Chania
Havnen i Chania Chania er en smuk og spændende by med mange historiske minder. OK, forstæderne til Chania er dog lige så uskønne, som sådanne steder tilsyneladende skal være. Chania er hovedbyen i den vestlige del af Kreta, og den er med sine mere end 65.000 indbyggere den næststørste på Kreta efter Iraklion. Den er et vigtigt trafikknudepunkt. Fra Souda bugten udgår færger til Athen og Rhodos. Ca. 15 km fra Chania på halvøen Akrotiri ligger Sternes lufthavnen. Chania består af 2 dele: Den nye bydel med forretninger, kontorer, banker, og det kendte indendørs marked mv. Og den gamle bydel, som ligger omkring den venetianske havn med dens spændende, smalle gader og med en arkitektur, som bærer tydelige præg af mange års fremmed påvirkning: arabisk, venetiansk og tyrkisk. Udgravninger har afsløret mange vidnesbyrd fra både den minoiske, den hellenske og den romerske tid. Her lå et romersk teater, men som det er gået med så mange andre historiske mindesmærker, er materialerne blevet genbrugt til opførelse af bymure og fæstningsværker. Her lå den ældgamle by Kydonia, som indtil den arabiske erobring i år 824 var én af de vigtigste byer på Kreta. I 1204 købte venetianerne byen og byggede deres egen katedral samt mange paladser og beboelseshuse. I 1645 erobrede tyrkerne øen og gjorde Chania til deres hovedstad. Kirkerne blev omdannet til moskeer. Og efter deres tradition byggedes bade omkring i Chania. Som tidligere fortalt blev tyrkerne først smidt ud i 1898 ved stormagternes indgriben. Sammenslutningen af Kreta og Grækenland den 13. december 1913 blev markeret med hejsning af det græske flag på Firka fortet, som ligger ved havnen. Mange smukke bygninger i Chania blev ødelagt af tyske bombardementer i 1941. Fra 1898-1971 var Chania regeringssæde for øen.


Den tyrkiske moske i Chania Det, der gjorde størst indtryk på os, var den pragtfulde venetianske havn. Havnen benyttes dels af fiskerbåde, dels som marine. Den nye havn med bilfærger mv. ligger i Souda ca. 6 km østfor Chania. Den omkringliggende bydel, Kastelli blev gundlagt af venetianerne i 1200-tallet. På den østlige havnekaj ligger den maleriske Janitshar-moské, som er bygget af tyrkerne midt i 1600-tallet. Den blev lidt medtaget under bombardementerne, men er for længst restaureret. Da vi var der, fungerede den som turistkontor. Fortsætter man østpå (til højre, når man kigger ud over havnen), ligger her en række arsenaler (lagerbygninger) fra den venetianske periode. Mange af dem er indrettet til småforretninger og barer. Omkring havnen ligger restaurationer, barer, tavernaer, kaffebarer, ouzorier, pubber osv. Om aftenen er området oplyst med kulørte lamper. Da vi skulle mødes med vores guide fra Århus Charter, fik vi at vide, at vi skulle mødes ved restauranten med de blå stole. Nu er det altså således, at blå er grækernes nationalfarve, så størsteparten af alle stole var blå. Men det gik endda. En aften spiste vi i en restaurant i en sidegade - måske 100 meter fra havnefronten. Restaurationen lå indeklemt mellem høje bygninger og havde intet tag. Den var bygget på en bombetomt efter de tyske bombardementer.


Firka og Søfartsmuséet
Firkas fortet i Chania I den vestlige del af havnen for enden af havnepromenaden ligger Firkas fortet med sine høje bastioner. Firkas fungerede som residens og kaserne under den venetianske besættelse. Under den tyrkiske invasion fungerede den også som fængsel. Den 1. december 1913 blev det græske flag hejst her for at fejre sammenslutningen mellem Kreta og Grækenland. I fortet er indrettet en søfartsmuséum med udstillinger af skibsmodeller og nautiske instrumenter. Undertiden opføres teaterforestillinger i muséets gård.


Arkæologisk muséum
I den tidligere San Francesco kirke er indrettet et arkæologisk muséum. Vi nåede desværre ikke at besøge det, men det skal rumme en pæn samling af minoisk keramik og græsk-romerske skulpturer. I den lille går ligger et tyrkisk brøndhus, og man kan se resterne af den minaret, som blev opført, da tyrkerne omdannede kirken til en moské.

Markedsbygningen
Markedet i Chania - Agora Nogenlunde midt i Chani ligger den store markedsbygning. Den er bygget i form af et kors med indgange i alle 4 verdenshjørner. Bygningen huser slagtere og fiskehandlere, her sælges frugt- og grøntsager, ost og brød, krydderier - i det hele taget alt mellem himmel og jord. Besøg den helst først på dagen, hvor udvalget af varer er bugnende - men aldrig om søndagen, hvor der er lukket. I midten af bygningen ligger en kiosk og et turistkontor.

Markedet i Chania Markedsbygningen er delvist opført af materiale, som stammer fra bymurene. Den blev indviet under festlighederne i 1913, hvor Kreta blev en del af Grækenland. I de omkringliggende gader ligger mange turistbutikker.

I nærheden ligger byparken, en dejlig, grøn oase midt i den nye bydel. Den er anlagt allerede i 1870 af en tyrkisk pasha ("guvernør") og har således gamle træer. Vi sad på en bænk og nød de legende unger omkring os. I den ene ende af parken er en indhegning med vilde geder, "Kri-Kri", det kretiske nationaldyr, som efterhånden kun kan opleves i naturreservater på øen. Et dejligt sted at slappe af en halv times tid.

Agios Nikolaos kirken
Agios Nikolaos, Chania Birgit og jeg har altid megen glæde ud af at besøge kirkerne på de steder, vi kommer hen. Den efter vores mening mest spændende kirke i Chania er Agios Nikolaos. Den var oprindelig en del af et kloster af samme navn, opført i 1200-tallet. Klostret ligger stadig i nærheden. Kirken har et smukt og stateligt ydre, og indvendig er den forsynet med høje, smukke buer. Under den tyrkiske invasion skiftede kirken navn til Sultan Ibrahim Moskéen og blev forsynet med den en minaret - det er i hvert fald den eneste kirke, vi har set, som både har et kirketårn og en minaret. Minareten er dog ret medtaget, men stod der, da vi var der sidst. I 1918 blev kirken igen indviet som græsk-ortodoks kirke. På en plads lige i nærheden nedkæmpede den tyrkiske besættelsesmagt i 1821 et oprør, og den lokale biskop blev hængt på pladsen.


Men kom nu med os på en tur ud på den spændende Akrotiri halvø, som ligger nord/nordøst for Chania. Besøg nogle flotte klostre og se, hvor dansescenerne i Zorba blev indspillet.

Til startsiden af Kretaturen Toppen af denne side Forrige side Næste side