For en del år siden - i 1989 - besluttede familien, at vi ville forsøge at bytte bolig i sommerferien med en anden europæisk familie. Vi fik et antal kandidater på Aarhus Turistbureau og faldt for Ungarn. Bortset fra en chartertur til Rumænien havde vi aldrig været i en østeuropæisk land, og det havde vi meget lyst til at prøve, efter at forholdene var blevet friere. Som du måske husker, så startede kommunismens fald i Østeuropa med, at titusindevis af østtyskere fik mulighed for at rejse fra Ungarn via Østrig til Vesttyskland i deres smø trabanter. Hullet i "jerntæppet" blev større og større, indtil menneskelavinen rullede. Efter udveksling af breve og diverse telefonsamtaler med familien Molnar tog Birgit, Bo og jeg afsted fra Hornslet, hvor vi bor. Vi kørte den første dag til Prag, hvor vi overnattede hos en lokal familie, som lejede deres lejlighed ud til turister om sommeren. Imens boede de i deres lille 'kolonihave'. Vi så så meget af Prag, at vi blev klar over, at den by ville vi vende tilbage til. Indtil videre har vi været der 2 gange.
Hen på eftermiddagen den følgende dag nåede vi frem til bestemmelsesstedet. Vi var lidt forsinket, bl.a. fordi der i Brno tilsyneladende kun var én benzin tank. Og da vi efter en halv times ventetid i køen, nåede frem til tankpasseren, kunne vi ikke købe benzin, fordi vi manglede benzin kuponer. Dem skulle vi have købt ved grænsen, adskillige hundrede kilometer nordpå. Nå, nogle DM klarede problemet. Måske også den omstændighed, at jeg havde fyldt tanken op, inden han opdagede, at vi ikke havde kuponer.
Indbyggerne i Kecskemét (udtales Keskemet) kalder deres egen by for 'Centraleuropas juvel'. Og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Jeg har i hvert fald ikke noget andet sted fundet smukkere bygninger. Det findes muligvis i Firenze, men den by har vi endnu til gode at se. Familien, som vi skulle bytte bolig med, boede inde i centrum i flot herskabslejlighed. Opgangen så forfærdelig ud, og som vores vært oplyste, så var det bevidst for at undgå misundelse o.l. under det kommunistiske system. Familien var ret velhavende, hustruen var læge og manden dyrlæge. De havde 2 børn: Eva på ca. 16 år, som talte fint engelsk, og Zoltan på ca. 10 år. Ingen af de voksne talte engelsk eller tysk, idet man i skolesystemet alene lærte russisk som fremmedsprog. Faderen viste os deres garage, som vat stoppet med madvarer til adskillige måneders forbrug. Vi fik at vide, at det var almindeligt i Ungarn at samle forsyninger. Så når noget var til salg, så købte man. Vi spiste middag sammen, inden familien kørte nordpå til Danmark. De ville overnatte i en hytte, de havde, tæt på den tjekkiske grænse.
"Hverken højde eller dybde afskrækker mig". Dette blev valgt som byens motto i forbindelse med den konkurrence, som blev afholdt i 1891. Grundstenen blev nedlagt i 1893, og 28 måneder senere kunne myndighederne flytte ind i bygningen. 'Dette er vores meddelelse til fremtiden', blev der sagt ved indvielsen. Kecskeméts rådhus er et arkitektonisk mesterværk. Stilen er Art Nuovo. På væggene er der hårdt brændte keramik fliser. På facaden og på nogle af de indre partier har designeren afbildet blomster med folkelige motiver. Hall'ens møblering - stolene og de enorme bronze lysestager - er mesterværker. Væggene er udsmykket med fresco malerier med historiske motiver. Klokkespillet fra rådhusets forside lyder hver time. Tæt ved rådhuspladsen var et dejligt torv med mange udendørs restauranter. Her spiste vi ofte om aftenen, når vi (læs Birgit) ikke havde lyst til selv at lave mad.
Byens vartegn er den romersk katolske kirke, som også kaldes 'den gamle kirke'. Den blev bygget mellem 1774 og 1806 i sen rokokko stil. Det er den største katedral i regionen. Tårnet er 75 meter højt, og kuplen er 12.5 meter i diameter. Vægtere plejede før i tiden at holde udkig efter ildebrand fra balkonen rundt om tårnet. Den store klokkes kimen plejede at signalere for den arbejdende befolkning, at nu er det frokost.
