen 1909-1912

Danmark-ekspeditionens komité skrev en ansøgning til Marineministeriet om at sende en ekspedition afsted med henblik på at finde Mylius-Erichsens og Høeg Hagens dagbøger og vardeberetninger, som man formodede befandt sig i en varde enten ved Kap Holbæk eller Kap Kronborg i Danmark-fjorden. "Da Polarforskeren Ejnar Mikkelsen brænder af Begærlighed efter at gøre et Forsøg paa at hente ovennævnte Materiale", anbefalede komitéen ministeriet at støtte planerne. Konseilpræsident Neergaard lovede, at staten ville bekoste halvdelen af omkostninger, såfremt der kunne tilvejebringes privat finansiering for den anden halvdel. I slutningen af 1909 kunne Mikkelsen meddele, at finansieringen var på plads.

Ejnar Mikkelsen rejste til Stavanger i Norge, hvor han for 6.000 kr købte det lille skib Alabama, som havde været brugt til fiskeri på Newfoundland og ved Norges nordkyst. I København fik Alabama en ordentlig overhaling, og der blev indlagt en 16 HK motor. Hidtil havde Alabama udelukkende ført sejl. Skroget blev forstærket, og udvendig fik hun 2 tommer "ishud" af egetræ. Skibet skulle være udrustet til 16 måneder og medbringe reserveproviant til ca. 1 år. Desuden skulle der medtages 45 slædehunde.

Den 20. juni 1909 forlod Alabama Den Grønlandske Handels Plads i København med en besætning på i alt 7 mand.

Fra venstre: premierløjtnant i infanteriet Christian Herman Jørgensen (1873-1962), kaptajn Ejnar Mikkelsen (1880-1971), sømand Hans P. Olsen, maskinist Georg Aagaard Poulsen, tømrer Carl Unger, næstkommanderende og premierløjtnant i søværnet Wilhelm H. Laub (1887-1945)

Talrige honoratiores og pressen var mødt talstærkt frem. Komitéens formand, Gustav Holm oplæste et brev fra Frederik VIII med ønske om en god rejse. Den 3. juli lagde de ind til Thorshavn på Færøerne for at overtage ca. 50 grønlandske hunde, som var sendt dertil. På rejsen fra Grønland havde de haft hårdt vejr, og hen imod halvdelen af hundene var døde, mens resten var i en ynkelig forfatning. Efter telegrafisk forhandling med komitéen i København fik de tilladelse til at anløbe Ammassalik og der indkøbe så mange hunde, som de kunne få fat i. De overlevende hunde måtte aflives, og skibet desinficeres. I slutningen af juli kom de til Ammassalik og fik anskaffet 47 hunde. Desværre var maskinisten Aagaard blevet syg, så de måtte sejle ham til Island. Heldigvis tilbød maskinist på inspektionsskibet "Islands Falk", Iver P. Iversen (1884–1968), at tage med på ekspeditionen i Aagaards sted, og han fik bevilget orlov fra sin tjeneste.

Planen var at sejle langs den grønlandske østkyst så langt nordligt som muligt, gå ind til kysten og der udlægge et depot til brug for slædepatruljen. Derefter søge så langt sydpå, så de den følgende sommer kunne komme ud gennem isen. I løbet af efteråret skulle det udlagte depot fragtes yderligere nordpå med slædepatrulje til et sted, hvorfra det det følgende forår kunne bringes op på indlandsisen. De mænd, der blev tilbage på Alabama, skulle foretage de indsamlinger og observationer, der var mulige.

Da de (langt om længe) den 25. august 1909 kom til øen Shannon på Grønlands østkyst på ca. 75° nordlig bredde, kunne de ikke komme længere nordpå, da vejen var spærret af tyk pakis. Det lykkedes dem at ankre op i en bugt (som nu kaldes Alabama Havn) nær Cape Sussi på østkysten af Shannon. Herfra var der ca. 170 km til Danmarkshavn, hvor Danmark-ekspeditionen havde overvintret. Mændene gik i gang med at losse skibet, og man begyndte også at foretage regelmæssige meteorologiske målinger. Disse fortsatte uden afbrydelse, indtil vinterkvarteret blev opgivet den 31. juli 1910.

Alabama

Slædeturen nordpå måtte vente, indtil der var dannet stabil, fast is langs kysten. Fra den 16. til den 19. september foretog Mikkelsen, Jørgensen og Iversen en udflugt til Shannons sydspids, dels for at jage, dels for at inspicere et depot, der var oprettet til Baldwin-Ziegler ekspeditionen i 1901. Depotet viste sig at være i forholdsvis god stand. Den 25. september kørte de til Lambert Land for at lede efter Mylius-Erichsens sidste lejr. Den 11. oktober nåede de Danmark-ekspeditionens hytte i Danmarkshavn, hvor de brugte et par dage på at komme sig efter anstrengelserne. Den 31. oktober var de i Lambert Land og fandt resterne af depotet og liget af Brønlund, som de dækkede med et ligklæde, de har fået med af fru Mylius-Erichsen. De efterlod også en krans fra Høeg Hagens forældre. De lavede en ru kiste af brædder og dækkede den med store sten, De fandt Brønlunds skitsebog, som indeholdt portrætter af hans to kammerater og en skitse af Danmarksfjorden. Desværre lykkedes det ikke at finde Mylius-Erichsens og Høeg-Hagens dagbøger. Rejsen tilbage til Alabama var dramatisk. De fleste af hundene gik tabt, og Jørgensen fik forfrysninger på fødderne. Hundene sultede, og en nat havde nogle af de stærkeste ædt den svageste. På én dag døde fire hunde. Den 17. december nåede de Alabama Havn.

I mellemtiden havde Wilhelm Laub foretaget to slædeture for at udforske og kortlægge området omkring Shannon. Den første var med Poulsen til Haystack-halvøen og kysten ved Hochstetter Forland fra den 13. til den 23. oktober. På den anden tur, som han foretog med Unger, kortlagde han Shannons kyst fra den 28. oktober til den 11. november.

1910

Midt i februar 1910 bragte Iversen, Laub, Poulsen og Unger 1853 pund Pemmikan så langt nordpå som muligt. Pemmikan er en blanding af tørret kød, tørrede bær og fedt med højt energiindhold. Denne blanding blev udviklet af amerikanske indianere og havde lang holdbarhed. Den 4. marts påbegyndte Mikkelsen og Iversen hovedturen til Danmarksfjorden, hvor Mylius-Erichsens gruppe havde tilbragt sommeren 1907. Det var meningen, at Jørgensen skulle have været med, men det endte med, at Mikkelsen og Iversen tog afsted alene. De blev støttet af Laub, Olsen og Poulsen, som fulgte dem i fem uger. De fulgte kysten til Dove Bugt, hvorfra de foretog den besværlige stigning over gletsjeren ind til indlandsisen. Den 10. april sagde Mikkelsen og Iversen farvel til deres kammerater, som brugte de følgende uger på at udforske Dronning Louise Land og vendte tilbage til skibet den 23. maj.

Billedet til højre viser Ejnar Mikkelsen og Iversen ved afskeden med kammeraterne på Indlandsisen, 1910. The National Library of Denmark and Copenhagen University Library, Denmark - CC BY-NC-ND. Billedet bærer påtegningen: "hvorefter vi var eneboere i 865 dage"

Sømand Hans P. Olsen og maskinist Georg Aagaard Poulsen

De to mænd havde 100 dages proviant på deres slæder. Hyppige storme og talrige sprækker i isen gjorde deres fremskridt langsom, og i hele april måned klarede de kun en distance på 175 km i luftlinje. Mikkelsen skrev i sin dagbog den 5. april: "Igen i Dag ligger vi stille. Det blæser en Storm, og Sneen fyger saa voldsomt, at vi knapt kan se fra det ene Telt til det andet.". Iversen viste sig at være en prægtig rejsekammerat. Når de havde modgang, sang han himmelhøjt henover islandsisen:

Hvorfor skal vi sørge mer'
hvorfor skal vi græde?
Verden er det ikke værd
den er skabt til glæ-æ-de.

Og den mere sortsynede/realistiske Mikkelsen ville svare: "Men vogt dig, du glade sanger. Ser du ikke cirrusskyerne trække op fra syd, som var det Iskongens lange arme, strakt ud for at gribe os, holde os tilbage heroppe. De spår måske storm i morgen. Og så synger du ikke mere. Så bliver det vinden, der piber og hyler sin bitre vise om spildte dage og manglende proviant, mens sneen træder an til en hvirvlende spøgelsesdans..

Men Iver bare lo. "Hvad så?", sagde han, "det går jo godt i dag, hvorfor så jamre over mulige ulykker i morgen. Måske kommer stormen, måske ikke, lad os glæde os over nuet, selv om morgendagen vil kvæle os.". Og det kunne der være noget om.

Da de efter nogle timers vandring frem mod indlandsisens rand vendte tilbage til lejren, var hundene brudt ind i teltet og flået blikdåser op og ædt af den kostbare proviant. 12-15 kilo pemmikan havde de sat til livs samt en del beskøjter og tørrede grøntsager. Til dessert havde de spist en del af en sovepose. Til gengæld var primus, krus og skeer slikket skinnende rene. Mikkelsen var sikker på, at det var hans førerhund, Girlie, der var bagmanden. Hun var en klog hund, og vidste, hvad der var i de forskellige kasser. Nu lå hun på ryggen og viftede kælent og undskyldende med benene. Hundene fik et ordentligt lag tæsk for deres forbrydelse, Iver tampede Mikkelsens hund, mens Mikkelsen tampede Ivers hund, Bjørn. De følgende dage var én af mændene nødt til at være hjemme i lejren for at holde styr på de sultne bæster.

Efter syv hårde uger på indlandsisen kunne de forlade den den 13. maj nær Fyn Sø. Forsyninger blev skaffet ved at skyde to moskusokser. Den 22. maj stødte de på en varde, som i et patronhylster indeholdt en besked fra Mylius-Erichsen:

Danmarks Fjorden, c. 81 grader 25 n. B.,
den 12. September 1907.

Hagen, Brønlund og undertegnede forlader i Dag - alle raske - med 1 Slæde og 7 Hunde dette Sted, "Ulvebakkerne" kaldet, for at begynde Hjemrejsen til Skibet paa det nye, fra i Dag endelig sikre Islag. Siden vi den 8. August forlod Oversomringslejren c. 11 danske Mil herfra (ca. 77 km), har vi maattet slagte 7 Hunde til vor egen og de efterlevende Hundes Ernæring...

Medfører paa Slæden Flydetræ til 8 Dages kogning og over 300 Pund Kød, der er tilstrækkelig Ernæring til os selv og til Hundene i 8 Dage. Følger Bugten de ca. 36 danske Mil øst ud til Yderkysten, og med Støtte af de der i Foraaret udlagte Depoter samt Bjørnejagt haaber vi paa 5-6 Uger at kunne naa Skibet i god Behold.

L. Mylius-Erichsen
Leder af Danmark Ekspeditionen

Efter fire dages anstrengende slædning, som kostede endnu en hund livet, nåede de frem til det sted, hvor de tre mænd havde tilbragt nogle kvalfulde sommermåneder med sult og usikkerhed. Der var en del varder i området, men først da de den 26. maj åbnede den sidste, fandt de endnu en vardeberetning af Mylius-Erichsen, dateret den 8. august 1907:

Premierleutn. Hagen, Grønlænderen Brønlund og undertegnede forlod den 28. maj 1907 ved Nordostnæsset af dette Land (c: 82 grader 04 n. Bredde c: 22 v. Lgd) Premierleutenant Kochs Slædehold, der havde naaet Grønlands Nordspids og var paa Tilbagevejen til Skibet ved Kap Bismarck. Vi kørte med 23 Hunde imod Vest indtil den 1. Juni og naaede Peary's Kap Glacier, opdagede at Peary Kanalen IKKE eksisterer, Navy Ckiff er i fast Landforbindelse med Heilprin Land. Vi omdøbte Independence Bay til Independence Fjord og byggede Varde paa en lav Odde nær Kap Glacier...

