Som så ofte før fortalte Birgit mig, at hun have fundet nogle billige flybilletter på nettet. Denne gang med RyanAir til Valencia, og vi skulle afsted den 1. marts 2008 og med hjemkomst fem dage senere. Efter søgning på nettet fandt vi et tilsyneladende udmærket hotel, centralt beliggende i den gamle del af byen.
Hvis du undrer dig over, hvorfor der optræder en flagermus i Valencias byvåben, så kan jeg kun tilbyde dig en teori. En legende vil vide, at der natten før Jaime I ville forsøge at tilbageerobre Valencia fra de mauriske besættere, den 9. oktober 1238, landede en flagermus på kongens banner. På den tid blev en flagermus anset som lykkebringende, og da kongens tropper vandt kampen, anbragte han en flagermus i byens nye våben.
Valencia er hovedstad i kommunen og provinsen af samme navn. Den er med sine 819.000 mio indbyggere (2007) den tredjestørste by i Spanien. Den ligger ud til Middelhavet, hvor den sammen med Barcelona er Spaniens vigtigste havnebyer. Byen er grundlagt år 137 fvt., da en gruppe veltjente romerske soldater fik lov til at bosætte sig her. Det var på den tid en almindeligt anvendt "pensioneringsmåde". Siden bliver byen besat, først visigoterne og siden af maurernee. Maurerne fra Nordafrika begynder i år 711 erobring af den iberiske halvø, og de blev først standset lige nord for Pyrenæerne i 732 af Karl Martell i Slaget ved Poitiers. Valencia bliver indtaget af maurerne, men i 1094 bliver byen tilbageerobret af den spanske nationalhelt Rodrigo Díaz de Vivar med tilnavnet El Cid, og han forsvarer byen indtil sin død i 1099. Han konverterer ni moskeer til kristne kirker og får indsat en biskop ved domkirken. Digtet "Canto del mio Cid", som er kendt omkring 1140, berømmer El Cid som de spanske ridderes ideal. Man har flot overset, at El Cid på et tidspunkt stod i maurisk tjeneste. I min ungdom så jeg med fornøjelse Anthony Manns film "El Cid" fra 1961 med den mandige Charlton Heston i titelrollen og den yppige Sophia Loren i en hovedrolle - nå men det er en helt anden historie. Det lykkes El Cids hustru Doña Ximena at holde stand i godt to år, men i 1102 bliver Valencia igen taget af maurerne.
I 1228 lykkes det kong James I af Aragonien, som har samlet en hær med støtte af Frankrig, England, Tyskland og Italien, at tvinge maurerne til at overgive sig efter en længere besættelse. 50.000 maurere forlader byen, inden kongen rider ind i spidsen for sin hær. Den store moske bliver renset og genindviet som kristen kirke, og byen og provinsen Valencia bliver inkluderet i kongeriget Aragonien. Det mauriske kongedømme Granada overlever dog helt frem til begyndelsen af 1492, hvor den sidste hersker, Boabdil grædende måtte forlade sit elskede Alhambra. De tilbageværende muslimer får valget mellem at konvertere til kristendommen eller at forlade Spanien. En del vælger at blive; deres efterkommere bliver kendt som "moriscos" og bliver en vigtig del af bondebefolkningen i flere områder. Valencia gennemgår en god udvikling, og det kan nævnes, at den første trykte bibel på et romansk sprog bliver udgivet i Valencia omkring 1478. Det kan også nævnes, at banker fra Valencia låner penge til dronning Isabellas finansiering af Columbus' rejse østpå i 1492. I 1609 bliver "moriscos" udvist fra Valencia og rejser til Marokko, Algeriet eller Tunesien, hvor de sætter deres præg på disse landes kultur; en ikke ubetydelig andel ernærer sig dog ved sørøveri.
Under den spanske arvefølgekrig fra 1701-1714, hvor Frankrig og Østrig kæmper om retten til at indsætte deres kandidat på den spanske trone, bliver Valencia indtaget af engelske styrker, som er på østrigsk side. De holder byen i 16 måneder. Det meste af Europa er involveret, og danske tropper deltager på østrigsk side. Da England og Nederlandene slutter fred med Frankrig i 1713, må Østrig opgive sin modstand mod, at der kommer en Bourboner på den spanske trone. Under napoleonskrigene bliver Valencia indtaget af franske tropper i begyndelsen af 1812. Napoleons katastrofale beslutning samme år om at invadere Rusland bliver også begyndelsen til fransk nederlag i Spanien.
