Rame de Oliveira

Albufeira
Albufeira er en lille by, som ligger højt på klipperne med udsigt over bugten og stranden. Engang en søvnig fisker landsby. Nu centrum for turisme, kunstnere, folklore, musik og dans. Herudover er den stadig en tiltrækkende lille landsby, som har bevaret sin tydelige mauriske karakter. Noget af byens gamle charme findes stadig i dens labyrint af smalle gader, indrammet af hvidvaskede huse, lejligheder, cafer og forretninger. Gaderne fører alle ned til det centrale torv. Et godt sted at sidde og se verden passere forbi. En tunnel gennem en enorm klippe forbinder strand og by. Man kan stadig se fiskere lande deres fangst på Praia dos Barcos (fiskernes strand). Om natten kan man se lanternerne på fiskerbådene. Vi blev overraskede over det store antal pubber, som serverer billig engelsk breakfast og tilbyder at hjælpe dig af med dine tømmermænd fra dagen i forvejen.
Henrik Søfareren
Sagres og Cape St Vincent - engang anset for verdens ende. Cape St Vincent ligger som den mest sydvestlige del af Portugal. Det er et meget vindblæst sted, men faktisk et af de bedste steder at se vilde blomster i Algarve. Fra fyrtårnet kan man se tankere runde forbjerget, og se fiskere, som balancerer forsigtigt på siden af klipperne og venter på at fange sardiner og tun.

Sagres er det punkt, hvor søfolk tidligere troede, at jorden endte, og hvor havet droppede ud i intetheden - enden på den kendte verden. Her har også Henrik Søfareren kigget ud over oceanet og spekuleret på, om der var en vej til Indien.

 
Henrik Søfareren (1394-1460) spilled en afgørende rolle for det 15. århundredes søfolk ved sine evner til at løse problemer med transatlantiske rejser. Han var en stor kriger, som blev adlet for sin rolle i erobringen af Ceuta (Nord Afrika, lige over for Costa del Sol). Han var også en stor lærer, navigatør og astronom, og en strålende organisator og sponsor for opdagelsesrejser på havet. Han samlede de bedste matematikere, kartografer, søfolk og skibsbyggere i verden og bragte dem til sin navigationsskole i Sagres. Her på disse stejle klipper p den sydvestligste spids af Portugal organiserede han de portugisiske søfolk, så de fik den nødvendige viden til at udforske verden.

Henrik Søfarerens navigationsskole
n dag kørte vi ud til Henrik Søfarerens navigationsskole p den vindomsuste klippetop. Vi tog derud sammen med Jette og Bjarne og Jettes far, som vi havde mødt, da vi lejede bil (en billig fornøjelse i Portugal). Vi tilbragte adskillige dage sammen og udforskede Algarves kyster. Om aftenen lærte de os at spille balut - et spil, som vi kun kendte fra vores søn, Claus, som havde spillet det meget i Saudi Arabien, hvor han også havde deltaget i turneringer. Efter vi kom tilbage til Danmark begyndte vi at spille balut regelmæssigt sammen med vores venner og naboer. (Prøv det sammen med din nabo!). Dejligt spil!

Der er ikke meget tilbage af den oprindelige skole. Men det, der er, er imponerende. 1600-tals fæstningen i Sagres er blevet delvist restaureret, og der er blevet bygget et museum. Ved siden af er ruinerne ligger et gammelt kapel for søfolk. På området er der et stort kompas fra Henrik Søfarerens tid (se billedet ved siden af. Det var fra denne base, at portugiserne udforskede vestkysten af Afrika og mange andre steder i den store ukendte verden. Henrik Søfareren, som egentlig var prins, kæmpede også mod overtro. Fx troede sømændene, at de blev forvandlet til negre, hvis de sejlede sydpå langs Afrikas vestkyst.
Der er også et fyrtårn på spidsen af klippen. Når man kigger ud over klipperne, ser man et frygtindgydende syn af bølger, som piskes af vinden mod klipperne på stranden.

Silves
Mange forbinder alene Algarve med badestrande, men der er mange vidunderlige små byer og landsbyer blot nogle få kilometer inde i landet. Silves er n af disse byer, beliggende mellem bjergene og kysten, nordøst for Portimão. Silves ligger i hjertet af et af Portugals bedste citrus områder. Den har også fabrikker, som 'producerer' kork. Enorme stabler af kork ligger langs med vejene. Men de fleste gæster kommer på grund af byens historie. Byens mest fremtrædende monumenter er det røde slot af sandsten og den røde og hvide katedral ved siden af. I middelalderen var slottet det bedst befæstede på Algarve.

Romerne havde en lejr ved Silves. Men det var Maurerne, som gjorde byen velhavende med dens skinnende minareter og bazarer. I 1189 befriede portugisiske kristne styrker med hjælp af tusinder af engelske, tyske og hollandske korsfarere, som var på vej til Det hellige Land Land, byen og slottet fra Maurerne.

Belejringen varede 6 uger og sluttede med en aftale om, at Maurerne måtte forlade byen og tage til Sevilla medbringende deres ejendele. Til kongens rædsel dræbte korsfarerne - alle lejesoldater - Maurerne og stjal alle deres værdigenstande.

Det følgende år hjalp Richard Løvehjerte med til at forsvare Silves mod et modangreb af Maurerne. Året efter igen faldt byen i Maurernes hånd efter en månedlang belejring. Først i 1231 kapitulerede slottet endeligt til de kristne styrker under ledelse af Afonso III, hvis statue med sværd i hånd står lige indenfor slottets mure i dag. Tilbageerobringen af Silves blev fejret ved at bygge en katedral på det sted, hvor der havde været en mosk. Den indeholder stadig gravene til nogle af de korsfarere, som døde der.

 

Dette var afslutningen på vores ture til Algarve. Måske har du fået lyst til at følge os til Lissabon, hvor vi tilbragte et par dage. OK, så er det denne vej.