I en eller flere Varder længere inde i Fjorden vil vi nedlægge Beretning om vores senere Skæbne.

Den 8. August 1907.
L. Mylius-Erichsen
Leder af Danmark Ekspeditionen til Grønlands Nordøst-Kyst i 1906-08

Ovenstående beretning af Mylius-Erichsen konstaterer, at der ikke eksisterer nogen Peary-kanal, men en bugt. Det ville sige, at Peary Land hænger sammen med den øvrige del af Grønland. Mikkelsen skriver selv, at han og Iver nærede den største beundring for de tre mænd, der havde stridt så hårdt for at undersøge ukendt land, havde sejret, men frygtet, at deres liv skulle være ofret forgæves. Men hvorledes skulle det lykkes at få disse vigtige informationer bragt frem til "Alabama" og siden til Danmark? De drøftede muligheden af at gå tværs over Grønland til Thule. Eller tage den besværlige rute langs Grønlands østkyst, som Mylius-Erichsen havde taget, en strækning på omkring 1.000 kilometer. Og på samme årstid, som havde kostet de tre livet. Afstanden for de to alternativer var stort set den samme. Da Mikkelsen fremlagde for og imod og spurgte Iversen om, hvilken han foretrak, svarede denne: "Du er jo Skipper paa denne Skude. Gaa mod øst, hvis du tror, det er bedst, eller mod vest hvis du har lyst til det. Jeg skal nok følge med, hvor du saa end gaar. Og jeg lover dig, at gaar det galt, saa skal du aldrig høre et muk om, at det maaske var gaaet bedre, hvis vi var gaaet den anden vej. Ikke mærkeligt, at Mikkelsen elskede Iversen som en broder.

Dagen efter begyndte hjemrejsen. De fulgte samme rute, som Mylius-Erichsen og hans to fæller havde valgt. De havde mad til hundene i 12 dage og til sig selv i 45 dage. Der var heldigvis et par depoter, bestemt for Danmark-ekspeditionen undervejs. Desværre begik Mikkelsen en alvorlig fejl. Han tog Mylius-Erichsens beretning med sig uden at lægge en ny. Denne undladelse skulle forfølge ham resten af livet.

Den 3. juni bemærkede Mikkelsen tegn på skørbug hos sig selv med ophovnede led, løse tænder, blødende gummer og svimmelhed. De næste par dage måtte han meget mod sin natur og vilje sidde på slæden og lade sig trække. I perioder var han bevidstløs. Den afkræftede Mikkelsen fik den tanke, at han måske skulle have afstået fra turen, da det viste sig, at han ikke kunne få to mand med, men kun én. Til disse sorte tanker udtalte den trofaste Iversen: "Det er selvfølgelig galt med den forbandede sygdom. Men jeg lover dig, at jeg skal gøre alt for at hjælpe dig, hvad der saa end maa times mig. Det kan jo da ogsaa være, at vi snart faar tilstrækkelig jagt. Og saa mener du jo, at du alligevel har en chance for at blive rask igen, ikke sandt?" De måtte hvile i 18 dage på Holm Land, før de kunne fortsætte. Næste ufrivillige ophold var på Hovgaard Ø.

Madforsyningerne var ved at løbe tør. Det lykkedes Iversen at finde et af de depoter, der var lagt ud til Danmark-Ekspeditionen, men desværre var indholdet magert: et kilo pemmikan og lige så meget brunkål med fars samt et halvt kilo ærtepølse. Meget skuffende og også uforståeligt. Heldigvis skød Iversen to gæs i nærheden af depotet. Det blev også til en bjørn, men desværre havnede den i vandet udenfor rækkevidde. Der ville ellers have været rigelig føde til dem og hundene i flere dage. Som dagene gik, vendte Mikkelsens kræfter tilbage. Han mente selv, at det var et mirakel efter et så voldsomt angreb af en ellers dødelig sygdom som skørbug. Måske var det de måger, som Iversen kom hjem med, og som han tvang sig selv til at fortære.

Den 12. juli mistede de en stor del af deres udstyr, da en af slæderne faldt i vandet. Den 15. august nåede de Lambert Land, hvor Mylius-Erichsen og Høeg-Hagen var omkommet i henhold til Brønlunds optegnelser. Det lykkede nogle gange at få ramt på en sæl, men den var endnu ikke fed nok til, at den kunne flyde, så den forsvandt i dybet. Kort før Schnauder Ø spiste de deres to sidste hunde, som desværre næsten ikke havde kød på kroppen. De havde nu kun det væsentlige med sig: deres dagbøger, film, våben, noget benzin, deres komfur, noget mad og et par sokker hver. I den sydlige ende af Schnauder Ø så de på lang afstand en skinnende blikdåse. Den stammede formentlig fra et depot, som Danmark Ekspeditionen havde lagt ud til støtte for Mylius-Erichsen og hans gruppe. Desværre var proviantkasserne flået op og indholdet spredt viden om. Imidlertid var de fleste dåser kløvet med en økse, så hundene kunne spise indholdet af labskovs, gullash, blodbudding og andre delikatesser som chokolade - som vel at mærke ikke var bestemt for hundemaver. Det har været drøjt at finde de kløvede dåser med etiketter, som kunne få tænderne til at løbe i vand. Men skuffelsen var glemt, da de sad om bålet og nød den fundne mad og vidste, at der var nok for de næste dage.

Kort efter gemte de deres dagbøger samt Mylius-Erichsens beretninger i en klippespalte for det tilfælde, at de skulle omkomme undervejs til skibet. Sommeren var ved at være forbi, hvilket betød at føret blev mere fremkommeligt. Ca. 17 km før "Alabama", fandt de en dåse med Beauvais suppe, efterladt af et medlem af Danmark Ekspeditionen. Og så fik de mad igen efter flere dage uden føde.

Den 18. september ankom de til Danmarkshavn, hvor de hvilede sig. Da de kom til Alabama Havn den 25. november, fandt de til stor overraskelse kun vraget af deres skib og en primitiv hytte lavet af vragdele, men ingen af deres kammerater. "Alabama" var allerede blevet knust af isen i foråret, og mændene taget om bord af en norsk sælfanger den 2. august. Mikkelsen og Iversen flyttede ind i hytten og belavede sig på at overvintre.

Hytten hvori Ejnar Mikkelsen og Iver P. Iversen overvintrede 1910-1911

Da vintersolhverv havde passeret, og de kunne se frem til lysere tider, bedredes humøret blandt de to to kammerater, som ikke havde set andre mennesker i to år. Iversen viste Mikkelsen en skat, som han havde haft skjult i sine gemmer: en snes postkort med motiver fra bondelandet i Danmark. Med stråtækte huse, gyldne marker og heste og køer. Det mest interessante var et postkort, hvorpå man så en dejlig pige i en rød kjole. Hun sad under et træ og nød solen. Græsset var så grønt og himlen så blå, så de næsten ikke kunne tro det. Det bedste postkort var en hilsen, som Iversen havde fået fra en "kusine", som var på husholdningsskole i Sorø (Danmarks ældste husholdningsskole oprettet i 1895. Skolen eksisterer fortsat i dag, dvs. 2024).

Jeg har desværre ikke kunnet finde det originale foto, men ovenstående foto er dog fra Sorø Husholdningsskole og også fra den pågældende periode

Fotoet viste 53 sommerklædte piger, som Mikkelsen skrev i sin dagbog: "Kønne Piger, dejlige Piger med Smil i Øjet og om Mund. Når humøret var i bund, tog de billedet frem og studerede det og prøvede ud fra ansigtet, skikkelsen og kjolen at danne sig et indtryk af pigens karakter. Ofte sad de med et forstørrelsesglas i lyset fra en rygende petroleumslampe og frydede sig over "al denne kvindelige Ynde og Skønhed, der lyste op i den lillebitte Hytte ved Polhavets Kyst". De gav pigerne navne, frk. Støt, frk. Skabesen, frk. Lang, frk. Kort, frk. Tvær. Iversens favorit, frk. Solstraale, var så ung og glad og smilende, at det varmede hans hjerte. De lovede hinanden, at de ville opsøge skolen og pigerne, når de kom hjem til Danmark. Mikkelsen var især optaget (betaget) af frk. Støt. En morgen, mens Iversen var ved at lave grød, sang han en vise, som Mikkelsen ikke havde hørt før. Visen handlede om Mikkelsen og hans pige, altså frk. Støt. Mikkelsen skrev i sin dagbog: "Jeg lyttede forundret og skuffet over den gode og trofaste Kammerats totale Mangel paa Trofasthed. Thi Iver havde i Nattens Løb digtet en Vise, som jeg fandt, gik min Piges og min Ære alt for nær".. Mikkelsen ytrede ikke et ord de følgende to dage. Den tredje dag bankede Iversen mod sædvane på døren, og da Mikkelsen råbte "Kom ind", smed Iversen en lap papir på gulvet og sagde med dirrende stemme: "Det er Posten fra Danmark". Mikkelsen samlede sedlen op og læste: "Jeg er saa ked af, at jeg tog din Pige. Tag hende igen, tag mine fire, tag hele det forbandede Bundt - bare du bliver glad igen.". De to venner lovede hinanden, at aldrig skulle tavsheden sænke sig mellem dem.

Midt på vinteren fik de et husdyr, en ræv, som var blevet lokket i den fælde med (mugne) havregryn, som de havde stillet op for at fange harer. De tøjrede deres lille ven, som de kaldte Fims, ved hytten, og sorgen var stor den dag, da det lykkedes Fims at forsvinde ud ad døren. "Vinteren sled sig af Sted med faa, men vældige Storme, der hyllede alt i Skyer af Sne. Eller ogsaa havde vi Stille med klingrende Frost, tindrende Stjerner og skønne Nordlys, der flammede og bølgede over Himlen og af lidt Genskin paa Jorden."

1911

Den 25. april 1911 tog Mikkelsen og Iversen tilbage for at hente de efterladte dagbøger m.m., en slædetur på ca. 600 km. En isbjørn havde "ransaget" depotet og forårsaget betydelig skade. En rulle film og de fleste papirer blev fundet, men det meste af en af Mikkelsens dagbøger gik tabt. Tabet var dog ikke så stort, da Iversens dagbøger dækkede den pågældende periode. Den 16. maj påbegyndte de hjemturen til hytten på Shannon. Her ventede de forgæves hen over sommeren på et skib, der ville bringe dem hjem. I efteråret dræbte de adskillige moskusokser. De besluttede at flytte til Bass Rock, som lå 33 km mod syd. Her tog de ophold i en af de hytter, som var blevet opført i 1901 af Baldwin-Ziegler Ekspeditionen, og de gjorde sig til gode med den rigelige proviant, de fandt. I hytten fandt de en meddelelse fra kaptajnen på den norske sælfanger Laura om, at de i juli 1911 havde ledt efter spor af Mikkelsen og Iversen. Skibet havde ventet så længe som muligt på, at de skulle dukke op, og Mikkelsen og Iversen fortrød bitterligt, at de passivt havde ventet hen over sommeren på Shannon. Det følgende år - efter en lang og mørk og kold vinter - ville de starte rejsen til Ammassalik, det nærmeste beboede sted, en rejse på omkring 2.000 km.