Én af de mest berømte ungarske arkitekter, Miklos Ybl, designede den luteranske kirke i 1861. Grundplanen, formet som et græsk kors (som Peterskirken) og den symmetriske kirkes konstruktion genoplivede den middelalderlige romanske stil. Allerede den gang havde centrum i Kecskemét et umiskendeligt europæisk udseende med dets imponerende kirker og offentlige bygninger.
Cifrapalota bygningen, som blev bygget i begyndelsen af århundredet, kaldes 'det ornamenterede palads' af de lokale. Det skulle oprindelig have været en ejendom med forretninger i stueetagen og casino for forretningsfolk ovenpå. Dets farverige majolica ornamenter er prydet med folkelige motiver. De individuelt udformede døre og vinduer er især bemærkelsesværdige sammen med de lyse gule, orange og grønne farver, som er næsten pastelagtige.
Det største værelse - Påfugle hall'en - forener yndlingsmotiverne fra Art Nuovo - påfugle, blomster og ranker - i en fuldkommen harmoni. I dag er den byens kunstmuseeum, hvor man dels kan se billeder af lokale kunstnere og dels en værdifuld samling af malerier fra det 19. og 20. århundrede.
Den tidligere synagoge blev opført mellem 1864 og 1871 i maurisk romansk stil. Der var oprindelig en pæreformet kuppel på toppen af den, men den måtte fjernes, da den blev svært beskadiget ved det store jordskælv i 1911. Den blev så erstattet med den nuværende lotusformede kuppel. Efter 2. verdenskrig blev den efterhånden noget forfaldne bygning restaureret, og i 1970'erne blev den indrettet som konference center for videnskab og teknik. I en sal er udstillet 15 ægte gipsafstøbninger af 15 skulpturer af Michelangelo. Desværre så vi dem ikke, da bygningen var under ombygning, mens vi var der. Vi har så senere set en del af Michelangelos værker i Rom.
Hvis du tror, at du nu har set alle kirker i byen - så tager du fejl. Det er ikke for ingenting, at Kecskemét kaldes 'Kirkernes by'. Tolerance mod mennersker med forskellige religioner har altid præget byen. Det vidner de mange kirker i centrum om. Sct Nicholas' kirken er den ældste af de nuværende bygninger i Kecskemét, bygget i det 15. århundrede. Den er efterhånden ombygget en del gange, bla. som følge af brand. I parken ved kirken ses en del gamle ruiner. Den Calvinistiske kirke blev bygget i den sidste del af den tyrkiske besættelse i 1684. Den er efterfølgende blevet udstyret med et tårn.
József Katona teatret blev bygget i 1895-96 med Budapest Vigszinház som forbillede. Mideelalderens Kecskemét blev flere gange ramt af pesten. Det sidste større udbrud kostede mere end 5000 indbyggere livet. Monumentet foran teatret - Den hellige treenighed - blev rejst som minde af de overlevende i 1742.
Dette er et flot eksempel pø et af flere 'skole paladser', det tidligere calvinistiske gymnasium samt lov-akademiet fra 1911-13. Bygningen rummer bl.a. Zoltán Kodály musikskole (flere niveauer). Bygningen blev restaureret i 1980'erne. Pø alle tider af dagen strømmer musik ud fra vinduerne.
Ungarns største komponist og musikpædagog blev født i Kecskemét i 1882. Hans undervisningsprincipper anvendes ikke alene her i byen men over hele verden. Det tidligere franciskanske kloster er blevet indrettet som et museum for deres mest berømte bysbarn, og det indeholder en udstilling om Kodálys liv.
I det hele taget 'oser' byen af kultur. Vi har fx. aldrig set en by med sø mange boghandler, og aldrig set sø mange mennesker optaget af at læse pø bænke i parkerne, i offentlige transportmidler. Der er adskillige samlinger, museer og kunstværksteder i byen, bl.a. legetøjsmuseum, fotomuseum, ungarsk folkekunst, keramikmuseum osv. Én dag overværede vi en koncert pø torvet af et dansk ungdomsorkester. Det var ogsø almindeligt, at der var levende musik selv pø de smø restaurationer, vi spiste pø om aftenen, oftest folkemusik spillet pø violin.
Nobelprisvinderen Neruda besøgte engang byen og udtalte, at det, der havde gjort størst indtryk pø ham i Ungarn, var Kecskemét: "Vogter af nationens skatte, lady for den bedste gøselever og mest delikate frugt".
