Den 21. juli
Send   Luk  


Dagens navn:
  Evenus, ukendt helgen. Katolikkerne ærer på denne dag Laurentius af Brindisi, en from kirkelærer.

Fødselsdage:
  1816Paul von Reuter, grundlægger af bureauet med hans navn.
  1846Thorvald Bindesbøll, arkitekt fødes i København.
  1893Hans Fallada, tysk forfatter ("Lille mand, hvad nu?"); han dør i 1947.
  1899Ernest HemingwayErnest Hemingway, amerikansk forfatter, fødes i Oak Park, Illinois, USA. Her lærer hans far ham at fiske og gå på jagt. Han starter på universitetet, men fuldfører ikke sin uddannelse. I 1917 flytter han til Kansas City, hvor han skriver for en avis. På grund af en øjenskade kan han ikke blive soldat, men i 1918 lykkes det ham alligevel at komme til Europa, hvor han fungerer som ambulancefører ved Røde Kors. På et smuglertogt bliver han hårdt såret af en mortergranat. Med kroppen fuld af granatsplinter slæber han sig selv om en såret kammerat i sikkerhed. Disse oplevelser samt mødet med den smukke sygeplejerske Agnes von Kurowsky genfindes i romanen "Farvel til våbnene" (min egen favorit) fra 1929. Efter deltagelsen i første verdenskrig tager Hemingway til Chigago, hvor han dækker den græsk-tyrkiske krig for "Toronto Star" samtidig med, at han fungerer som sparringspartner for boksere. I en periode bor han med sin hustru i Key West, Florida, hvos han bliver fascineret af dybhavsfiskeri. Under en rejse til Europa "opdager" Hemingway tyrefægterkunsten, som kommer til at få en fremtrædende rolle i hans forfatterskab. Sidst i 1930'erne vender Hemingway tilbage til Spanien, hvorfra han dækker den spanske borgerkrig. Udover at være reporter deltager han aktivt ved at rejse penge til bekæmpelse af fascisterne. Hans oplevelser "bruger han" i romanen "Hvem ringer klokkerne for". Senere modtager han Pulitzer prisen for "Den gamle mand og havet" (1952), som han skriver på Cuba. I 1954 modtager Hemingway nobelprisen i litteratur. Det meste af livet har Hemingway et (for) stort spiritusforbrug. I sine senere år lider han også af depressioner, hvilket fører til, at han skyder sig selv den 2. juli 1961 efter et forudgående mislykket forsøg. Efter hans død udgives "Der er ingen ende på Paris", en selvbiografisk roman om hans år i Paris og "Øen og havet".
  1920Isaac Stern Isaac Stern, ukrainsk-amerikansk violinist. Han debuterer i 1936 med San Francisco Symphony Orchestra og har sin europæiske debut ved Luzernfestivalen i 1948. Stern er en af verdens fineste violinister, og hans levende fortolkninger af de store violinkoncerter fra Bach til Bartók er uden sidestykke. Som kulturpersonlighed gør han et stort arbejde, bl.a. for menneskerettighederne. Stern modtager Léonie Sonnings Musikpris i 1982. Han dør i 2001.
  1924Niels Matthiasen, socialdemokratisk kulturminister. Han dør i 1980.
  1937Mogens "Mugge" Hansen, journalist, kendt for sin bowler. Han dør i 2004.
  1948Cat Stevens, engelsk sanger/sangskriver.
  1952Robin Williams, amerikansk skuespiller.