Da det i Thule rygtedes, at Mikkelsen og Iversen var forsvundet, begav Knud Rasmussen og Peter Freuchen og to af deres indfødte kammerater sig fra handelsstationen i Nordvestgrønland tværs over indlandsisen til Danmarksfjorden. Knud Rasmussen ville egentlig have udforsket Peary-kanalen, men ændrede nu sine planer for at lede efter de savnede. Den 4. juni fandt han Mylius-Erichsens sommerlejr, men varden indeholdt ingen beskeder. Knud Rasmussen konkluderede følgelig, at Mikkelsen ikke var nået til Danmarksfjorden og indstillede sin eftersøgning. "Den Omstændighed, at der ved en saadan Varde paa et iøjnefaldende Sted, som maatte passeres paa Vej til Peary-Kanalen, ikke laa nogen Meddelelse fra Mikkelsen og Iversen, gav os Ret til at gaa ud fra, at de ikke var naaet saa langt, thi Forsigtighedshensyn og almindelig Praksis blandt Polarfarere paabyder, at man ikke passerer en Varde af denne Art uden at efterlade en Beretning. Efter min Hjemkomst erfarede jeg, at Ejnar Mikkelsen havde været i Danmark Fjorden og der fundet to Beretninger fra Mylius-Erichsen.

"At Ejnar Mikkelsen ikke efterlod en Afskrift af de udtagne Beretninger samt kortfattede Oplysninger om, hvad de selv havde Gjort, var uforsigtigt. Hvis han og Iversen senere satte Livet til - en Mulighed som de maatte regne med - kunde de selv være forsvundet sporløst, samtidig med at Mylius Erichsens beretning vilde være fuldstændig tabt. Det vil forstaas, at det ikke var uden Grund, at vi troede, at Ejnar Mikkelsen overhovedet ikke havde været i Danmark Fjord".

1912

De to mænd opholdt sig i første omgang på Bass Rock. Den 25. januar 1912 drog de nordpå igen for at hente kød fra Shannon Island, og de vendte først tilbage til Bass Rock i april. De tog deres jolle, men var for svage til at trække den hen over isen og måtte forlade den, hvor den var. De kunne ikke nå Ammassalik uden en båd, så de holdt sig til Bass Rock.

Således så de to vildmænd ud, da de blev undsat af deres norske redningsmænd

Den 19. juli vågnede de ved støj udenfor hytten og greb til riflerne, da de troede, at det var en bjørn. Da de vovede sig ud, mødte de en bredskuldret mand, som på klingende norsk sagde "Hit med Riflerne, Gutter, vi kommer som Venner!". Den norske sælfanger "Sjöblomsten" med kaptajn Poul Lillenæs og hans otte mand store besætning var på vej hjem efter en ret mislykket fangst lang østkysten af Grønland, da man på kysten havde observeret et stykke drivtømmer, som stak op ad en stenbunke. De satte en jolle i vandet og roede ind til land, hvor de på træstykket kunne læse bogstaverne E.M. samt datoen 11/4 1912 og navnet Bass Rock, udskåret i træet. Herefter satte "Sjöblomsten" kurs mod Jan Meyen og Norge med vores to venner om nord. Den 27. juli 1911 modtog komitéen for Alabama-ekspeditionen et telegram fra den danske konsul i Aalesund med denne ordlyd: "Kaptajnen og Maskinisten fra "Alabama" er lykkelig ankomne hertil i dag, optaget af her hjemmehørende kutter "Sjöblomsten".Kaptajn Paul Lillenæs sikrede sig belønningen på 10.000 kroner, som var udlovet af den danske regering, så hans fisketur havde ikke været helt forgæves.

Mikkelsen og Iversen fik det første rigtige bad efter næsten tre år, og derefter kom de en tur til frisøren. De fik nyt tøj fra yderst til inderst i stedet for de klædningsstykker, de selv havde flikket sammen af sejldug og skind.

De to heltes ankomst til København startede en veritabel mediestorm. Den 28. juli 1911 ryddede Mikkelsens beretning forsiden af søndagsudgaven af New York Times. Beretningen, som Mikkelsen i hast havde skrevet til Alabama-komitéen, havde hans broder, Thorvald også telegraferet til USA:

"The personal narrative of Capt. Ejnar Mikkelsen of his two years of hardship and suffering in the wastes of Northern Greenland during the latter part of which he had been given up as dead."

På fotoet til højre ses Mikkelsen og Iversen ved deres ankomst til Aalesund, Norge, den 27. juli 1912.

Og begejstringen blev ikke mindre, da norgesdamperen "Dronning Maud" den 1. august 1911 lagde til ved Larsens Plads i København med de to genfundne stående på skibets bro. Helt op på Amaliensborg Plads var der sort af mennesker. Repræsentanter fra kongehuset, regeringen og hær og flåde var mødt op tillige med Alabama-komitéens medlemmer. Flere deltagere i Danmark-Ekspeditionen var mødt op for at hilse på deres venner sammen med de tidligere hjemvendte deltagere i Alabama-Ekspeditionen. Lidt tilbage stod sløjdskoleforstander Mikkelsen med frue (Mikkelsens far og mor) sammen med andre familiemedlemmer og venner . Kammerherre Krieger bragte en hilsen fra majestæten og meddelte, at de begge var tildelt fortjenstmedaljen i guld. Desuden tildeltes kaptajnen på Sjöblomsten fortjenstmedaljen i sølv for hans redningsindsats.

Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen modtages i København. Det Kgl. Biblioteks billedsamling.

Om aftenen holdt Marineministeriet en middag i Nimb for Mikkelsen og Iversen, og konseilpræsident Klaus Berntsen deltog. De to rejsende var foreløbig nået til vejs ende efter at have været udelukkende i hinandens selskab i mere end to år. Snart efter skiltes de to venner, Iversen for at genoptage sit arbejde i marinen, Mikkelsen for at fortsætte sin bane som polarforsker.

I efteråret rejste Ejnar Mikkelsen rundt til en række europæiske hovedstæder for at holde foredrag, især i London fik han en storslået modtagelse.

Resultater fra Alabama-ekspeditionen

Alabama-ekspeditionen havde haft succes med at finde yderligere papirer fra Danmark Ekspeditionen. Disse gav oplysninger om, hvordan Mylius-Erichsen og hans to ledsagere havde tilbragt sommeren på Danmarksfjorden. De indeholdt også den geografisk vigtige information om, at Peary-kanalen ikke eksisterede, men var en fjord. Den ugunstige sydlige placering af Alabama-ekspeditionens vinterkvarter havde gjort det betydeligt sværere for Mikkelsen og Iversen at rykke frem til Danmarksfjorden, end det havde været for Danmark-ekspeditionen. For at gøre dette havde Mikkelsen valgt en rute over indlandsisen, som ingen havde taget før ham. Der blev tildelt 36 nye geografiske navne, hvoraf næsten halvdelen vedrører Nunatakker i indlandsisen. En nunatak er en fjeldtop, som er så høj, at den rager op igennem en kappe af indlandsis eller igennem en gletsjer.

Der blev under hele ekspeditionen foretaget meteorologiske observationer, og resultaterne blev videregivet til Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), som også havde leveret termometre og barometre til ekspeditionen.

Den formelle ekspeditionsrapport, "Alabama-ekspeditioner til Grønlands Nordøstkyst 1909–1912 under Ledelse af Ejnar Mikkelsen" blev offentliggjort i Meddelelser om Grønland, 1922. Allerede i 1913 havde Mikkelsen skrevet og udgivet "Tre År på Grønlands Østkyst". Den 74-årige Mikkelsen udgav i 1955 en ny version med titlen "Farlig Tomandsfærd", udgivet på engelsk som "Two against the Ice". De seneste genudgivelser er med forord af Mikkelsens barnebarn Naja Mikkelsen, som også er polarforsker. Bogen er grundlag for filmdramaet "Against the Ice", 2022. Skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau har fortalt, at han faldt over bogen i en antikvarboghandel og blev så grebet af fortællingen, at han begyndte at arbejde for en filmatisering. Det lykkedes, og han spiller selv hovedrollen som Ejnar Mikkelsen i filmen, som kan ses på Netflix (2024).

Iver Iversens ekspeditionsdagbog udkom i 1962.

Alabama

Mindesmærke for Danmark-ekspeditionen

På nordre mole i Københavns lystbådehavn blev der i 1912 opsat et monument over de tre omkomne under Danmark-ekspeditionen. Monumentet er udført af billedhuggeren Kai Nielsen, som vandt den konkurrence, der blev udskrevet i februar 1911. Klippeblokken blev fisket op fra Flinterenden på Øresunds bund og glatslebet, men formen blev bevaret. Relieffet blev udført på stedet.

På forsiden af den store granitsten viser et relief tre sammenbidte mænd, der strider sig frem gennem den isnende storm og skubber den tunge slæde, som slædehundene ikke længere kan trække. På bagsiden er indhugget det kendte notat fra Jørgen Brønlunds dagbog:

MINDESTEN
FOR MYLIUS ERICHSEN/
BRØNDLUND OG HØEG HAGEN
DER SATTE LIVET TIL PAA DAN-
MARK-EXPEDITIONEN I AARET 1907
AF JØRGEN BRØNDLUNDSDAGBOG:
OMKOM 79 FIORDEN EFTER FORSØG
HJEMREJSE OVER INDLANDSISEN I
NOVEMBER MAANED JEG KOMMER
HERTIL l AFTAGENDE MAANESKIN OG
KUNDE IKKE VIDERE AF FORFROS=
NINGER I FØDDERNE OG AF MØRKET
ANDRES LIG FINDES MIDT I FJORDEN
FORAN BRÆ (OMTRENT 2½ MIL)
HAGEN DØDE 15 NOVEMBER
OG MYLIUS OMTRENT
10 DAGE EFTER

I 1913 blev der i Ilulissat (Nuuk) opsat en mindesten med en portrætmedaljon af Jørgen Brønlund. Stenen bærer indskriften - på dansk og grønlandsk: "Han gik i døden uden at tænke på sig selv - kun opfyldt af ønsket om at hjælpe andre."

Familieliv

Den 9. maj 1913 blev Ejnar Mikkelsen viet til Naja Holm i Holmens Kirke. Brudeparrets fædre var forlovere: kaptajn i søetaten og kendt polarforsker Gustav Holm og sløjdinspektør Aksel Mikkelsen. Gustav Holm foretog fra 1876-1885 geologiske undersøgelser omkring Julianehåb og Anmassalik. Han deltog også i flere ekspeditioner til Grønland, bl.a. den såkaldte "Konebådsekspedition 1883-1885", hvor Holm og hans ledsagere sydfra sejlede op langs sydøstkysten af Grønland. I 1914 købte Ejnar Mikkelsen og Naja en grund i Charlottenlund og byggede de følgende to år en standsmæssig bolig til familien.

For at opnå en fast indkomst til familien forsøgte Mikkelsen at få en karriere indenfor det store danske selskab ØK. Han blev ansat som handelsrepræsentant i Venezuela for at undersøge forretningsmulighederne her. Mikkelsen rejste til Caribien og Sydamerika, hvorfra han sendte flere rapporter hjem til firmaet, men da disse blev "syltet" og aldrig bragt til H.N. Andersens kendskab, forlod han ØK. Under første verdenskrig og en tid derefter var han havariekspert for Baltica.