Under den spanske borgerkrig fra 1936-1939 mellem Spaniens lovligt valgte republikanske regering og general Francos fascistiske tropper blev republikkens hovedstad flyttet til Valencia, og byen led voldsomt under blokaden. Efter at Franco var kommet til magten, straffede han Valencia ved bl.a. at forbyde den indbyggere at tale deres lokale sprog, valenciansk.
Med sin geografiske placering har Valencia altid haft stor historisk betydning som Spaniens port til Middelhavet, mere end 20% af Spaniens eksport går via havnen i Valencia. Den nære beliggenhed ved havet med smukke strande og det åbne hav giver byen en særlig charme. Midt i 1990-erne besluttede bystyret at udvikle Valencia fra at være en industriby (tekstiler, kemikalier, skibsværft, bryggeri mv.) til en turistby. Man gik i gang med at restaurere landemærker som de gamle byporte og klostrene, ligesom strandene nær byen fik en kærlig hånd. Byen har formået at integrere sine historiske bygninger med moderne arkitektur, idet de nye kulturbygninger er placeret uden for den historiske bykerne. Af den middelalderlige bymur har man bevaret to befæstede byporte, nemlig Serranos og Quart. Piazze de Virgin, som er byens centrum, er anlagt oven på byens gamle romerske torv.
Byen er på samme tid en dynamisk handelsby og en sprudlende kulturby med biografer, teatre og museer. Valencia byder på gode indkøbsmuligheder: kunsthåndværk, moderne design, keramik og smart tøj; mulighederne er nærmest uendelige. I nærheden af rådhuspladsen findes der mange butikker og specialforretninger, der sælger traditionelle egnsprodukter som keramik, sølvarbejde, håndmalede vifter, kniplinger og silkebroderier.
Hver morgen er der mindre markeder rundt om i Valencia. Et af de mest populære markeder afholdes om søndagen i nærheden af den smukke Silkebørs, hvor der især handles med mønter og frimærker. Ligeledes om søndagen afholdes det store ugentlige udendørsmarked med brugte ting (antikviteter?). Det finder sted i nærheden af Mestalla, byens fodboldstadion.
I 1957 blev Valencia som så ofte før ramt af en voldsom oversvømmelse af floden Turia; denne gang stod vandet indtil fem meter høj i nogle af byens gader. Bystyret besluttede, at nu kunne det være nok med disse tilbagevendende katastrofer, og det blev besluttet at omlægge flodens løb, så den løb syd om byen samt dræne de store lavtliggende områder langs flodens tidligere forløb. Men hvad skulla man bruge de ca. 10 nyindvundne km landområde til? Uopfindsomt foreslog bystyret anlæggelse af en 6-sporet motorvej, sådan én kan man da altid bruge. Men den offentlige mening og den sunde fornuft vandt for en gangs skyld sejr, og i stedet fik byen et dejligt rekreativt område, Turiaparken med legepladser, boldbaner og grønne områder. Parken bruges til sport og musik, og i sommerperioden afholdes forskellige udendørs koncerter her. Hertil kommer, at der blev anlagt en helt ny bydel med operahus, musikhus, eksperimentarium, Europas største akvarium osv. - mere herom senere.
Byen har en udmærket, men ofte overbefolket strand, men både nord og syd for byen ligger flotte og næsten ugenerte strande uden turister. I 2006 havde byen omkring 1.6 millioner turister. I provinsen tales både spansk og valenciansk - en katalonsk dialekt - begge er officielle sprog. Mange tekster som fx gadenavne skrives derfor både på spansk og valenciansk, og ofte også på engelsk.
Valencia er også kendt for - og med rette stolt af - sin fodboldklub, Valencia C.F., som vandt det spanske mesterskab i 2002 og 2004; dette år vandt klubben også UEFA Cup. Træner er Ronald Koeman (2008). Den mest berømte spiller i klubben hidtil har nok været Mario Kempes, som var med på Argentinas fantastiske landshold, da de vandt VM i 1978. I 2009 regner klubben med at kunne tage et nyt spektakulært, cirkelformet ! stadion i brug.