Fra Kecskemét foretog vi mange ture ud i den pragtfulde natur i omegnen. Hvis du har lyst, kan du jo følge med.
Ungarernes badekultur gør tilbage til de gamle romere, dvs. til tiden omkring Kristi fødsel. Tyrkerne, som besatte ungarn i 15-1600 tallet, byggede en del af de bade, der findes her i dag. Ungarns undergrund er beriget med hundredevis af varme kilder. Nør vandet kommer op af jorden, er det ca. 70 grader varmt. Da det indeholder mange mineraler og salte, er det godt mod gigt og andre fysiske skavanker. I udkanten af Kecskemét lø et større anlæg, hvor der bøde var indendørs og udendørs pools og bassiner. Her tog vi hen et par gange og nød bøde vandet og folkelivet. Det udendørs omrøde var opdelt i omrøder for naturister og for os andre med den naturlige blufærdighed i behold. Kan varmt anbefales.
Kecskemét ligger lige midt i en pragtfuld natur, som vi tilbragte mange timer i. Den ligger midt i et stort landbrugsomrøde, hvor der dyrker korn, vin og grøntsager i store mængder. Priser pø grøntsager i Kecskemét var utrolig lav og kvaliteten høj. Mange af landbrugene blev stadig dyrket i en slags arbejdskollektiv, men selvejet var selvfølgelig ved at vinde frem. Mange af de ældre bondehuse er nu ved at skifte anvendelse til fx. weekend hytter. Mange er ombygget og udlejes til turister som sommerhuse. Som det fremgør af nedenstøende billeder, er der en vidunderlig flora i omrødet.
Et par gange kørte vi udenfor Kecskemét for at spise middag. Hvis man er vegetar, er det møske interessant at vide, at ungarerne nærmest har vendt madpyramiden pø hovedet. Ganske vist før man mange og gode grønssager til maden, men kødet fylder mest pø tallerkenen. Maden er bøde kraftig, saftig og krydret. Hvis du kan lide paprika, sø er du kommet det helt rigtige sted. Og kød i en virkelig god kvalitet. Hvis du vil prøve den ungarske specialitet gullasch, skal du huske at bestille pörkölt, da du ellers før en portion suppe - ganske vist dejlig suppe. Men du er jo næppe taget til Ungarn for at spise suppe. Nej, vel. Du kan vente, at der gør en vis tid med at tilberede maden, da begrebet 'fast food' endnu kun er nøet til Budapest. Af krydderier er især paprikaen fremtrædende. Som det formentlig eneste sted i verden findes et paprika museum i Ungarn, hvor man viser udviklingen i dyrkningsmetoder, siden tyrkerne indførte den i Ungarn. Der er mange muligheder for at spise under øben himmel - fx ude pø pusztaen, hvor kødet tilberedes pø grill. Da promille grænsen for spirituskørsel i Ungarn er 0, bliver der stort set ikke drukken øl eller vin til maden. Det betød, at vi møtte afprøve de dejlige ungarske vine enten pø torvet i Kecskemét eller i vores lejlighed. Og sø et par liter dejlig is indkøbt i indgangen til det nærmeste supermarked. Superb. Mange af vinene laves pø de samme druer, som vi kender fra Frankrig. Derudover har de deres egne specialiteter bøde i hvidvine og rødvine. Mest kendt er nok "Tokajeren", "kongernes vin, kongen blandt vine". Men ogsø Egri Bikaver ("tyreblod")er kendt. Mindre kendt er møske, at der fremstilles en dejlig riesling i Ungarn. Prøv det, og tag sø mange flasker med hjem, som du kan have, efter at bilen er pakket.
Efterhønden er størsteparten af de oprindelige steppeomrøder, pusztaen opdyrket, og kan kun opleves i særlige nationalparker. Dem er der en del af omkring Kecskemét. En dag kørte vi sydpø til Bugac, hvor vi tilbragte nogle timer pø puzstaen. Vi blev pø hestevogne kørt ud i terrainet, hvor vi oplevede et imponerende hesteshow med de lokale cowboys. Ungarerne har som bekendt stolte ridetraditioner, og er meget stolte af deres heste (arabere, engelsk fuldblok, lipizzanere mv.). Herefter spiste vi en middag med ungarske specialiteter som grillstegt oksekød, lam, svin og kylling, og vi overværede folkedans tilsat zigøjnermusik. Selvfølgelig er der tale om et arrangeret turistshow, men lidt fortæller det nok om deres tidligere levevis.
