Alcudia

Indtil videre har vi boet i Alcudia området 3 gange - første gang i 1972, senest i 2000. Alcudia liger i den nordøstlige del af Mallorca ud til 2 bugter - Alcudia bugten og Pollenca bugten. Mere end 14 km kridhvis strand. I læ af vinden, således at temperaturen om sommeren let når 40 grader. Men hvorfor ikke tage derop i april-maj, hvor naturen er smukkest, og hvor dit skind kan holde til det?

Denne gang boede vi i et ferieområde ved Port d'Alcudia, som er Alcudias havneby. Centret hedder Bellevue og ligner alle andre ferieområder med store hoteller, flere swimmingpools, tennisbaner, gocart baner, caféer, restaurationer, børnehave, cykel- og biludlejning, supermarkedet, aktivitetscenter osv. Lagt an på at fastholde turisterne, så de brugte så mange af deres penge som muligt indenfor hegnet. Et udmærket sted for børnefamilier, af hvilke der også var mange. Området er oprindelig marsk, som er blevet afvandet indenfor de sidste 20-30 år, hvorfor der både er søer og kanaler på stedet. 10 minutters gang til en fantastisk strand, og mange butikker og restaurationer i umiddelbar nærhed.

Den bedste "butik" er turistbureauets kontor, som ligger på den vej, som går parallelt med stranden. Her kan man frit forsyne sig med brochurer fra hele øen. Har man mod på at cykle rundt, er der fx en meget fin brochure, som beskriver 10 forskellige cykelture i området. Her vil du også kunne orientere dig om, hvornår der er marked i de nærliggende landsbyer og om busser til omegnen. Skal du længere væk - fx til Palma - er det i de fleste tilfælde billigere at leje en bil. Vi lejede en bil de sidste 3 dage og kørte rundt og genopfriskede minder fra tidligere besøg. De første 3 dage brugte vi på at trave omegnen tynd. Bl.a. spadserede vi flere gange til den nærliggende by Alcudia. Vi fik et kort på turistbureauet, hvorpå vi fandt en dejlig, smuk sti. Ad denne kunne vi på 45 minutter komme til Alcudia uden stort set at have set en bil. Naturen var grøn og frodig, og i april måned var man allerede i gang med at høste kartofler. Disse tidlige kartofler bliver næsten alle eksporteret til Tysland, England og Danmark til gode priser, mens øen importerer kartofler fra den spanske fastland. Men der er næppe heller nogen samsinger, som har råd til at spise sine egne tidlige kartofler. Men har du lyst, så kom med os til Alcudia.


Alcudias historie

De første spor af menneskelig beboelse i Alcudia går tilbage til bronzealderen (2000-1200 BC). I området findes talrige vidnedbyrd fra den såkaldte talaiot-kultur. Den romerske konsul Quintus Cecilius Metellus indtog og lagde øen ind under den romerske republik i 123 BC og grundlagde byerne Pollentia og Palma. Arkæologiske udgravninger har vist, at Pollentia har været en rig by med statelige huse, butikker, et teater og mange offentlige bygninger. Men det kan du læse mere om på næste side, hvis du har lyst, hvor vi vil vandre en tur gennem den gamle romerske by.

Vandalernes invasion i det 5. århundrede medførte nedgang for byen, og udgravningerne viser, at byen blev ødelagt mellem år 425 og år 455. I 902 erobrede araberne Mallorca og lagde det ind under emiratet i Cordoba. Alcudia ("Højen") var det navn, som araberne gav området.

Efter Mallorcas indlemmelse under Aragonien i 1229 opdelte kong Jaime I øen i 8 dele, hvor han selv beholdt de 4 dele og delte de øvrige 4 dele - herunder Alcuida området - ud til fremtrædende riddere, som havde bistået i erobringskampen. Senere beordrede Jaime II bygning af en landsby ved siden af et arabisk landbrug. Han købte selv et hus på stedet og igangsatte bygning af den gamle bydel med en landsbykirke og en kirkegård. Byen antog ikke uventet Sankt Jakob (Jakob=Jaime) som sin skytshelgen. Andre vigtige bygninger fra den tid er hospitalet og Santa Anna kirken.

Fra 1298-1362 blev der bygget en mur omkring Aldudia, ikke alene for at beskytte byen men hele den nordlige region af øen. I begyndelsen af 1500-tallet, da de fattige gjorde oprør mod herremændene, måtte de adelige søge tilflugt indenfor murene, indtil kejser Karl V havde nedkæmpet oprøret. Oprørslederen Joanot Colom blev tortureret og halshugget, hvorefter hans hoved blev hængt op på en stage på Santa Margalida kirken i Palma. Byen Alcudia's trofasthed mod kronen resulterede i, at den i 1523 fik tildelt forskellige privilegier såsom skattefritagelse og fik status af "trofast by" Jeg forestiller mig, at det første var mere velkomment end det andet?

Murene var i gennemsnit 6 meter tykke og forstærket med 26 små tårne. Der var oprindelig 3 byporte, som selvfølgelig blev lukket ved mørkets frembrud og åbnet igen den følgende morgen. I dag er kun 2 af de oprindelige byporte tilbage, den østlige Xara og den vestlige Sant Sebastia. I 1500-tallet blev muren forstærket med 4 bastioner, hvor de 3 stadig er intakte.

Efterhånden som artilleri blev kraftigere, var de gamle mure ikke længere tilstrækkelige til at forsvare byen, og fra 1598-1660 blev der bygget en ydre ring om byen. Den ydre mur havde 4 byporte og 8 tårne. I 1893, da frygten for ydre fjender var væk, begyndte man at nedbryde den ydre bymur. I dag er kun bastionen Sant Ferran intakt. Denne står i nærheden af byens tyrefægterarena.