Ejnar Mikkelsens hustru dør i 1918

Hen mod afslutningen af første verdenskrig blev Ejnar Mikkelsens hustru, Naja, ramt af den spanske syge og døde den 18. maj 1918 , kun 31 år gammel. Hun efterlod ham med to små børn, Else, som blev født den 14. februar 1914, og Aksel, som kom til verden den 7. juli 1916. Else døde allerede i 1933, kun 19 år gammel. Aksel, som blev civilingeniør, havde den væsentligste del af sit arbejdsliv på Grønland. Han døde i 2014, 97 år gammel. Året efter i 1919 giftede Ejnar Mikkelsen sig i Sct Pouls kirke i Korsør med Ella Holm-Jensen, som var kusine til Naja. Hun havde boet i Argentina, men var blevet skilt fra Johan Theodor Havsteen og medbragte sønnen Sven på seks år i ægteskabet. Ejnar Mikkelsen udtalte siden: "Sven var kun seks Aar, da hans Mor kom ind i min Tilværelse og fyldte et trist Tomrum for mig som for mine to smaa Børn. Der er altid en Risiko ved at bringe Børn fra to Ægteskaber sammen, men Sven og mine Børn sluttede sig straks til hinanden og voksede op som en harmonisk Børneflok.

Under den finske vinterkrig i 1921-1922 forsøgte Mikkelsen sig som som udenrigskorrespondent. Han rejste til Finland og Karelen og rapporterede derfra og siden også de baltiske lande og Polen. På mindre end et halvt år fik han trykt 19 artikler i Nationaltidende, hvoraf 10 blev også blev trykt i Dagens Nyheder. Men det var fortsat Østgrønland, som ejede hans hjerte.

Tilbage til Grønland

I 1916 udgav Harald Olrik, assistent i Grønlands Styrelse, en bog med titlen "Forslag om at bebygge Scoresbysund-egnen i Østgrønland med vestgrønlandske Sælfangere." Ved at få dygtige sælfangere til at flytte til Østgrønland kunne man dels nedbringe befolkningstætheden i Vestgrønland og samtidig bidrage til bosættelse på den ubeboede Østkyst. Bogen blev udgivet af Det Grønlandske Selskab, som anbefalede forslaget, men ikke så nogle muligheder for at realisere det for nærværende. Mikkelsen kommenterede forslaget i en artikel i Nationaltidende og gjorde opmærksom på, at ved at lade østkysten henligge ubefolket risikerede Danmark, at en anden nation (læs Norge) ville tage området i besiddelse.

Da mulighederne for at rejse var begrænsede under krigen, brugte Mikkelsen årene til bl.a. at skrive, og i 1917 udkom hans anden bog, "Nord - Syd - Øst -Vest". Den indeholdt 12 fortællinger fra hans rejser jorden rundt. Hans næste bog, "Norden for Lov og Ret" udkom i 1920 med undertitlen "En Alaska-Historie". Og året efter udkommer romanen "John Dale".

Om koloniseringen af Grønland

Grønland er blevet befolket ad flere gange af spredte grupper af eskimoer, som var kommet fra Canada. I år 983 slog nordmanden Erik den Røde med følge sig ned på Grønland, da han var blevet dømt fredløs på Island. Kolonien af nordboere uddøde i løbet af et par hundrede år, muligvis pga. klimaforandringer. I 1605 sendte Christian IV en ekspedition til Grønland, og i 1636 oprettedes et grønlandske handelskompagni i København. Den norske præst, Hans Egede, "Grønlands Apostel", tog til Grønland i 1721, og syv år senere ankom den første danske guvernør. Den Kongelige Grønlandske Handel blev oprettet i 1774.

Ved Kieler-freden i 1814 efter Napoleonskrigene måtte Danmark afstå Norge til Sverige, mens Færøerne, Island og Grønland forblev på danske hænder. Norge havde da været under den danske krone i 434 år.

Ved fredsforhandlingerne i Paris i 1919 efter første verdenskrig anerkendte USA, Frankrig, Storbritannien, Italien og Japan Norges suverænitet over Svalbard. Det var Danmarks opfattelse, at man havde "stathøjhedsret" over hele Grønland, hvilket man ønskede anerkendelse af. Danmark udarbejdede en erklæring om, at Danmark havde overhøjhed over hele Grønland, og ikke kun de koloniserede områder, men Norge "nægtede" at tiltræde denne erklæring. Men da Danmark i 1921 udstedte et dekret om, at hele Grønland, herunder også det ubefolkede Østgrønland, var under dansk overhøjhed, protesterede Norge. Norske fiskere og fangere opererede langs den østgrønlandske kyst, og som vi ved, var det en norsk fiskerbåd, der havde undsat vores venner, Mikkelsen og Iversen. Nordmændene var også begyndt at jage moskusokser og havde oprettet fangsthytter, så de kunne overvintre. Det norske synspunkt var, at Østgrønland var ubeboet, hvorfor Norge ar i sin gode ret til at tage det i anvendelse. Ikke mærkeligt, at Danmark var bekymrede for, at nordmændene skulle vinde hævd på området. I 1919 oprettedes A/S Østgrønlandsk Kompagni. Kompagniets formål var at drive jagt i Østgrønland med danske jægere for at udnytte de rige fangstmuligheder - især på sæler - men også et forsøg på at begrænse de tiltagende og mere effektive norske fangstaktiviteter i området. Kompagniets økonomi viste sig ikke at kunne bære, fangsten svigtede, og et par fangstmænd døde af skørbug. I 1920 forliste kompagniets skib "Dagny" forliste i storisen, og to gange måtte staten yde lån på en kvart million kroner.

Ved Det Østgrønlandske Kompagnis generalforsamling i april 1922 fremkom Mikkelsen med det forslag, at man skulle kolonisere Scoresbysund med grønlændere, idet den aktuelle situation, hvor kun fangstmænd fra kompagniet opererede i Scoresbysund, ikke var tilstrækkelig til at hævde Danmarks suverænitet. Han mente også, at Danmark snarest skulle sende nogle sagkyndige derop for at tage forholdene i øjesyn. Efterfølgende arbejdede man videre med en plan om at sende Mikkelsen og Olrik til Scoresbysund, og i første omgang mødte man velvilje fra myndighederne. Pludselig gik der politik i sagen, muligvis efter tryk fra Den Grønlandske Handel ved direktør Daugaard-Jensen, og indenrigsminister Oluf Krag udtalte, at Mikkelsen og Olrik ganske ukaldet havde blandet sig i sagen. Det blev også antydet, at Mikkelsen handlede ud fra personlige motiver i sagen. Mikkelsen var, trods sin store indsats for Østgrønland, ikke særlig vellidt på de bonede gulve, formentlig fordi han konstant - og kontant - kritiserede både Grønlandsstyrelsen, Grønlandshandlen og Indenrigsministeriet for deres forvaltning af Grønland.

I maj måned 1922 udtalte Mikkelsen i Nationaltidende, at Danmark burde understrege overfor Norge, at Grønland var dansk. Senere gav han udtryk for, at grønlænderne selv burde stå for hvalfangst ved Grønland, i stedet for at nordmændene løb med fortjenesten. Nu var man kommet så langt hen på året, at det var for sent med en koloniseringsekspedition dette år. Imens havde Norge benyttet tiden til at oprette en vejr- og radiostation i Myggbukta i Mackenzie-bugten på den grønlandske østkyst, hvorfra de sendte vejrmeldinger hjem.

Mikkelsen og Olrik med støtte af den Ferslewske presse, som bl.a. omfattede Nationaltidende og Dagens Nyheder, pressede på for at få koloniseringsplanerne genoptaget. Grønlandsstyrelsen var dog skeptisk og overlod til Det Østgrønlandske Kompagni, som hele tiden havde været modstander af koloniseringen, at undersøge fangstmulighederne i Scoresbysund, hvilket bevirkede, at Olrik skuffet trak sig ud af sagen. Argumentet fra Grønlandsstyrelsen var, at området tidligere havde været beboet, men at befolkningen var bukket under, hvilket fremgik af rester på stedet. En anden del af forklaringen var formentlig, at Styrelsen har hænderne fulde med at udbygge fiskerimulighederne på vestkysten og ikke har ressourcer til også at befolke østkysten.

Kompagniets undersøgelser mislykkedes imidlertid. I 1922 nåede skibet ikke ind til Scoresbysund, og året efter blev skibet "Teddy" skruet ned af isen, og besætningen drev ned langs kysten på en isflage. Den norske sælfanger "Quest" kunne dog melde, at den havde lokaliseret Teddys besætning på 21 mand i god behold i Ammassalik, hvor den havde overvintret.

I 1923 sendte Rigsdagen (folketinget) en delegation til Grønland for at sætte sig ind i forholdene. Da delegationen vendte hjem i september samme år, udtalte dens medlemmer, at meget var godt, noget kunne forbedres, men som indenrigsminister Krag udtalte, så må "det Hele foreløbig staa lidt hen".

Nordøstgrønlandsoverkomsten 1924

For at løse striden mellem Danmark og Norge blev der foretaget forhandlinger i 1923/1924 af politikere fra begge sider. Det resulterede i en overenskomst omfattende den ubeboede del af den grønlandske østkyst bortset fra området ved Ammassalik, som blev anerkendt som dansk område. Området ved Scoresbysund blev reserveret til en evt. eskimoisk kolonisation. Overenskomsten blev godkendt af Rigsdagen og Stortinget og underskrevet i København den 9. juli 1924. Det gav anledning til store folkelige protester i begge lande. I Danmark skrev omkring 70.000 mennesker under på en protest. Overenskomsten indebar, at begge landes statsborgere måtte gå i land, overvintre og under visse betingelser drive jagt, fangst og fiskeri på Grønlands østkyst. Skulle der opstå uenighed om fortolkningen af overenskomsten, skulle sagen afgøres af Den Internationale Domstol i Haag, og afgørelsen skulle være bindende for begge parter. Overenskomsten skulle være gældende i 20 år. Overenskomsten var samtidig udtryk for, at ingen af de to lande havde givet sig i suverænitetsspørgsmålet. Danmark hævdede fortsat at have den fulde suverænitet over hele Grønland, mens Norge fastholdt, at de områder, som lå uden for de anerkendte danske kolonier, var en form for ingenmandsland. Dermed var det egentlige stridsspørgsmål i virkeligheden forblevet uafklaret, "bolden var sparket til hjørne".

Kolonisering af Scoresbysund i 1924-1925

Denne overenskomst fik igen Ejnar Mikkelsen på barrikaderne. Han tog initiativ til den såkaldte "Scoresbysund-Komité", som blev dannet med viceadmiral C.F. Wandel som formand og en række indflydelsesrige personer som medlemmer, deriblandt Gustav Holm. Med støtte fra de Ferslewske blade blev der indsamlet godt 200.000 kr., og H.N. Andersen, Ø.K. stillede fartøjet "Fox II", som blev omdøbt til "Grønland", til rådighed. Skibet, som han købte af Kryolitselskabet, var bygget til at klare strabadserne i isen. Ejnar Mikkelsen skulle være leder af en ekspedition, som skulle flytte 10 familier fra Vestgrønland til Scoresbysund. Besætningen fik ingen eller kun en ringe løn, men deltog alene af interesse for sagen. Ekspeditionen skulle have proviant med til to års forbrug, da det sikkert ville blive nødvendigt at overvintre. Der skulle opstilles huse forskellige steder i området, som var større end Danmark.