I 2007 var Valencia som den første europæiske by vært for America's Cup - efter sigende har byen investeret 2.4 mia. euro America's Cup. Efter en perfekt afvikling af denne gigantiske konkurrence fik Valencia tildelt stævnet igen i 2009. I år (2008) afholdes European Grand Prix i Formel 1 i Valencia. Løbet afholdes som gadeløb i nærheden af den nye Americas Cup's Havn. Spanien har nu to Grand Prix løb hvert år, et i Valencia og et i Barcelona. Og endelig kan jeg nævne, at Valencia var vært for indendørs VM i atletik i 2008, og vi så de spændende transmissioner herfra i dagene efter, at vi var kommet hjem.
Lige et par ord om vores hotel, "Kris Abadía", som du ser her til højre. Vi kunne have taget en taxa, da der kun er omkring 10 km fra lufthavnen til hotellet, men valgte at tage metroen (har jeg nævnt, at vi er jyder?). Vi tog linie linie 5 (grøn), men også linie 3 (rød) kan bruges, og stod af på stationen Ángel Guimera, hvor vi ville skifte til linie 1 (gul) og køre et enkelt stop til stationen Turia, 2 minutters gang fra hotellet. (På Ángel Guimera skal man lige huske, at man skal op over sporet for at komme med i den rigtige retning). Det viste sig desværre, at sidste tog lige var kørt - metroen lukker mellem kl. 23 og midnat for at åbne igen omkring kl. 5 om morgenen, så vi gik op fra stationen og tog en taxa den sidste kilometer. Da flyet fra Billund ankommer omkring kl. 23, havde vi sikret os, at vores hotel havde døgnreception, og vi blev godt modtaget af natportieren. Det viste sig, at han havde tilbragt næsten et år i Esbjerg/Bramminge i forbindelse med arbejde for organisationen People-to-People. Han talte dog ikke dansk, men udmærket engelsk. Det skulle vise sig at være lidt af et særsyn (hm, dårlig metafor), da vi stort set ikke traf nogen spaniere, som talte bare en smule engelsk, men man kan nu også komme langt med gæt og grimasser. Vi fik et værelse på fjerde etage med udsigt til den store palme udenfor. Værelset var upåklageligt med to gode senge/madrasser, et lille skrivebord, en stol, masser af skabsplads og et fint badeværelse. Der blev gjort fint rent hver dag, mens vi susede rundt i byen. Morgenmaden, som blev indtaget i et cafeteria i stueetagen, var fin med friskpresset juice, te/kaffe, brød, ost, pålæg, frugt og de sædvanlige cocktailpølser med røræg. Pris pr. døgn omkring 400 kr. for et dobbeltværelse (marts 2008-priser). Hotellet, som har 70 værelser fordelt på seks etager, åbnede i 2004. Nedenfor kan du se hotellers placering på bykortet.
Den grønne kile på billedet er en park, som er anlagt, hvor floden Turia tidligere havde sit løb. Via denne park kunne vi komme til den gamle bydel i løbet af 10-15 minutter, en mulighed vi benyttede adskillige gange i løbet af ugen. Lige overfor lå et af byens største indkøbscentre, "Centro Nuevo" med mere end 100 forretninger. Den mest dominerende var det berømte stormagasin "El Corte Ingles", som har flere magasiner i byen. Lige overfor lå hospitalet "Hospital de la Fé", og der var 5-10 minutters gang til busstationen.
Valencia har et temmeligt skiftende klima med varme tørre somre, milde fugtige vintre og blæsende efterår og forår.