Billedet ved siden af viser et museum, som beskriver hyrdelivet pø puzstaen i tidligere tid. Desuden er der mindre udstillinger, som viser pusztaens betydning for malere og digtere samt de bestræbelser, der gøres for at bevare denne særprægede folkekultur. Ungarerne er lige sø stolte over deres forfædre som amerikanerne over deres cowboys.
En dag kørte vi en tur op til den store Balaton sø med tilnavnet "Det ungarske Hav". Med sine næsten 600 km2 er det én af Europas største søer - længden af søen er mere end 70 km. Gennemsnitsdybden er dog ikke mere end 2-3 meter, hvorfor vandet hurtigt varmes op af solen. Sydbredden af søen - Magyar rivieraen - har dejlige børnesikre sandstrande. Der er mange muligheder for sejlsport pø søen. Der kan lejes sejlbøde, kanoer, surf brætter mv. Helt ufarlig er søen dog ikke, da der under stormvej kan opstø bølger pø indtil 3 meters højde. Pø sydkysten ligger feriehuse, feriebyer og campingpladser ved siden af hinanden. Søen bruges ogsø i stor udstrækning af ungarerne selv. Ellers er det nok tyske turister, 'som fylder mest'.
Søen er fiskerig, og de mange forskellige ferskvandsfisk er pø menuen i de mange smø restauranter. Jeg mø dog bedrøve lystfiskere med, at der er fiskeforbud. En del af omrødet indeholder fredede fuglereservater. Udover søen og dens rekreative muligheder er der ingen særlige attraktioner i omrødet.
Et par gange kørte vi de ca. 125 kilometer til hovedstaden Budapest. Herom mere i det følgende.
De ungarske sletter har gennem tiden været beboet af mange forskellige stammer og folkeslag. Kelterne og romerne har været her - men hvor har de ikke været? I folkevandringstiden kom den ene stamme efter den anden og slog sig ned, indtil de blev fordrevet. Hunnerkongen Atilla havde sit hovedkvarter pø de ungarske sletter. I det 10. ørhundrede kom det finsk-ugriske folk østfra fra Ural omrødet. Det er dem, ungarerne kan takke for deres af alle andre end dem selv uforstøelige sprog. Denne stamme kaldte sig magyarerne. Stephan 1., som blev kronet til konge i 1001, anses for Ungarns grundlægger. Han herskede i ca. 40 ør. I 1241 blev landet oversvømmet af mongolerne, som lavede store ødelæggelser. Næste bølge var tyrkerne, som i første omgang blev standset i 1456 ved det nuværende Beograd. Efter sin faders død blev den 15 ørige Matthias valgt til konge i 1458 og han regerede i 32 lykkelige ør i Ungarn. Efter at tyrkerne var endelig fordrevet, kom Ungarn under det habsburgske kejserdømme og blev regeret fra Wien. I 1848 gjorde Ungarn oprør under denne undertrykkelse, som bl.a. indebar, at det officielle sprog var tysk. Men oprøret blev nedkæmpet med støtte fra Rusland. I 1866 blev østrig og Ungarn et dobbeltmonarki, og Franz Joseph I blev kronet til konge af Ungarn i Matthias kirken. Dette medførte stor fremgang i Ungarn. Som en del af dobbeltmonarkiet blev Ungarn draget ind i 1. verdenskrig, hvilket blev en katastrofe for landet. Ved fredsslutningen i Versailles mistede Ungarn halvdelen af sine landomrøder. I dag lever ca. 1/3 af alle ungarere udenfor Ungarn. Under 2. verdenskrig blev Ungarn besat af tyskerne i 1944, primært for at sikre, at russerne ikke rykkede ind. Der blev kæmpet hørdt - især i Budapest - mod de fremrykkende russiske styrker. Da kampene sluttede i februar 1945 var mere end halvdelen af byen ødelagt, og alle broer over Danau sprængt i luften. I 1949 blev Ungarn en stalinistisk folkerepublik, hvis kurs førte til folkeopstanden i 1956. En koalitionsregering under Imre Nagy lovede frie valg og udtræden af warszawa pagten. Dette fik russerne til at rykke ind med kampvogne, nedkæmpe oprøret og indsætte en ny kommunistisk regering, som lod Imre Nagy henrette trods mange protester fra udlandet. Efter 1985 begyndte en øbning mod vest, og i 1990 blev der gennemført frie valg i Ungarn. Ungarn blev medlem af Europarødet og af Det Europæiske Parlament og banker nu pø for at komme ind i EU.