Allerede den 10. juli afsejlede ekspeditionen, og samme dag modtog Nationaltidende et radiotelegram fra Mikkelsen med følgende ordlyd: "Grønlands Besætning takker hver Mand og Kvinde, der ved Tanker, Arbejde, Bidrag og Gaver har vist deres Sympati for Planen og derved gjort det muligt for os at komme afsted.". Den 24. juli var man nået gennem isbæltet og havde kastet anker ved Kap Tobin i mundingen af Scoresbysund. Der var stadig is i fjorden, så man ville vente et par dage med at gå i land. Imidlertid begyndte isen af drive, og det endte med, at "Grønland" mistede roret. Man fik fastgjort nogle trosser på land, isens pres lettede, og det lykkedes at redde skibet.

"Grønland" ved Scoresbysund, 1924 (Arktisk Institut)

Den første del af opgaven blev løst, nemlig at finde et velegnet sted til kolonien og her opføre et større beboelseshus, som skulle tjene som bolig for den kommende bestyrer af kolonien, et pakhus til proviant samt et par grønlænderhuse. De var en stor dag for ekspeditionen - og Mikkelsen - da man holdt rejsegilde på bestyrerboligen og hejste dannebrog. I grundstenen blev nedlagt en kort beretning over koloniens historie, underskrevet af alle mand. Herefter et hurtigt glas champagne - af blikkrus - inden man hastede tilbage til arbejdet. Der blev landsat materialer til en halv snes grønlænderhuse, som de 7 overvintrende mand skulle opføre på de udpegede steder. Herefter sejlede skibet hjem til Danmark, hvor det lagde til ved Langeliniekajen den 16. oktober 1924 under stormende modtagelse af tusindvis af mennesker. Den 22. oktober holdt Mikkelsen foredrag og viste lysbilleder i Odd Fellow Palæet under overværelse af Kongen.

Året efter i september måned 1925 sejlede "Grønland" til Ammassalik og transporterede 70 eskimoer herfra, mænd, kvinder og børn, samt 3 vestgrønlandske familier til den nyoprettede koloni. Mikkelsen var dybt skuffet over, at Grønlandsstyrelsen ikke havde inviteret ham med, så han kunne se resultatet af det store arbejde, som han og andre havde udført.

En fangerfamilie udenfor hus ved Scoresbysund, 1924 (Arktisk Institut)

Kolonien blev i 1925 vederlagsfrit overdraget til Grønlandsstyrelsen (staten), det samme gjaldt "Grønland", som skiftede navn til "Gustav Holm". Frem til 1950 sejlede hun på Grønland.

Ejnar Mikkelsen på foredragstourné i Europa i 1926

I marts 1926 holdt Mikkelsen foredrag ved et møde i Det Geografiske Selskab på Sorbonne i Paris. Foredragets titel var "Den af danskere udførte Kolonisation paa Grønlands Østkyst". På turen talte han også i Antwerpen, Bruxelles, Haag og Amsterdam.

Besøg i Scoresbysund i 1926

I Paris havde Mikkelsen talt med den franske læge og polarforsker, Jean-Baptiste Charcot, som med sit skib "Pourquoi-Pas?" havde været i Scoresbysund en måneds tid, før "Gustav Holm" var ankommet med grønlænderne, som skulle befolke den nye koloni. Han spurgte, om Mikkelsen ville med på en tur til Scoresbysund, og Mikkelsen tog taknemligt mod tilbudet. Han spurgte Ebbe Munck, som havde været med på turen til Scoresbysund i 1924, om han ville med. Ebbe Munck rejste til Cherbourg, og på vejen gennem Atlanten samlede de Mikkelsen op i Thorshavn. Den 8. august 1926 rundede "Pourquoi-Pas?" Kap Tobin og blev mødt af fem kajakker, hvis mænd hujede og råbte "Miki, stor tak". Miki var det navn, grønlænderne havde givet Mikkelsen.

Ebbe Munck og Ejnar Mikkelsen på "Pourquoi-Pas?". Mikkelsen står med en narhvalstand, som har havde fået af taknemlige eskimoer, fordi han havde åbnet Scoresbysund for dem. Billedet er fra Arktisk Instituts samling.

Opholdet varede et par uger. Det første år havde været vanskeligt. En influenzaepidemi hærgede den nye koloni, og tre voksne og et barn døde, men fangsten var gået godt: 800 sæler, 115 bjørne, 50-60 hvalrosser, 12 narhvaler, 75 ræve samt masser af fugle. I 1928 blev der oprettet en telegrafstation og en seismisk station. Og samme år bekostede godsejer til Løvenholm Slot og Gl. Estrup, Valdemar Uttental opførelse af en kirke i Scoresbysund. Og for Ejnar Mikkelsens børns sparepenge blev der indkøbt en gammel skibsklokke fra et fransk krigsskib til ophængning i kirken. Kirken blev indviet i sommeren 1929, da "Gustav Holm" var ankommet. Grønlænderne i deres stiveste puds, hvide anorakker og farvestrålende festdragter gik i procession sammen med skibets gallaklædte officerer og øvrige besætning hen til kirken. Efterfølgende var der kaffe- og dansemik. I 1930 opførte styrelsen en ny butik med lagerrum. I 1933 var 30 træhuse i distriktet.

Ejnar Mikkelsen som hvalfanger 1927-1930

For at forsørge sig og sin familie kastede Mikkelsen sig i 1927 over hvalfangst. Han købte en nedslidt hvalfangerstation på Suderø på Færøerne for 105.000 kr. og stiftede "Færøske Hvalfangst-Selskab A/S". Med slid og slæb gav det et overskud på knap 50.000 kr. det første år. Der blev fanget godt 100 hvaler, ingen vejede under 50 tons, nogle endda 70 tons. Der var ingen interesse for hvalkød, som blev solgt på Færøerne for 5 øre kiloet, mens man kunne sælge al den hvalolie, man kunne indvinde. Hvalolien blev anvendt til olielamper samt fremstilling af stearinlys. Sønnen Sven, som Mikkelsens anden hustru medbragte i ægteskabet, kom på besøg. I Gudhjem, hvor familien havde sommerhus, havde maleren Oluf Høst set én af Svens tegninger og spontant udbrudt: "Det var som pokkers. Har Sven malt det billede?" Sven ville være kunstner, men begge forældrene var imod de kunstnergriller. Måske kunne en tur til Færøerne bringe ham på bedre tanker. Når vejret tillod det, var Sven med på tur, og han oplevede at jagte en hval i en time eller mere. På et sekund var den væk. Så dukkede den op langt bagude, og båden vendte på en tallerken. Aldrig var den, hvor den skulle være. Endelig viste den sig lige foran, og harpunen blev affyret og borede sig ind i hvalen. i rasende fart trak den skibet med, selv om maskinen var sat på bak. Dampspillet trak linen ind, og det store havpattedyr dukkede op for sidste gang. Imidlertid fik mødet med Færøerne - og siden med Grønland - den modsatte virkning på Sven. Det var også her, han begyndte at skrive dagbog, hvilket han gjorde resten af livet. Mange år senere, da Sven var blevet en anerkendt billedkunstner, sagde han, at hans møde med Færøerne havde været bestemmende for hans sigte i en sådan grad, at alt hvad, han havde malet, havde sin forudsætning der.

Fangst af grindehvaler på Færøerne (Arktisk Institut)

Sommeren 1929 blev den dårligste i mands minde med et underskud på omkring 85.000 kr. Det dækkede Mikkelsen ind ved et lån. Samme år anskaffede han endnu en båd for at kunne operere mellem Færøerne og Island. Fangstresultatet i 1930 var udmærket, men desværre var prisen på hvalolie falde drastisk. Ved årets udgang var der ansat 72 færinger i Mikkelsens virksomhed foruden nogle løsarbejdere. I efteråret 1932 var økonomien i selskabet så dårlig, at Mikkelsen måtte lade selskabet træde i likvidation.

Sven Havsteen-Mikkelsen

Da Sven kom tilbage til Danmark, kom han i lære ved George Jensens Sølvsmedje. Det huede ham ikke. Ganske vist havde han udmærkede anlæg for faget, men han fandt ikke, at det var kunst, som blev produret på "fabrikken", som han hånligt omtalte den, og det gav selvfølgelig konflikter i hjemmet. Da han viste sine forældre en bog om moderne fransk malerkunst, fortalte de ham, at han ikke var rigtig klog. I januar 1930 forlod han lærepladsen, og med en understøttelse fra sin farbror Thorvald på 70 kr. om måneden rejste han til Kerteminde for at lære hos billedkunstneren Fritz Syberg. Efter et besøg i Kerteminde forsonede Mikkelsen sig dog med sønnens valg af løbebane. I sommeren 1931 var Sven med på et togt til Grønland med dr. Charcot på "Pourqui-Pas?", en rejse som kom til at sætte sig spor i hans kunst for resten af livet. I et begejstret brev hjem til familien skrev han, at han ville derop igen.

Ejnar Mikkelsen fylder 50 år i 1930

Den 23. december 1880 fyldte Ejnar Mikkelsen 50 år. Der kom visitter hele dagen og et væld af blomster. Familien overraskede ham ved at invitere 30 gæster på smørrebrød i hjemmet. Frimurerlogen, som han var mangeårigt medlem af, udgav et festskrift i anledning af dagen, "Hilsen til Ejnar Mikkelsen paa hans 50-aars Fødselsdag", hvori 36 betydningsfulde personer sendte ham en hilsen. Iver Iversens hilsen til sin gamle rejsekammerat var rørende: "Det staar for mig som var det kun faa Dage - og saa er det 18 Aar - siden vi slæbte os ind i Danmarks Havn med hinanden under Armen, trætte, udsultede og med vaklende Skridt men med sammenbidte Tænder, fast besluttede paa at naa Maalet ... Tak, kære Ejnar Mikkelsen for de svundne Tiders uforglemmelige og gode Kammeratskab ...

Lauge Kochs treårsekspedition til Christian X's Land 1931-1934

Den 16. juni 1931 sejlede Lauge Koch ud fra Grønlands Handels Plads i Købanhavn og indledte en tre år lang ekspedition, angiveligt med det formål at foretage videnskabelige undersøgelser i området nord for Scoresbysund. Et vigtigere formål var suverænitetshåndhævelse, og Lauge Koch var af den danske regering blevet udstyret med politimæssige beføjelser. Ekspeditionen skabte stor ophidselse i Norge, som jo havde store fangstmæssige interesser i området.

Det norske flag hejses i Myggebugten i 1931

Den 28, juni 1931 indløb et telegram fra Norge, som meddelte, at man i dag havde hejst det norske flag i Myggebugten, og derved okkuperet området mellem Carlsberg Fjord i syd og Bessel Fjord i nord i Kong Haakons navn. Området ville blive kaldt "Eirik Raudes Land", efter Erik den Røde, grundlæggeren af den første nordiske bosættelse i Grønland i det 10. århundrede. Telegrammet var underskrevet af Hallvard Devold, som var norsk meteorolog, telegrafist og polarforsker. I 1925 og 1926 havde Devold været leder af den norske radio- og vejrstation på Jan Mayen, som var bemandet med fire nordmænd. Øen blev betragtet som ingenmandsland på det tidspunkt. Devold arbejdede for annektering af Jan Meyen på vegne af det norske meteorologiske institut ved at placere skilte rundt omkring på øen, hvorpå der stod: "Norges Meteorologisk Instituts Ejendom". Denne aktion var i 1928 medvirkende til anerkendelse af Norges ret til Jan Mayen, som den 27. februar 1930 blev en del af det norske kongerige. Nu ville han med tilsvarende midler forsøge at bringe dele af Østgrønland under norsk jurisdiktion. I første omgang tog den danske regering det roligt og forventede, at den norske regering ville tage afstand fra denne demonstration. Men i stedet godkendte den okkupationen, og den 10. juli 1931 underskrev den norske konge denne landvinding og omdøbte samtidig Christian X´s land til Kong Haakon Land.

