Mellieha by
Mellieha by Et par kilometer syd for feriecentret - i retning mod hovedstaden Valletta - ligger byen Mellieha på en temmelig stejl skråning. De første par gange, vi var på Malta, kunne vi 'klatre' op til byen af de såkaldte gedestier. Efter at ejerne af de små lodder, som man passerede, har protesteret, er man nødt til at følge landevejen. Hvis man ikke orker at spadsere derop, kan man tage bussen lige nedenfor centret. Mellieha er fra gammel tid et religiøst valfartssted. Især fordi Paulus og Lukas blev ført til denne by, efter at de var strandet på Malta - i den bugt, som efterfølgende passende er døbt St Pauls Bay - meget mere herom senere, hvis du er interesseret. I kirken opbevares et helgenskrin Our Lady's Shrine.Kirkens helgendag er den 8. september, hvor en mariastatue og helgenskrinet føres gennem byens gader. Vi har desværre endnu ikke haft lejlighed til at overvære dette. En enkelt gang har vi overværet en gudstjeneste for turister, hvilket var en betagende oplevelse. Disse gudstjenester, som varer en times tid, finder almindeligvis sted søndag formiddag. Måske skulle du prøve det.

Næsten sammenbygget sammen med kirken ligger et kloster, som ifølge overleveringen skal være det ældste kloster, som er indviet til Jomfru Maria. Johannitterridderne besøgte regelmæssigt klostret. I 1614 kom tyrkerne til Mellieha og ødelagde mere eller mindre klostrets ikoner, herunder det hellige billede af Madonna. I 1857, da billedet af Madonna skulle restaureres, viste det sig, at der under overfladen var et betydeligt ældre billede.

På skråningen ned mod Mellieha bugten ligger en grotte, hvor Jomfru Maria skal have vist sig. Vi havde lidt svært ved at finde nedgangen, men en af de venlige lokale viste os vej. Nedgangen ligger på den anden side af vejen - overfor kirken. I grotten findes et vægmaleri af Jomfru Maria, som skal være malet (det hedder vistnok malt, men det lyder for meget af Klampenborg) af Lukas - verdens ældste madonnaportræt. Som i mange kirker på Malta findes der mange votivgaver i grotten, ofte skænket som tak for en vel overstået sygdom (Lukas var efter sigende - udover evangelist og missionær - også læge). Jomfru Maria skal efter sigende have vist sig her i grotten. Et besøg værd. Hvis døren er låst, kan du henvende dig i klostret og låne en nøgle. Hvis du kigger godt efter, kan du modsat vejen se et par beboelser, som er hugget ind i klippen. De er lettere at få øje på om aftenen, når lyset er tændt.Fra kirken er der en pragtfuld udsigt over bugten og ned over Ghadira, som er navnet på den lille bebyggelse, centret er en del af.

Mellieha bugten Kirken og klostret ligger ved det første busstop i byen, netop hvor hovedgaden begynder. På begge sider af hovedgaden ligger der butikker og små oaser (cafeer og restaurationer). Der er ikke meget forretningsliv i de tværgående sidegader. Dog kan du på i en sidegade til højre finde én af byens 2 slagtere. Den anden slagter - den, som vi hyppigst anvender - ligger på venstre side af hovedgaden. Lige ved siden af et større supermarked. Det 3. busstop i byen ligger lige ud for slagteren. Hvis du fortsætter nogle hundrede meter, finder du øens største bageri på højre side. Vi har et par gange fået lov til at besøge bageriet - en interesant oplevelse. Sammen med bageriet er bygget et cafeteria, hvor man kan smage husets produkter.

Hvis du vil have øens bedste udsigt, kan jeg anbefale dig at stå af bussen ved slagteren og så fortsætte et par hundrede meter. Her drejer du til venstre og følger vejen, som leder dig i en bue rundt om Mellieha by. Undervejs kan du studere mange smukke beboelser, som huser den mere velstillede del af befolkningen. Ved én lejlighed faldt vi i snak med en malteser, som fortalte, at han i flere år havde haft et dansk ægtepar som nabo. Han oplyste, at det er muligt at leje et dejligt hus for mindre end 3.000 kr om måneden. Måske skulle man starte sin pensionisttilværelse med et år eller 2 på Malta? Undervejs ser du det mest betagende panorama med Mellieha bugten, stranden og centret for dine fødder. Lidt op ad den modstående skråning ser du det røde tårn ("Draculas borg"), som ridderne byggede. I baggrunden ses øerne Gozo og Comino. Måske ser du den tidligere danske færge på vej med turister til Gozo. Til venstre kan du se hele dalen, som afsluttes med Anchor's Bay, hvor "Skipper Skræk byen" ligger - mere herom senere. Og til venstre har du et pragtfuld kig ned over Mellieha by. Turen er ikke anstrengende og kan klares på en god halv time. Vi kan anbefale at medbringe et par kolde øl fra supermarkedet på turen - men det vigtigste er selvfølgelig fotografiapparatet.


Men kom med en tur ud i omegnen af centret.

 

Start på rejsen Toppen af denne side Forrige side Næste side