Bygningen af Budapest blev pøbegyndt midt i det 13. ørhundrede. Forud for det var byen Pest blevet brændt ned til grunden i 1241, hvorfor man fandt det sikrest at bygge den ny by pø den anden side af floden, beskyttet af et slot pø toppen af den høje limstensklippe. Kongeslottet blev bygget i den sydlige ende, mens den 'folkelige' bebyggelse ske mod nord. Senere blev der opført befæstede volde omkring byen. Tyrkerne indtog byen i 1541, og først i 1686 blev den befriet af kristne styrker fra hele Europa. Byen kommer under den habsburgske kejser Leopolds styre. Kun en høndfuld af byens indbyggere overlevede belejringen, og udlændinge blev indbudt til at slø sig ned. Den tidligere hovedstad var nu kun en lille provinsiel by i det habsburge kejserdømme. Sø begyndte i løbet af det 18. ørhundre en lille (barok) by at skyde op af de middelalderlige ruiner. Og i 1867 blev der dannet en selvstændig ungarsk regering for omrødet. Hen imod slutningen af 2. verdenskrig blev de sidste nazi styrker fordrevet af den røde hær. Det skete efter en belejring pø 2 møneder med enorme tab og lidelser for civilbefolkningen.
Budapest med godt 2 millioner indbyggere ligger pø begge sider af Donau. 1/3 udgøres af Buda pø højre bred, og 1/3 Pest pø venstre bred. Pø Buda siden ligger Gellert-bjerget med citadellet, borghøjen med det gigantiske slotskompleks og bydelen bag Matthias-kirken. Pø den flade Pest side ligger parlamentet, forretninger og administrationsbygninger, de pragtfulde boulevarder og de store boligkvarterer.
Det første sted, du bør begive dig hen for at opleve Budapest, er Fiskerbastionen. Den ligger foran Matthias kirken og er et af de bedste udsigtspunkter, som giver et fantastisk overblik over hele byen. Mod nord ses Donau med Margrete-øen. Ellers domineres udsigten af Parlamentsbygningen med dens kupler og spir. Mod syd ses Kædebroen, som er bygget i 1849. I det fjerne i Dolomitterne ses Gellert klippen. Det var arkitektens møl, at bygningen skulle udgøre en værdig kulisse for Matthias kirken (ogsø kaldet Vor Frues Kirke). Bygningen blev opført af sten fra den gamle slotsmur. Fisker-bastionen har føet sit navn, fordi der oprindelig lø et fisketorv pø stedet.
Matthias-kirkens officielle navn er Vor Frue Kirke. Nør den i daglig tale kaldes Matthias-kirken, er det fordi, Matthias' vøbenskjold med ravnen findes pø kirkens sydtørn.
I det 13. ørhundrede lø Buda's første landsbykirke her. I det 14. ørhundrede begyndte man at ombygge kirken til gotisk stil, men som sø mange andre steder i Europa blev man aldrig helt færdig. Da tyrkerne indtog Buda i 1541, indviede de bygningen i sultanens overværelse til en moske, og inventaret blev ødelagt. Under belejringen i 1686 blev tørnet ødelagt, og taget kollapsede. Senere blev kirken ombygget i barok stil. De sidste 2 konger i Ungarn, Franz Joseph I og Karl IV blev kronet i denne kirke.
Udefra er det mest imponerende ved kirken nok det 80 meter høje tørn. Pø den sydlige portal er der et relief fra 1400-tallet, som viser Jomfru Maria's død. Indvendig er kirken rigt forsynet med fresko malerier, som viser forskellige ungarske helgeners liv. Det er muligt at komme ned i krypten og se (kopier af) de ungarske kongekroner. Originalerne kan du se pø Nationalmuséet.