Scoresbysund-Komitéens 2. ekspedition i 1932

Også Ejnar Mikkelsen tog afsted på ekspedition til Grønland i 1932. På et møde i Scoresbysund-Komitéen den 4. november 1931 fremlagde han en plan om at opføre 2-3 hytter med passende afstand langs kysten mellem Kap Gustav Holm og Kap Dalton, som kunne benyttes som støttepunkter af grønlandske fangere. Mikkelsen havde allerede forelagt sine tanker for Kongen og Stauning, som var interesserede, men desværre ikke kunne hjælpe med finansieringen. Han regnede med at skulle bruge ca. 62.000 kr. til ekspeditionen og 70.000 kr. til et skib - men det kunne han sikkert sælge igen efterfølgende. Norges okkupering af Christian X's Land i 1931 er sikkert kommet belejligt for Mikkelsens planer. I begyndelsen af januar 1932 henvendte Daugaard-Jensen fra Grønlandstyrelsen sig og meddelte, at man havde anskaffet sig Knud Rasmussens gamle skib, "Søkongen", som man ville stille til Mikkelsens rådighed.

Knud Rasmussens gamle skib, "Søkongen"

I løbet af foråret 1932 var finansieringen afklaret, proviant tilvejebragt og ekspeditionsdeltagere samlet. Udover Mikkelsen og skibets besætning var det en zoolog, en konservator, en botaniker, en geolog, en topograf og en læge (Jens Jensen, søn af Johs. V. Jensen). Desuden deltog Mikkelsens søn, Sven. Maleren Oluf Høst, som vvar ven af familien, var med som passager, men da de lagde ind ved Reykjavik på Island, fik han hjemve og vendte om.

Ganske vist var kysten i store træk kortlagt, mens de indre fjorde stort set var ukendte. De skulle kortlægges, og der skulle foretages geologiske, zoologiske og botaniske undersøgelser. Udover disse erklærede videnskabeligt formål var der selvfølgelig også det uudtalte politiske formål at håndhæve dansk suverænitet over området. Den 11. juni nåede ekspeditionen Kap Dalton, og Mikkelsen mente at genkende det landskab, han havde set sammen med Amdrup godt 30 år forinden. Da de gik i land, stod deres gamle hytte der stadigvæk. Da de forlod den et par dage senere, havde Mikkelsen slået en plakat op på hyttens væg, som fortalte, at stedet i henhold til Østgrønlandstraktaten af 1924 var dansk ejendom. I huset, som blev opført ved fjorden Kangerdlugssuak, sømmede Mikkelsen en tilsvarende seddel op. Året efter blev der i nederste hjørne tilføjet "Tak for Husly. 30. aug. 1933. Knud Rasmussen.". Omegnen blev gennemsøgt, og det lykkedes at finde nogle eskimobopladser, og der blev opført to huse/hytter et par kilometer fra den gamle boplads. Den 11. september 1932 var rejsen slut, og man vendte hjemad. Der var nu skabt en forbindelse mellem Knud Rasmussens ekspeditioner mod nord og Lauge Kochs mod syd.

Sagen afgøres ved Den Internationale Domstol i 1933

Konflikten mellem Danmark og Norge blev indbragt for Den Internationale Domstol i Haag i 1933. Denne domstol var blevet oprettet af Folkeforbundet i 1920 under navnet Den Permanente Internationale Domstol, og dens hovedopgave var at afgøre stridigheder mellem staterne i henhold til folkeretten.

Da den danske delegation rejste til Haag den 12. november 1932 var Ejnar Mikkelsen med sammen med Knud Rasmussen, Lauge Koch og Amdrup, som særlig sagkyndig i østgrønlandske forhold. Mikkelsen gendrev bl.a. de norske argumenter for okkupationen ved at påvise, at norsk fiskeri udenfor egen territorialgrænse var en ren underskudsforretning, og at rovdriften var skadelig for bestanden af flere truede dyrearter. Der blev afholdt 56 møder i sagen, og den danske påstand var: "Grønland for grønlændere - under dansk suverænitet".

Delegationens medlemmer: landsdommer N.V. Boeg, gesandt og kammerherre H.A. Bernhoft, gesandt Helge Wamberg, udenrigsminister Gustav Rasmussen, polarforsker Lauge Koch, polarforsker Knud Rasmussen, polarforsker Ejnar Mikkelsen, søofficer G.C. Amdrup. Det Kgl. Biblioteks billedsamling.

Den 5. februar 1933 trak dommerne sig tilbage for at votere, og delegationerne rejste hjem. Et par måneder senere blev sagen afgjort i dansk favør med 12 stemmer mod 2. Den norske okkupationserklæring blev erklæret ugyldig, og domstolen anerkendte, at Danmark gennem tiderne i tilstrækkeligt omfang havde udøvet sin myndighed over denne del af Grønland til at skabe en gyldig suverænitetsadkomst. Som en symbolsk handling omdøbte Stauning landet fra "Erik Raudes Land" til Kong Christian X's Land.

Det førte bl.a. til, at Danmark i 1952 oprettede Sirius-patruljen, som har til formål at håndhæve dansk suverænitet og overvåge den 16.000 kilometer lange ubeboede kyststrækning.

Ejnar Mikkelsen søger stilling som inspektør over Østgrønland

Den 1. maj 1933 sendte Ejnar Mikkelsen et brev til statsministeriet. Heri påpegede han, at der burde ansættes en inspektør for Østgrønland. Denne inspektør skulle hvert år rejse til Ammassalik og Scoresbysund og evt. andre steder på kysten for at holde styr på det store område. Den pågældende skulle have politimæssige beføjelser og være direkte underlagt Grønlandsstyrelsen. Han sluttede sig brev således: "Et nøje Kendskab til Østgrønland og dets Forhold maatte formentlig være af større Betydning for den paagældende Inspektør end en juridisk ,Uddannelse, for hvilken der til at begynde med i det mindste vil være overmaade ringe Brug. Skulle denne Stilling - eller en lignende - blive oprettet, er jeg Ansøger til den og mener at mit Kendskab til Østgrønland burde kvalificere mig til at komme i Betragtning."

Datteren Else afgår ved døden i 1933

Den 19-årige Else var netop blevet student og efterfølgende optaget på kunsthåndværkerskolen. Hun var forlovet med Ernst "Rille" Syberg, søn af Anna og Fritz Syberg. Mikkelsen havde foræret hende en robåd, og en dag faldt hun i den og slog sit hoved. Lægen undersøgte hende og fandt intet alvorligt. Hun fik dog voldsomme smerter i hovedet og døde samme nat, den 15.-16. juli 1933. Ejnar Mikkelsen kom sig aldrig over tabet af datteren og bebrejdede sig selv hele livet, at han havde foræret hende båden.

Ejnar Mikkelsen bliver inspektør over Østgrønland i 1934

Senere samme år blev Mikkelsen kaldt til møde i Grønlandsstyrelsen, hvor Daugaard-Jensen fortalte, ar statsminister Stauning havde besluttet, at der skulle oprettes en stilling som inspektør for Østgrønland. Og hvis Mikkelsen ville have stillingen, så var den hans. Den 10. maj 1934 kunne Berlingske Tidende berette, at Ejnar Mikkelsen ville blive udnævnt til inspektør over Østgrønland, og Stauning underskrev ansættelsesbrevet den 3. august 1934. I sit virke skulle han varetage både hensynet til Staten og til befolkningen. Som politimester skulle han så vidt muligt undgå konfrontationer og udvise konduite og forhandlingsvilje. Det meste af arbejdet skulle varetages hjemmefra, men der ville også være rejser til og ophold i Østgrønland. Jobbet blev aflønnet med 4800 kr. om året samt nødvendige omkostninger. Stillingen indebar ikke nogen tjenestemandspension, og var i det hele taget ikke nogen guldgrube, men en kærkommen fast indtægt for Mikkelsen og hans familie.

Gertrud Rask ud for Ammassalik

Snart efter udnævnelsen tog Mikkelsen på sin første inspektion i Østgrønland. Han sejlede med "Gertrud Rask", som var opkaldt efter Hans Egedes hustru, der i 1721 var rejst med sin mand til Grønland og blevet der indtil sin død i 1734. Foruden Mikkelsen fandtes på skibet bygningsmaterialer, proviant, kasser med fjerkræ samt to levende grise, som skulle være julemad for danskerne i de to østgrønlandske kolonier. Den 17. december 1934 læste Mikkelsen julehilsener til grønlænderne op i radioen. Familien holdt jul i Charlottenlund.

Inspektionsrejse i 1935

I foråret 1935 var Sven på session og skulle forrette tjeneste ved marinen. En del af værnepligten skulle aftjenes på "Godthaab", som om sommeren skulle til Scoresbysund. Mikkelsen, som skulle på inspektionsrejse, var med samme skib. På turen fra Island til Scoresbysund blev det en brandstorm, lasten forskubbede sig, og de måtte slæbe kulsække hele natten. Indsejlingen til Scoresbysund var lukket af is. Tre gange på 10 dage forsøgte de at komme igennem, men uden held. Der var gået en måned, siden de forlod Island, efteråret nærmede sig, og de tænkte på, at de muligvis måtte overvintre. Den 14. august slap de fri af isen, men så rejste der sig en voldsom storm, som voksede til orkanstyrke. Det lykkedes dem dog at komme helskindet til Island, hvortil de ankom den 31. august 1935.

Influenza i Ammassalik i 1936

Om vinteren indløb et alarmerende telegram fra Ammassalik, som meldte, at der var udbrudt en influenzaepidemi. Flere var allerede døde. Da dødstallet var gjort op, havde 135 børn mistet deres far, og 65 børn begge forældre, og det lille samfund kunne ikke magte den store forsørgerbyrde, det medførte. Både Mikkelsen og Grønlandsstyrelsen var klar over, at epidemien kunne tilskrives de foregående års besparelser og manglende ansættelse af en læge samt nedskæringer på medicinindkøb. Mikkelsen fik den idé at tegne private faderskaber for de forældreløse børn, og da han kunne stille økonomiske garantier fra Frimurerlogen og Scoresbysund-Komitéen (som han var formand for), om at de ville støtte børnene, indtil de blev 15 år, fik han accept fra Grønlandsstyrelsen og statsministeriet. Hertil kom et bidrag på 100.000 kr. til eskimoerne i Østgrønland, ligesom der blev oprettet "Forening til Hjælp for grønlandske børn".

