Sainte Chapelle
Dette er en gotisk perle, bygget (efter ordre) af Saint-Louis midt i det 13'ende århundrede. Det første man ser, er det høje spir - 75 meter over jorden - når man går gennem den pragtfulde Law Court Gate. Sainte Chapelle er omsluttet af Justitspalæet. Efter at have beundret den nedre del vil du simpelthen tabe vejret over de strålende rosenvinduer fra det 15'ende århundrede i det øvre kapel. Kendere betragter dem som de smukkeste i verden! (Nu ved jeg ikke, om disse såkaldte kendere har set Frederiksborg Slot?). Kapellet var oprindelig bestemt for nære venner af den kongelige familie.

The Law Court
and The Conciergerie

Efter Sainte Chapelle bør du besøge The Law Court. Det var i denne hal, at Louis XIV udtalte den berømte sætning: "Staten, det er mig". Det var også herfra, at revolutions tribunalet krævede aristokraternes hoveder i 1793. Som det lå langs med Seinen, var det engang et vigtigt fængsel, og er samtidig en flot eksempel på 14'ende århundredes arkitektur. Det var her i det ældste fængsel i Paris, at Marie-Antoinette sad, indtil hun blev halshugget under Revolutionen. Følgende bør ses: de pragtfulde gotiske værelser, middelalderlige hall, hvor soldaterne opholdt sig, fange galleriet, museet og Marie-Antoinette's rekonstruerede fangecelle, hvor hun tilbragte 2 måned.

Place d'Etoiles
Et hurtigt kig på Place d'Etoile ('Stjernepladsen'), formentlig n af de største rundkørsler i verden (i stedet for trafiklys). Sådanne er meget almindelige i Frankrig. Hvis du absolut skal krydse pladsen til fods (en fortrinlig test af dine nerver!), så gå ganske langsomt, lad bilerne passere omkring dig, og for guds skyld (måske mest for din egen skyld) ingen pludselige bevægelser. Nej, selvfølgelig er der ingen fodgængerovergange.

Place de la Concorde
Bygget 1755 og 1775 af Louis XVth's arkitekt Gabriel, i form af en ottekant. Place de la Concorde har altid været stedet for de store begivenheder, fx henrettelsen af Louis XVI. Med obelisken i midten (en gave fra Egypten) tillige med dets statuer og den majestætiske udformning er Place de la Concorde en af de smukkeste pladser i Paris. På den ene side har du det fantastiske perspektiv af den pragfulde avenue, som fører op til Triumfbuen og La Defense, mens du på den anden side har Louvre, Madeleine og Palais-Bourbon.

The Eiffel Tower
Dette er Paris' vartegn!. Lige meget, hvor du befinder dig i denne store by, vil du altid være i stand til at se dette enorme tårn. Første gang, du kommer til Paris, vil jeg foreslå, at du tager Metroen til Place Trocadero og oplever tårnet herfra. Det tog i hvert fald vejret fra Birgit og mig. Et godt tidspunkt at komme er hen på eftermiddagen. Første gang vi besøgte stedet, overværede vi et japansk bryllup. Der var ca. 100 gæster fra Japan. Næste gang så vi nogle franske modeller (og de franske piger er ikke specielt grimme) blive filmet til en reklamefilm. Jeg kan selvfølgelig ikke love, at du er lige så heldig, men visse risici må man acceptere, nå man rejser udenlands.

Tårnet blev bygget af ingeniør Gustave Eiffel i 1889 til Verdensudstillingen (men også til minde om den franske revolution i 1789). Dette 318.70 meter høje (tidligere 312.27 meter - det var før antennen blev anbragt på toppen) tårn har tre etager eller afsatser. På toppen findes byens radio- and fjernsynssendere. Hver dag hvert år vil du se malere i arbejde. 50 tons maling bruges på 7 år. Eiffeltårnet var det højeste monument i verden indtil konstruktion af New York's Chrysler Building i 1930.

Du har mulighed for at se elevatorens originale hydrauliske system, som leder tankerne tilbage på Jules Verne (faktisk er der en Jules Verne restaurant på 2. etage). Lad os kigge lidt nærmere p Eiffeltårnet. Vær forberedt på at stå i kø i et par timer (med mindre du kommer tidligt på dagen). Man køber billet til enten 1., 2. eller 3. etage. Birgit, som ikke havde så meget tillid til konstruktionen, købte en billet til 1. etage. Jeg, som har mere tillid til ingeniør kunsten, satsede på 3. etage. Nu må jeg lige forklare: først tager du n elevator til 1. etage. Så skal du finde den anden elevator, som vil bringe dig til toppen. Men til min forbavselse kørte elevatoren ned og ikke op. Jeg var ved en undskyldelig fejltagelse gået ind i den samme elevator endnu engang (almindeligvis sørger Birgit for, at sådan noget ikke sker for mig, men denne gang fejlede hun). Det tog nogen tid og nogen overtalelse af forklare elevatormanden, at jeg ønskede at køre op igen - men vikinge blodet løber ikke forgæves i mine årer. Husk at imponere dine venner ved at sende dem et postkort fra 1. etage, hvor der er et posthus (kortene bliver stemplet med "Paris Tour Eiffel"). På 3. etage er der en rekonstruktion af Gustave Eiffel's kontor, hvor han havde et møde med Thomas Edison. Udsigten over Paris og dets omgivelser er imponerende. Turen ned kan du sagtens klare til fods. Tag trappen, som befinder sig i t af tårnets ben.

France is for the French, Paris belongs to the whole world. Montesquieu.