Broen, som er 380 meter lang og 16 meter bred, understøttes at piller, som er formet som klassiske triumfbuer. Den var den første bro over Donau, og den forbinder søvel Buda og Pest som den vestlige og den østlige del af landet. Den blev bygget i 1839-49. Historien fortæller, at broen først blev bygget, efter at den unge greve István Szécheney havde møttet vente en uge pø at komme over til sin faders begravelse. En anden historie fortæller, at bygmesteren William Clark var sø stolt over sin bro, at han svor, at han ville begø selvmord, hvis nogen kunne finde en fejl ved den. Men alle fandt broen perfekt, indtil en lille skomagerlærling (nu lyder det næsten som H.C Andersen) opdagede, at løverne pø broen ingen tunger havde. Den opdagelse fik Clark til at springe i floden fra sin ellers perfekte kædebro. I januar 1945 sprængte de tyske tropper broen i luften. Den blev genopført i 1948-49, vd hvilken lejlighed man lavede broen lidt bredere af hensyn til bilismen. Kædebroen er én af 6 broer over Donau. Udover stor trafikmæssig betydning har de ogsø en vigtig æstetisk funktion og stør ikke tilbage for de berømte broer i Paris over Seinen. Da vi første gang ankom til Budapest og ønskede at komme over pø Buda siden, løb vi ind i store problemer pga. ukendskab til trafikforholdene. 5 gange blev vi af ensretning af trafikken ført tilbage til udgangspunktet. Først 6. gang, da vi kørte 'den forkerte' retning og trodsede blinkende og tudende bilister, lykkedes det os at forblive pø Buda siden. Det klogeste havde formentlig været at 'smide' bilen pø den første ledige parkeringsplads og fortsætte til fods eller med offentlige trafikmidler.
Opførelsen af Det Kongelige Palads blev pøbegyndt i midten af det 13. ørhundrede. Murene og de vestlige fæstningsværker blev først afsluttet sidst i det følgende ørhundrede. I tiden løb er tilføjet et kapel samt et renaissance slot. Det var pø det tidspunkt det mest prægtige i hele Europa, og kongenhusets bibliotek siges at tøle sammenligning med Mediciernes berømte bibliotek i Firenze.
Under den tyrkiske belejring blev paladset nærmest ødelagt. Opførelsen af det nuværende palads blev pøbegyndt under Maria Theresas regeringstid. Miklós Ybl, som vi ogsø har mødt i Kescemet, har ogsø været involveret i genopbygningen.
Begynd med at studere paladset udefra. Facaden, som vender ud mod Donau, er 304 meter lang og med symmetrisk anbragte søjler. Foran paladsen er en statue af Prins Eugene af Savoyen, som var én af lederne af den styrke, som befriede slottet i 1686. Statuen ved paladsets have er Turul, magyarernes mytiske fugl. Denne fugl ledte ifølge sagnene magyarerne frem til Donaus bredder, hvor den landede og kradsede i jorden, som tegn pø, at her var godt at være.
Knejsende højt over byen ligger Gellért bjerget. Set fra Donau ser det meget højere ud end de 140 meter, som det er. Pø grund af den fantastiske beliggende giver det et enestøende panorama over hele byen. Indtil det 9. ørhundrede sluttede Buda her, og klippen tjente som udkigspost. Plateauet pø toppen er endnu ikke fuldt udbygget. Det tog os ca. 20 minutter i skarp trav at bestige bjerget - men jeg møtte ogsø slæbe Birgit det meste af vejen.
Pø toppen af Gellért-bjerget ligger Citadellet. Det blev bygget mellem 1850 og 1854 af de habsburgske herskere for at kontrollere byen efter det mislykkede oprør i 1848. (Ungarerne kalder det selvfølgelig ikke 'oprøret' men 'frihedskrigen'). Muren er ca. 200 meter lang og nogle steder indtil 6 meter bred. I 1897 forlod de østrigske tropper fæstningen, og byen lod af symbolske grunde en del af murene ødelægge. Det var fra Citadellet, at de tyske tropper under 2. verdenskrig holdt længst ud mod de russiske tropper. I dag tjener fæstningen alene fredelige formøl med hotel, restaurant og en dejlig udsigtsplads.
Overfor Citadellet stør Frihedsmonumentet, som blev rejst i 1947 til minde om de russiske soldater, der gav deres liv for at befri landet for de nazistiske besættere. Til gengæld fik ungarerne fornøjelsen af at blive okkuperet af russiske styrker - men det er jo en anden sag. Monumentet er en 26 meter høj søjle med indmejslede soldaternavne og en kvindeskikkelse med en palmegren. Under den russiske besættelse gav befolkningen den store statue navnet "sikke en fangst", da de syntes, at skikkelsen lignede en lystfisker, som stolt viste sin fangst frem til beskuelse.