Sara Helms, født Tønnesen

Ejnar Mikkelsen kontaktede Sara Helms (født Tønnesen) og spurgte, om hun ville være børneforsorgsleder i Ammassalik. I 1934 var hun taget med til Østgrønland som huslærer for den grønlandske præst og kunstner Otto Rosings familie og derigennem fået en stor interesse for østgrønlændernes levevis. Hun indvilligede og gjorde en beundringsværdig indsats med meget små midler sammen med den stedlige sygeplejerske Signe Vest. De to kvinder tog på sygebesøg i det store distrikt på hundeslæde, i båd og senere i kajak. Sara læste senere til læge (efter at hun 1936 var blevet cand.mag. i latin og græsk fra Københavns Universitet), og i 1948 tog hun tilbage til Ammassalik med sin mand Peder Helms, der fik arbejde som distriktslæge. Sammen ydede de en stor indsats for at bekæmpe tuberkulose, som var en meget udbredt sygdom i hele Grønland. Fra 1954-1956 var hun ansat på Dronning Ingrids Sanatorium i Nuuk (Godthåb). Som 78-årig gennemførte hun sit tredje akademiske studium, denne gang i eskimologi. I 1994, under et møde i Det Grønlandske Selskab, hvor man fejrede Ammassaliks 100 års jubilæum, modtog Sara Helms Rink-medaljen som den første kvinde for "et påskønnelsesværdigt arbejde til gavn for Grønland og det grønlandske samfund". Ejnar Mikkelsen modtog den første medalje, som blev uddelt i 1960.

Sven bliver gift i 1936

Om foråret blev Sven i England gift med den skotske billedhugger Pamela Montgomerie. De flyttede om efteråret samme år til Gudhjem, hvor Ejnar Mikkelsen skaffede ægteparret en bolig oppe på Bokul-klippen med en fantastisk udsigt over Gudhjem. Sven fortalte i sin dagbog, at han egentlig havde været tilfreds med sit værksted og atelier, idet han og hustruen jo kunne benytte forældrenes hus, som blot blev brugt nogle få måneder om sommeren. Gudhjem blev efterhånden et samlingspunkt for kunstnere, som repræsenterede de nyeste europæiske strømninger: Richard Mortensen, Ejler Bille, Gustav Munch-Petersen o.m.f. Under besættelsen gik Sven ind i frihedskampen mod nazisterne. Hans ven Jørgen Staffeldt, som var leder af sabotagegruppen "Holger Danske", døde i kz-lejr i 1944. Ole Høst, søn af Oluf Høst, gik ind i Frikorps Danmark og meldte sig til Waffen SS for at miste livet på østfronten i 1943.

Sven og Pamela ud for deres hjem på Bokul ved Gudhjem på Bornholm

Sven og Pamela fik tre børn: Alan (1938), Olaf (1941) og Estrid (1943). Familien boede som nævnt først i Gudhjem, derefter - fra 1946-1947 - på Færøerne og i Skotland. Siden flyttede Sven og Pam til Ærø, hvor de boede resten af livet. Pam døde i 1983 ,og Sven boede alene på Ærø indtil sin død i 1999.

Anden verdenskrig 1939-1945

Da Danmark blev besat, var "Gertrud Rask" og "Hans Egede" netop afsejlet mod Grønland. , "Gertrud Rask" overgik til sejlads mellem USA og Grønland, indtil hun forliste ud for den nordamerikanske kyst den 7. februar 1942. Besætningen på 24 mand blev bjærget. "Hans Egede" forsvandt sporløst med hele sin besætning på 23 mand, formentlig som offer for den tyske undervandskrig, som også rettede sig mod fredelige handelsskibe. Grønland, som var stærkt afhængig af forsyninger fra Danmark, måtte nu klare sig selv.

Ejnar Mikkelsen fortsatte sit arbejde og var ofte til møder i Grønlandsstyrelsen, men der var ikke mange muligheder for udrette noget for Grønland. Han har formentlig følt sig som en løve i et bur. I 1940 døde Gustav Holm. Der blev afholdt en mindefest over den store polarforsker og indsamlet penge til et gravmonument. Mikkelsen skrev en mindeartikel i Det Grønlandske Selskabs årsskrift om sin tidligere svigerfar. "Gustav Holm personificerede Overgangen fra Fortid til Nutid, og han var det første Bindeled Mellem Ammassalik og Danmark. Han var den Mand, som vor Tids - og Fremtidens - Ammassalikere kan takke for deres Eksistens, og som Danmark kan takke for, at Østgrønlands Affolkning blev standset i Tide".

Knud Oldendow på sit kontor i Grønlandsstyrelsen på Slotsholmen

Knud Oldendow, som var blevet direktør i Grønlandsstyrelsen efter Daugaard-Jensens død, indkaldte til et møde for at drøfte forsyningssituationen i Grønland, blandt deltagerne var selvfølgelig Ejnar Mikkelsen. På mødet drøftede man bl.a. USA's interesser i Grønland. Og hvorledes stillede den danske gesandt i Washington, Henrik Kauffmann, sig til spørgsmålet? Mikkelsen tilbød straks at rejse til USA, og efter godkendelse af Stauning, som både var statsminister og grønlandsminister, rejste Oldendow, Mikkelsen og Paul Ipsen, som var "udsendelseschef" for Grønland, afsted ned gennem Tyskland, hvor de fra Genova håbede at kunne komme med en båd til USA. Med sig havde de en introduktionsskrivelse til Kauffmann og en personlig hilsen fra Kongen til den grønlandske befolkning. I Genova fik de at den danske generalkonsul at vide, at USA havde annulleret deres indrejsevisum, angiveligt fordi en tysk journalist havde skrevet, at gruppen rejste med Hitlers velvilje. Gruppen blev i Genova omkring en måned og ventede på, at Stauning skulle formilde amerikanerne, men måtte derefter vende tilbage til København uden resultat.

Den danske gesandt i Washington Henrik Kauffmann

Efter at have beklædt forskellige sekretærposter i New York, Berlin, Rom, Beijing og Oslo blev Henrik Kauffmann i 1939 udnævnt til gesandt i USA. Da Tyskland invaderede Danmark den 9. april 1940 erklærede han, at han ikke længere ville følge ordrer fra den danske regering, der samarbejdede med den tyske besættelsesmagt, og som han derfor betegnede som ufri. Allerede den 13. april 1940 tog Kauffmann initiativ til oprettelse af en Grønlandskommission, som "skulle beskytte danske Interesser i Grønland og sikre de nødvendige Forsyninger til den grønlandske Befolkning og Eksport af grønlandske Produkter." I 1941 underskrev Kauffmann "på kongens vegne" en overenskomst med USA om, at USA ville påtage sig forsvaret af Grønland og levering af forsyninger til grønlænderne. Til gengæld skulle USA have ret til at bygge militære anlæg i Grønland. Betalingen skulle primært erlægges i form af den eftertragtede kryolit, som blev anvendt i flyindustrien. Den danske regering afskedigede Kauffmann og sigtede ham for højforræderi og befalede ham at vende hjem til Danmark. Og da de de danske generalkonsuler i USA erklærede sig dog solidariske med Kauffmann, blev også de afskediget. Kauffmann anerkendte ikke afskedigelsen men forblev i Washington med USA's diplomatiske anerkendelse. Kaufmann indledte nu et højt spil med Grønland som indsats. Kauffmann, som var modstander af den danske neutralitetspolitik, mente, at Danmark skulle blive medlem af den atlantiske alliance. Den 3. januar 1942 overrakte Kauffmann en erklæring til den amerikanske regering om, at han på vegne af den danske regering, som var under tysk tvang, tilsluttede sig den atlantiske alliance. Amerikanerne gjorde tidligt Kauffmann opmærksom på, at de ønskede at fortsætte deres militære tilstedeværelse på Grønland også efter krigens afslutning, hvilket Kauffmann dog "glemte" at informere udenrigsministeriet om.

Ejnar Mikkelsen og Ella tager til Sverige i august 1944

I august 1944 modtog Ejnar Mikkelsen, som sammen med Ella opholdt sig i Gudhjem, to kryptiske breve, som han foreviste først Hans Rasmussen, som var formand for Folketinget og boede i Rønne, og dernæst den lokale politimester. De mente, at der måske var planlagt et clearingsmord på Mikkelsen, og det endte med, at han og Ella tog til Sverige med en bornholmsk fiskerbåd. Sønnen Aksel var allerede den 30. december 1942 taget til Sverige som følge af sit arbejde i modstandsbevægelsen og havde fået arbejde på en rådgivende ingeniørvirksomhed. Det viste sig senere, at de to breve ikke havde været bestemt for Ejnar Mikkelsen, men for Arne Sørensen, som spillede en stor rolle i modstandsbevægelsen.

Ejnar Mikkelsen og Peter Freuchen tager til USA i 1944.

Fra Stockholm fik Mikkelsen kontakt til Christmas Møller i London og Henrik Kauffmann i Washington. De gav han besked på at komme til England og derfra til USA. Og han skulle tage sin kollega Peter Freuchen med, han befandt sig også i Stockholm. Ella blev i Sverige resten af krigen, mens sønnen Aksel tog sig af hende. Om bord på det fly, som bragte de to polarforskere til England, var også nordmanden Trygve Lie, der skulle blive FN's første generalsekretær. Efter samtaler i London blev de bragt til Skotland, hvor de kom om bord på damperen Aquitania, som skulle bringe dem til New York, USA. Freuchen blev i New York, hvorfra det var hensigten, at han skulle rejse omkring i USA og holde foredrag om tilstandene i Danmark. Mikkelsen blev sendt til Washington for at arbejde sammen med Kauffmann. Siden kom han videre til Grønland, hvor han fik kunne se, at det gik godt, og at man modtog rigelige forsyninger fra USA.

I februar 1945 gik Mikkelsen om bord på "Linda", der skulle til Grønland med fuld last. "Linda" var et stålskib, og med sin sine mange hestekræfter og tunge last bankede hun uanfægtet gennem isen. Det var nye tider, fornemmede Mikkelsen. Som den første besøgende fra Danmark under krigen blev han hilst med stor begejstring. Mikkelsen blev næsten chokeret over varemængden i butikkerne sammenlignet med forholdene i Danmark med vareknaphed og rationering. Adskillelsen fra Danmark havde også forenklet administrationen i Grønland. Mikkelsen holdt to foredrag i Julianehåb , hvor han fortalte om forholdene i Danmark. Den første aften for danskerne på stedet, den næste via tolk for grønlænderne.

Fra Godthåb kom han med skib og fly tilbage til Washington og kunne aflægge rapport til Kauffmann. Den 4. maj 1945 kom det budskab, alle havde ventet på, nemlig at de tyske tropper havde overgivet sig.

I midten af juni kom han med en isbryder til Narsarsuaq, hvor han et par timer senere landede i sit elskede Østgrønland, hvor han 45 år tidligere havde mødt de førte eskimoer, Og kort efter ankom han til Ammassalik. Han blev overrasket (måske chokeret) over den amerikanske indflydelse på befolkningens levevis, påklædning og sprog. Grønlænderne havde meget at takke amerikanerne for, men ikke alt var til befolkningens bedste.

Den 16. september 1945 ankom Mikkelsen til København. Her skrev han et memorandum til Henrik Kauffmann, hvori han gav ham sin fulde støtte. Han gav også udtryk for sin bekymring den amerikanske indflydelse på lokalbefolkningen. Han havde været glad for at være i Washington og kom gerne tilbage - hvis han måtte tage Ella med.

Den 14. juni 1946 afgik den første flyforbindele mellem Danmark og Grønland. Mikkelsen var med og skulle op og forberede oprettelse af et folkevalgt råd i Grønland. Kolonibestyreren og præsten blev faste medlemmer af rådet, og derudover blev der i området udpeget 11 rådsmedlemmer. Der blev oprettet et råd i Ammassalik og i Scoresbysund.