Årene efter opstanden blev meget vanskelige for øen og Alcudia. Dens beliggenhed nær kysten var handelsmæssigt en fordel - men også en ulempe, for de frygtede sørøvere slog til gang på gang. Mange følte sig tvunget til at forlade Alcudia. Omkring 1800 forsøgte man at skabe lidt fremgang i området ved et udbygge havnen og få 'genbefolket' byen. Men rigtig gang kom der først i området, da man midt i 1950'erne bygge et elektricitetsværk ved havnen, som i dag forsyner hele øen. Smukt er det dog ikke.

Turister begyndte at invadere Alcudia i begyndelsen af det 20. århundrede, men det store boom kom først i 1970'erne. Det store marskområde Albufera blev drænet og store hotelkomplekser skød op. I 1980'erne eksploderede turismen, og i dag er Alducia området helt og holdent afhængig heraf. En lokal anslog, at 80-85% af indtægterne stammede fra turisme. Byen har ca. 10.000 fastboende indbyggere, men mere end 30.000 hotelsenge. Der er sket en utrolig udvikling, siden vi første gang besøgte Alcudia i 1972.


Alcudia by

Birgit og jeg synes stadig godt om den hyggelige, middelalderby lille (120.000 m2) med dens snoede gade og de smukke huse. Blomster er der overalt. En specialitet er de mange renæssance vinduer i middelalderbyen. Disse blev isat i forbindelse med besøg af Karl V af Frankrig i 1523, hvor byen skulle pyntes op. Mange af vinduerne er forsynet med våbenskjolde fra de tidligere indbyggere og smukke halvcirkelformede buer. Et af de smukkeste eksempler er paladset Can Canta på hovedgaden Carrer Major.

Sognekirken Sant Jaume, som er temmelig stor, ligger meget tæt på den gamle bymur. Den er bygget i 1892 i gotisk stil på ruinerne af en kirke af samme navn. Bygningen består af ét hovedskib og med kapeller i sideskibene. Vi har kun været inde i kirken en enkelt gang for næsten 30 år siden. Det er vores opfattelse, at kirkerne på Mallorca er mindre åbne end i andre katolske steder, vi har besøgt. Men man kan jo altid troppe op i forbindelse med en messe. Ved siden af Sant Jaume ligger det lille kapel Sant Crist. Det er bygget i barok stil mellem 1675 og 1696. Kapellet har ét skib med 4 sideskibe og med en lille kuppel.


Rådhuset i Alcudia

På hovedgaden ligger byens/områdets rådhus. Denne smukke 2-etages bygning er bygget i 1929. Over den store balkon er et klokketårn med en stor klokke. Vores guide hilste med ærbødighed på byrådssekretæren, som gik til frokost, da vi passerede. "En meget vigtig mand", betonede Günther.

Can Torró biblioteket

Can Torró biblioteket har været åben for offentligheden siden. Biblioteket er blevet til i et samarbejde mellem byen og "the Bertelsmann Foundation". Bertelsmann Foundation er drivkraft i et netværk, som vil oprette biblioteker og videncentre, hvor der er brug for sådanne. Biblioteket ligger i et smukt, lille palads, Can Torró, som blev restaureret og indrettet til formålet. Formålet er fremme af kultur med innovative metoder. (Jeg mener, at Bertelsmann er/var ejer af et tysk computerfirma???).

I 1997 blev Alcudia optaget på "UNESCO World Heritage List", som et monument af overordentlig stor betydning, og som eksempel på en arkitektur, som skildrer en vigtig periode i historien.


Byvandring i Alcudia

Hvis du har lyst til at slentre rundt i Alcudia, så kan vi anbefale dig at deltage i en byvandring, som finder sted hver onsdag fra kl. 10 til ca. 12. Turen, som arrangeres af den lokale turistbureau, er gratis, dog skal man betale en billet (ca. 5 kr) for at komme ind på det arkæologiske museum. Man melder sig ikke til, men møder bare op ved skiltet ved siden af kirken. Indledningsvis besøger man den gamle romerske by Pollentia, som ligger på den anden side af vejen, der går rundt om byen. Efterfølgende spadserer man rundt i den gamle bydel og studerer bymuren med dens 2 byporte, middelalderpaladser med renæssancevinduer, biblioteket mv. Vores guide, Günther, som var tysker, talte udover tysk spansk og engelsk. Et par gange måtte han have hjælp af sin 6-årige datter for at oversætte fra mallorkinsk til kastilliansk. Günther, som havde opholdt sig på Mallorca, havde lært spansk i Francotiden, hvor mallorkinsk var forbudt. De første 6 år havde han været rejseleder for Tjæreborg og boet på det hotel, hvor Birgit og jeg boede på vores første besøg i 1972. Efter rundvisningen i byen, hvor vi bl.a. fik lov til at komme op på den ellers utilgængelige bymur, besøgte vi det arkæologiske museum.

Og inden vi forlader én af vores yndlingsbyer, må vi fortælle, at der er et stort marked i Alcudia hver søndag og tirsdag. Det er en god idé, at komme tidligt. Du lagde måske mærke til, at jeg undervejs nævnte byens tyrefægterarena. Vi har genske vist aldrig været til tyrefægtning, men den specielle mallorkinske art er en ublodig affære. Den foregår hver torsdag aften i turistsæsonen, og har mest karakter af leg. Günther forklarede alvorligt, at man ikke dræber tyren, da man jo skal bruge den igen næste torsdag. Meget pragmatisk indstilling.

 

Men kom nu med os over gaden til udgravningerne af den gamle romerske by Pollentia.