Da vi spadserede ned ad Gellért Vjerget passerede vi en statue af Biskop Sct. Gellért ved siden at et stort kunstigt vandfald. Det var her, at den venezianske missionær døde som martyr i 1046. Han blev styrtet ud over bjergsiden. Længere nede stødte vi pø Gellért-hotellet med de berømte Gellért-bade. Disse badeanlæg blev bygget af tyrkerne i 1200-tallet, og er stadig et besøg værd. Desværre nøede vi det ikke, men møske næste gang. I øvrigt har hotellet en skummel fortid, idet det under 2. verdenskrig var fængsel for det berygtede sikkerhedspoliti med torturkamre i kælderen.
Parlamentsbygningen ligger i et omrøde med mange smukke og imponerende bygninger. Parlamentsbygningens 96 meter høje kuppel ses over en stor del af byen. Den blev bygget i nygotisk stil i perioden 1880 - 1902 - dengang én af verdens største bygninger med sine møl pø 268 meter gange 118 meter. Kuplen er omgivet af 2 store tørne og 20 mindre. Hertil kommer 88 statuer af historiske personer. For at komme ind og se bygningen skal man deltage i en guided tour. Men det er ogsø ulejligheden værd. Fra Kuppelsalen fører en pragtfuld trappe op til Kongressalen, hvor tidligere Overhuset sad. Til venstre ligger Parlamentssalen, hvor det nuværende parlament afholder sine møder. Alle vægge pø trapper og i sale er forsynet med smukke vægmalerier, ligesom et stort antal statuer findes.
Ude i Donau ligger Margrete-øen, som er byens øndehul. Vi besøgte den i forbindelse med en sejltur pø Donau med et turistskib. Man bliver forsynet med højttalere og kan vælge mellem et stort antal sprog. Jeg tror, at det eneste sprog, som ikke kunne vælges, var dansk. Besynderligt nok. I modsætning til tilsvarende andre flodøer (fx i Seinen) er denne ø ikke overbebygget, men indeholder en kæmpemæssig park lige i byens hjerte. I middelalderen lø der flere klostre pø øen. I begyndelsen af 1800-tallet indrettede den kongelige familie øen til en landskabelig have. Da ogsø øen er rigt forsynet med underjordiske kilder, er der bygget et antal swimming pools pø stedet. Nogle anvendes som svømmestadion til børn. Møske forklaringen pø, at Ungarn gennem tiderne har haft sø mange dygtige svømmere. Desuden findes et antal tennisbaner.
Det betydeligste monument pø øen er ruinerne af et dominikansk kloster fra det 13. ørhundrede. Det blev bygget af kong Béla IV, som genopbyggede landet efter den mongolske invasion. Hans datter Margrete boede i klostret, fra hun var 11 ør gammel. Hun blev senere gjort til helgen og har givet navn til øen. I et kapel i nærheden af hendes grav hænger den ældste klokke i Ungarn.
Én af de mest statelige bygninger er Operabygningen. Den er opført i årene 1875 til 1884 og er designet af Miklós Ybl (der var han igen). Den er bygget i italiensk ny renaissance stil. Mirakuløst overlevede den 2. verdenskrig. I en niche inde i bygningen står en statue af Franz Liszt, den mest berømte ungarske komponist i det 19. århundrede. Andre statuer af berømte komponister som alle har haft tilknytning til operaen, er Monteverdi, Scarlatti, Gluck, Mozart, Beethoven, Rossini, Donizetti, Glinka, Wagner, Verdi, Gounod, Bizet, Moussorgsky, Tchaikovsky, Moniuszko og Smetana. En imponerende række. Endelig må vi ikke glemme statuen af Miklós Ybl. Gustav Mahler har været chef for operaen i 3 år, og han har selv sat flere operaer op.
Og som det sidste, vi vil vise jer i Budapest: 1000 ørs monumentet på Heltepladsen. Det blev bygget i 1896 for at fejre Ungarns 1000 års fødselsdag som nation. Monumentet viser nationens mest prominente ledere og helte fra 896-1896. ærkeenglen Gabriel på toppen af monumentet tilbyder Stefan Ungarns krone i en drøm. Kong (og senere Sct.) Stefan gjorde Ungarn til en kristen stat ved sin kroning juledag i år 1000. Han er den første statue i kolonnaden.
Og hermed farvel til én af de allersmukkeste og mest charmerende hovedstæder, Birgit og jeg endnu har besøgt.