I 1948 gik det op for Ejnar Mikkelsen, at hans tid som inspektør for Østgrønland nærmede sig sin afslutning, og som vi ved, var der ikke knyttet pension til hans stilling. Mikkelsen sendte en længere skrivelse til Grønlandsstyrelsen, hvori han gjorde rede for de mange penge, han havde skaffet til forskellige formål i Grønland. Nu ville han gerne "kunne betrygge min Hustrus og min Eksistens, naar jeg maa opgive min Stilling som Inspektør for Østgrønland." Han anmodede om, at hans (manglende) pensionsforhold måtte blive taget op til overvejelse. I øvrigt påtænkte han at fortsætte indtil 1950, hvor han ville fylde 70 år. Der var en del skriverier frem og tilbage, men i december 1950 meddelte Grønlandsdepartementet, at han fra 1. januar 1951 var bevilget 8.374 kr. om året i pension. Nu kunne han og Ella se fremtiden nogenlunde lyst i møde.

Ejnar Mikkelsen fylder 70 år

Den 23. december 1950 blev Ejnar Mikkelsen 70 år, og hele dagen var der en strøm af gratulanter med lykønskninger og blomster. Dertil 35 flasker vin samt chokolade og cigarer. Hertil kom ikke mindre end 345 telegramhilsener. Festen blev afholdt den 4. januar 1951 med 133 gæster, familie og venner samt videnskabsmænd og politikere. Til højbords sad foruden Ella Iver P. Iversen. Der var flere taler, og i sin takketale sagde Mikkelsen: "Jeg er dybt taknemmelig for, hvad Livet har haft af Tilskikkelser til mig, siden jeg blev 19 Aar - og kunde jeg leve det hele om igen, tog jeg gerne alle Skuffelserne, alle Sorgerne og alle Kampene med - for paany at opleve alle de Glæder, som Livet har tilbudt mig."

Foredrag i Argentina i 1952

I sommeren 1952 rejste Mikkelsen og Ella til Argentina; før de blev gift, havde hun jo boet i Argentina. Mikkelsen var af en amerikansk fond blevet inviteret til i Argentina og Brasilien at tale om sine oplevelser i Østgrønland. Da de kom hjem, blev Mikkelsen spurgt, om det ikke var mærkeligt at tale om Østgrønland i Argentina, hvortil han svarede, at "mange Steder er Indianerne ved at forsumpe, og der gav Foredraget om en Befolknings Udvikling Stof til Eftertanke.".

Til Grønlands østkyst i 1955

Om sommeren 1955 blev Mikkelsen inviteret som gæst af Grønlandsdepartementet til Grønlands østkyst. Mikkelsen var ledsaget af sit 16-årige barnebarn, Alan. De rejste med Lauritzen-rederiets nyeste grønlandsskib "Kista Dan". Der var sket meget i Scoresbysund, siden han sidst var der fem år forinden. Byen var vokset, der var kommet flere huse, pakhuse, lagerhaller mv. Alt i alt var Mikkelsen godt tilfreds med den udvikling, der havde været i den koloni, han selv havde grundlagt 30 år tidligere. Selv om han heller ikke var blind for, at den udvikling, han havde været med til at sætte igang, ikke var uden problemer - for at udtrykke det mildt. Som han frygtede, havde de amerikanske baser flere steder haft det resultat, at unge grønlændere aflagde deres vante fangerdragter og spankulerede omkring i US-uniformer, mens de insisterede på at tale gebrokkent engelsk fremfor deres eget sprog.

På Det Grønlandske Selskabs generalforsamling i foråret 1956 trak han sig tilbage som formand efter 21 års formandsskab, og blev efterfølgende udnævnt til æresformand.

Ejnar Mikkelsen bliver æresdoktor ved Københavns Universitet i 1956

Om sommeren i 1956 fik Mikkelsen et brev fra Københavns Universitet, som meddelte, at Det matematiske-naturvidenskabelige fakultet havde besluttet at tildele ham den filosofiske æresdoktortitel. Han blev bedt on at indsende en levnedsbeskrivelse til trykning i universitetets årsskrift. Han afsluttede sin levnedsbeskrivelse ved at remse op, at han var dekoreret med Kommandørkorset af Dannebrog første grad, Dannebrogsordenen, Fortjenstmedaljen i sølv og guld samt Officerskorset af Æreslegionen. Hertil en lang liste over modtagne udenlandske medaljer som Royal Geographical Society: Patrons Guldmedalje, Royal Scottish Geographical Society: Livingstone Guldmedalje m.fl. Udnævnelsen fandt sted ved universitetets årsfest i november 1956. Motiveringen var hans store betydning for udforskningen af Grønland, arbejdet for den grønlandske befolkning og oprettelsen af Scoresbysund. Men også fordi han havde brugt sine amerikanske forbindelser til at finansiere dansk videnskabeligt arbejde i Argentina.

Ejnar Mikkelsen fylder 90 år

Nogle dage før Ejnar Mikkelsens 90 års fødselsdag var der møde i Det Grønlandske Selskab. Østgrønland var på dagsordenen, og selvfølgelig dukkede ærespræsidenten op til mødet. Ebbe Munck, som selv havde deltaget i flere polarekspeditioner i Grønland, bl.a. var han kun 19 år gammel med på Ejnar Mikkelsens Scoresbysund-ekspedition i 1924, indledte mødet med at udtrykke sin glæde over, at "the Grand Old Man", Ejnar Mikkelsen var til stede. Munck holdt en længere tale for Mikkelsen i anledning af den snarlige fødselsdag og udtalte bl.a. "Det er en kærkommen lejlighed til at gøre honnør for et mandfolk, for sømanden, polarforskeren og mennesket Ejnar Mikkelsen... Hans gerning er stor og inspirerende, og han har krav på at blive vurderet som noget højst ualmindeligt, noget sjældent, noget der ikke rigtig findes mere, i hvert fald ikke helt på samme måde: lidt af en drømmer måske, men en dristig drømmer, et menneske der helt har forstået at leve sit liv modigt og med indhold... Han har gået sine egne veje i alt, hvad han har foretaget sig, som søfarende, som rejsende, som grønlandsforsker, som skribent og pioner...". Ebbe Munck afsluttede sin tale med: "Dit sunde livssyn er, at livet skal leves med mod og med indhold".

Du kan læse hele Ebbe Muncks tale ved at klikke her.

Ejnar Mikkelsen afgår ved døden i 1971

Ejnar Mikkelsen døde den 1. maj 1971, godt 90 år gammel. Han blev begravet i stilhed på Ordrup Kirkegård. Han efterlod hustruen Ella og sønnerne Sven Havsteen-Mikkelsen og Aksel Mikkelsen samt en stribe børnebørn.

Buste af Ejnar Mikkelsen på Langelinie

Hustruen Ella Mikkelsen og Scoresbysund-komitéen ønskede at rejse et monument over den store polarforsker. Det skulle være en buste, udhugget i sten fra Scoresbysund. Man fandt Det lykkedes at finde en sten i passende størrelse og med afdæmpede farver i nærheden af det sted, hvor Ejnar Mikkelsen i 1924 havde mistet roret. Stenen blev fragtet til København på "Thala Dan". Den 12. oktober 1974 blev der afsløret en buste af Ejnar Mikkelsen, udført af billedhuggeren Adam Fischer. Efter forslag af Ebbe Munck blev den opsat i nærheden af monumentet over Danmark-Ekspeditionen. Ella Mikkelsen afslørede monumentet, og sønnen Aksel Mikkelsen takkede på familiens vegne. En tilsvarende buste af Ejnar Mikkelsen står og skuer ud over Scoresbysund.


Kort over Grønland med angivelse af foretagne ekspeditioner

Kort over Grønland med angivelse af foretagne ekspeditioner.

Ejnar Mikkelsens forfatterskab

To mænd i ødemarken, dokumentar af Jørgen Roos, 1972

Kort før sin død i maj 1971, 90 år gammel, fortalte Ejnar Mikkelsen om sin ekspedition, Alabama-ekspeditionen, til det nordøstlige Grønland i 1909, hvor han sammen med Iver Iversen skulle lede efter de forsvundne fra Danmark-ekspeditionen i 1907. Jørgen Roos har lavet en 14 min. lang dokumentar om ekspeditionen, "To mænd i ødemarken", som du kan se, hvis du klikker her.

Podcast om Alabama-ekspeditionen

På Nationalmuseets hjemmeside kan du finde en podcast om Alabama-ekspeditionen. Den indgår i en gruppe af podcasts benævnt "Den yderste grænse". Når du kommer ind på hjemmesiden, skal du finde og klikke på linket "10. Ejnar Mikkelsen: Fanget i iskold træhytte på Grønlands østkyst i næsten tre år".

Historien bliver fortalt af Naja Mikkelsen, som er polarforsker og medlem af bestyrelsen i Det Grønlandske Selskab. Hun er også Ejnar Mikkelsens barnebarn, datter af Aksel Holm Mikkelsen. Vært er Bjørn Harvig. Naja Mikkelsen, som er opvokset i Grønland, er opkaldt efter Ejnar Mikkelsens hustru, datter af kommandør og polarforsker Gustav Holm. Hun er forsker ved "GEUS De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland" og arbejder i Afdelingen for Glaciologi og Klima, som bl.a. varetager overvågning af Grønlands Indlandsis.

Klik her for at komme til Nationalmuseets hjemmeside.

Oprettelse af Arktisk Institut

Allerede i 1932 fremkom polarforskeren Lauge Koch med en drøm om oprettelse af et dansk polarinstitut, men der skulle gå mere end 20 år, inden det blev realiseret. Ti år senere, i 1942, drøftede polarforsker Eigil Knuth ideen om at skabe et arktisk institut med Ejnar Mikkelsen. Instituttet skulle være centrum for grønlandsforskningen, og Eigil Knuth offentliggjorde sine visioner i Dagbladet Information. Ideen blev skrinlagt i en årrække, bl.a. som følge af krigen, og først i 1952 bragte Eigil Knuth den igen på banen. Projektet blev bakket op af journalisten og modstandsmanden Ebbe Munck, der sammen med Eigil Knuth havde stået i spidsen for Mørkefjordsekspeditionen til Nordøstgrønland 1938-1939. Efter et møde på Nationalmuseet med deltagelse af forskere og embedsmænd blev der nedsat en arbejdsgruppe med departementschef i Grønlandsministeriet, Eske Brun, som formand. Den 4. juni 1954 blev Arktisk Institut oprettet som en selvejende institution med det formål at udbrede kendskabet til de arktiske egne, især Grønland, formidle viden om relationerne mellem Danmark og Grønland og indsamle, opbevare og registrere materiale vedrørende Grønland og det øvrige Arktis samt gøre dette materiale tilgængeligt for publikum. Instituttets vedtægter blev underskrevet af Frederik 9. Instituttets leder blev Helge Larsen, repræsentant for Det Grønlandske Selskab og museumsinspektør ved Nationalmuseets etnografiske samling. Instituttets første bestyrelsesformand var Ejnar Mikkelsen, som var repræsentant for Kraemer Fonden. I bestyrelsen sad også Eske Brun og Eigil Knuth. Det økonomiske fundament bestod i et statstilskud, et årligt driftstilskud fra Skibsreder C. Kraemer og Hustru Mathilde Kraemers Grønlandsfond samt støtte fra private fonde. Instituttet fik adresse i skibsreder Kraemers villa, Kraemer Hus, i Charlottenlund, hvor også Det Grønlandske Selskab fik bopæl.

Til venstre Kraemers Hus, til højre Arktisk Hus i Strandgade

I 1993 flyttede Arktisk Institut til den Kongelige Grønlandske Handels gamle pakhus i Strandgade, hvor det nyoprettede Dansk Polarcenter også havde hjemme. Siden flyttede også Institut for Eskimologi ind i huset. Og i 2010 flyttede også Det Grønlandske Selskab til Strandgade.