1971-2000 | Jan | Feb | Mar | Apr | Maj | Juni | Juli | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Maximum temp. (ºC) | 14 | 16 | 18 | 19 | 23 | 27 | 29 | 29 | 27 | 23 | 18 | 15 |
Minimum temp. (ºC) | 4 | 5 | 7 | 9 | 13 | 17 | 19 | 20 | 17 | 13 | 8 | 5 |
Nedbør i mm. | 36 | 34 | 37 | 41 | 34 | 23 | 16 | 20 | 48 | 87 | 62 | 41 |
Solskinstimer | 169 | 164 | 206 | 217 | 257 | 284 | 314 | 278 | 236 | 200 | 162 | 161 |
Sådan en statistik er sikkert rigtig anvendelig, hvis man vil rykke teltpælene op og slå sig ned i Valencia. Som turister med bare fem dages ophold i byen i det tidlige forår (begyndelsen af marts) er det mere et spørgsmål om at være heldige. Og det var vi. Vi havde en enkelt dag med megen blæst, ellers havde vi dagtemperaturer på 15-18 grader med solskin fra en blå himmel. En af dagene havde vi 25 grader, og vi spiste både frokost og aftensmad udendørs. Jeg kan selvfølgelig kun håbe, at du er lige så heldig.
Inden vi begiver os ud i Valencia, vil jeg kort fortælle om byens velfungerende metro. Metroen i Valencia har 5 linier med i alt 128 stationer. Den samlede sporlængde er 136 km, hvoraf linie 1 alene tegner sig for knap 100 km. I 2010 regner man med at åbne linie 2, som er under konstruktion. Alle tekster på skilte er både på spansk og valenciansk. Mange stationer har en lille kunstudstilling i indgangshallen.
Bemærk linie 5, som kører mellem havnen i øst og lufthavnen i vest og undervejs passerer byens centrum. Linie 4 er nærmset en sporvogn, som kører ud til strandene nord for Valencia. En enkeltbillet koster 1.80 €, men hvis man skal køre flere gange, bør man investere i et rabatkort.
Valencia Tourist Card giver ubegrænset adgang til offentlig transport med metro, bus og sporvogn. Herudover givet kortet rabat til en række seværdigheder, museer, restauranter, butikker, biludlejning mv. Kortet udløber ved midnat. Prisen er for hhv. 1, 2 og 3 døgn (priser for år 2008): 7€, 12€ og 15€. Kortet træder i kraft, når det første gang anvendes (valideres) i et offentligt transportmiddel; man kan også blot vælge selv at skrive dags dato på kortet med blæk. Kortet kan bl.a. købes her - men også mange andre steder:
Sammen med kortet får man en brochure (spansk eller engelsk) samt et kort over Valencia. Du kan læse mere om Valencia Tourist Card her.
Du kan i stedet vælge at købe et 10-turs klippekort til enten metro eller bus. Et BONOMETRO, som gælder alle zoner, koster €5.40. Det kan købes på alle metrostationer. BONOBUS - du har nok gættet, at det gælder til busserne i Valancia - koster ligeledes €5.40. Da prisen for en enkeltbillet er €1.10, så er det en god rabat, man får.
Kom med på en spadseretur gennem den gamle del af Valencia. De fleste seværdigheder ligger indenfor gåafstand, hvilket er en stor behagelighed. Hvis du kun har én dag i Valencia, så vil denne tur vise dig de seværdigheder, du skal se. Jeg vil først give en oversigt over, hvad vi møder på vejen. På de følgende sider vil jeg berette om vores besøg ved nogle af disse seværdigheder. Jeg synes, at vi skal begynde turen ved den imponerende tyrefægterarena på Plaza de Toros, som ligger syd for byens største plads, "Plaza Ayuntamento" og i nærheden af banegården "Estacion del Norte". Det er en af Spaniens største arenaer med siddepladser til 18.000 tilskuere. I forbindelse hermed ligger tyrefægtermuseet, "Museo Taurino".
Herfra fortsætter vi til "Plaza Ayuntamento". Her ligger det imponerende rådhus, en biograf, som viser klassiske film, La Filmoteca, samt en del restauranter og barer.
Vi fortsætter nordpå til den charmerende "Plaza del Mercado", hvor vi studerer tre fantastiske bygningsværker: "La Lonja" - Silkebørsen, "Mercado Central" - Markedspladsen og "Santos Juanes Kirken". Vi spadserer en tur udenom de tre bygninger, som alle tager sig helt anderledes ud fra "de andre sider". Hvis kirken er åben, vil vi kigge indenfor; hvis ikke, vil vi notere os, hvornår der er gudstjeneste. Under alle omstændigheder vil vi aflægge besøg i La Lonja - den skal ses.
Vi fortsætter mod nordøst og kommer ind i det charmerende område El Carme eller "Barrio del Carmen". Dette er "det rigtige Valencia", hvor livet leves. Masser af butikker, caféer, teatre, barer, restauranter osv. Vi fortsætter til "Plaza Redonda", som har en betagende atmosfære. Du har måske gættet ud fra navnet, at pladsen er rund. Der er tre udgange fra pladsen, så læg mærke til, hvor du kom ind. Vi skal se det elegante "Santa Catalina Tårn", inden vi fortsætter videre nordpå til "Plaza de la Reina". Her beundrer vi den imponerende katedral og går evt. en tur op i klokketårnet, hvorfra der er en pragtfuld udsigt over det relativt flade Valencia. Også katedralen skal ses fra alle fire sider. Vi vil gå ind i det lille kapel for at se den hellige gral - du ved, det bæger, som Jesus og hans disciple angiveligt drak af ved den sidste nadver.
Bag katedralen ligger den betagende "Plaza de la Virgin" med en gammel basilika og den fæstninglignende bygning, "Palau de Generalitat", som er sæde for provinsregeringen i Valencia.
Vi fortsætter ad charmerende Calle Caballeros til vi kommer til den ene af byens gamle byporte "Torres de Serranos", som vender nordpå i retning af Barcelona. Den anden byport, "Torres de Quart", vender vestpå mod Madrid. Kun små stykker af den gamle bymur er bevaret. Hvis du har tid, bør du aflægge besøg i "Corpus Christi Museet", "Casa de Rocas", som indeholder de fantastiske vogne (Rocas), som anvendes under festligholdelsen af Corpus Christi festen. Turen slutter her ved Turia flodens gamle leje, hvor der i dag er etableret en pragtfuld park i omkring 8 km længde.
Jeg har gennem mange år erfaret, at i hvert fald den ene part i de fleste ægteskaber elsker at komme på markeder i udlandet. Ikke nødvendigvis for at købe noget, men hvis man nu skulle falde over et eller andet, man ikke vidste, at man manglede. Jeg har derfor lavet denne lille oversigt over de bedst kendte udendørs markeder. Markederne åbner omkring kl 9 og begynder at lukke ved 2-tiden. Som det fremgår, kan man så godt som hver dag finde et udendørs marked, som har åbent.
Mercado Central, som er et af de ældste fødevaremarkeder i Europa, har åbent hver dag. Det afholdes på Plaza del Mercado i bydelen Carmen.
Plaza Redonda, som er et souvenirmarked med bl.a. lokal keramik, holder åbent om søndagen. Det ligger på Plaza Redonda, Carmen.
El Rastro, gademarked ved Mestalla Stadion, åbent om søndagen. Her sælges alt fra unyttigt skrammel til cykler og antikviteter. Der er ikke så mange masseproducerede turistting som på de andre markeder. El Rastro har rygte for at være stedet for salg af tyvekoster, så hvis du er blevet bestjålet, kan du måske købe dine egne ting her næste søndag.
Mercadillo de Ruzafa, gademarked, åbent om mandagen. Salg af tøj, elektriske og elektroniske apparater, batterier, tasker, legetøj, ure osv. Priserne er lave, det samme er kvaliteten. Markedet ligger tæt ved Mercado de Ruzafa, som er et indendørs fødevaremarked.
Mercadillo de Cabanyal, gademarked i Calle del Mediterraneo, åbent om torsdagen. Udbuddet er nogenlunde som på Mercadillo de Ruzafa. Markedet, som nok er byens største, holdes i det gamle fiskerdistrikt ved Cabanyal, tæt ved havet.
Paseo Maritimo, gademarked (gedemarked?), åbent hver dag. Markedet ligger på den fantastiske strandpromenade tæt ved havnen. Der sælges tøj, tilbehør og alskens maritime genstande. I turistsæsonen er markedet åbent hver dag, udenfor lidt mindre. Markedet lukker først omkring ved 5-tiden om eftermiddagen.
Når vi har sovet, kan du komme med os til den smukke rådhusplads, hvor vi løber ind i et forrygende fyrværkeri. Jeg vil fortælle om en af byens mest fantastiske fester, Fallas festivalen, inden vi besøger byens tyrefægtermuseum. Klik her, hvis du vil med.