Begivenheder:
  1542For at forstærke kampen mod protestantismen opretter pave Paul III Inkvisitionen.
  1657Svenske tropper overskrider grænsen til Holsten og fortsætte op i Jylland.
  1683Lord William Russell halshugges for at have konspireret mod Charles II.
  1718Med underskrivning af fredsaftalen ved Passarowitz afslutter krigen mellem Østrig, Venedig og Tyrkiet.
  1773Pave Clemens XIV opløser jesuitternes orden, som blev stiftet i 1540 af spanieren Ignatius Loyala.
  1798I "slaget ved pyramiderne" slår Napoleon Mamelukkerne, som drives ned mod Nilen, hvor mange drukner.
  1820Fysikeren H.C. Ørsted offentliggør sin opdagelse af magnetismen.
  1856Emil Aarestrup Den danske digter Emil Aarestrup er død, 55 år gammel. Han anses i dag som den mest moderne lyriker i første halvdel af 1800-tallet, men fik ikke megen anerkendelse af sin samtid. Han læser til læge og praktiserer hele sit liv samtidig med sin litterære produktion. I 1837 udkommer digtsamlingen Digte, som kun bliver solgt i ca. 40 eksemplarer. Til hans store skuffelse bliver digtsamlingen end ikke fundet værdig til anmeldelse. Efterladte Digte udkommer i 1863.
  1873Den amerikanske bandit Jesse James og hans bande begår deres første togrøveri. Det indbringer $6,000.
  1897Tate Gallery i London åbnes af prinsen af Wales.
  1904Efter 13 års arbejde indvies den næsten 8.000 km lange Transsibiriske Jernbane.
  19251925 "Abe retssagen" afsluttes i Tennessee. Delstaten har nedlagt forbud mod undervisning i evolutionslæren i skolerne, fordi den udfordrer Biblen. John Scopes ignorerer forbuddet og underviser i Darwins teorier - og bliver dømt herfor.
  1940Estland, Letland og Lithauen retter henvendelse om optagelse i Sovjetunionen - ifølge sidstnævnte ganske frivilligt.
  1941Heinrich Himmler beordrer opførelse af koncentrationslejren Majdanek.
  1944Claus von Stauffenberg henrettes ved skydning sammen med sine medsammensvorne, general Friedrich Olbricht, Mertz and Haeften.
  1944General Kuniako Koiso bliver japansk premierminister.
  1944Amerikanske marinere indtager øen Guam i Stillehavet. Den har været besat af japanerne siden december 1941.
  1946Regeringen vedtager, at der i løbet af den kommende uge skal ske en pengeombytning. Nationalbanken har i hemmelighed trykt nye pengesedler.
  1948Jugoslaviens præsident Tito beskylder Kominfrom (sammenslutningen af kommunistiske partier) for at opfordre til borgerkrig i hans land.
  1954Geneve-konferencen om det indo-kinesiske spørgsmål afsluttes med fastlæggelse af en foreløbig demarkationslinie mellem Nord- og Sydvietnam.
  1959'Savannah', verdens første atomdrevne handelsskib, søsættes.
  1960På Sri Lanka (dengang Ceylon) bliver Sirima Bandaranaike verdens første kvindelige premierminister, da hun efterfølger sin myrdede ægtemand, Solomon.
  1960Den engelske sømand Francis Chichester ankommer til New York i sin Gypsy Moth II efter at have sat rekord for at krydse Atlanten alene på 40 dage.
  1961USA opsender astronaut Gus Grissom om bord på Mercury 4.
  1967Danmarks første moske indvies i Hvidovre af kaliffen af Rabwah, som er kommet fra Pakistan i dagens anledning.
  1969Astronaut Edwin 'Buzz' Aldrin hejser det amerikanske flag på månenklokken 03.56 (dansk tid) - ca 6 timer efter landingen - sætter Neil Armstrong foden på månens overflade. Ca 700 mio fjernseere hører hans udtalelse: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind.".. Armstrong og Aldrin tilbringer ca 2 timer på månens overflade. De udfører et mindre seismografisk eksperiment og indsamler 46 pund klipper fra månen. Desuden hejser de det amerikanske flag og efterlader en plakette, underskrevet af besætningen og præsident Richard Nixon og med denne ordlyd: "Here men from planet earth first set foot upon the moon. July 1969 a.d. we came in peace for all mankind". 21 timer senere slutter Armstrong og Aldrin sig igen til moderskibet Columbia.
  1970Aswan Dæmningen i Ægypten tages i brug. Byggeriet har strakt sig over 18 år med bistand fra Sovjetunionen. Vandkraft fra Nilen dækker nu halvdelen af landets energibehov.
  1973Frankrig indleder en serie atomprøvesprængninger på Muroroa Atollen i Stillehavet.
  1974Grækenland accepterer en FN-resolution om våbenhvile på Cypern, dagen efter, at Tyrkiet har invaderet øen.
  1975De mandlige bryggeriarbejdere på Carlsberg strejker, fordi kvindelige arbejdere får højere akkordtillæg end de selv.
  1976Den engelske ambassadør i Den irske Republik,Christopher Ewart-Biggs snigmyrdes med en bilbombe.
  1978General Juan Sanchez og oberst Juan Peres Rodriques dræbes af ETA-terrorister, hvilket får tusinder af spaniere til at demonstrere for genindførelse af militært styre.
  1983Ved Vostok ved Antarktis måles den hidtil laveste temperatur, -89.2 grader celsius.
  1984Færingen Ove Joensen sejler ud fra Thorshavn i en selvbygget båd for at ro de 1700 km til Langelinie i København.
  1985Den sydafrikanske regering erklærer landet i undtagelsestilstand.
  1985Østrigsk politi anholder to vinproducenter, som har sødet flere millioner (dårlig) vin med det sundhedsfarlige diethylenglykol.
  1990En rockkoncert i Østberlin som hyldest til Murens fald overværes af 150.000.
  1992Narkogangsteren Pablo Escobar flygter fra Medellin-fængslet i Colombia.
  1992Det første egyptisk-israelske topmøde i seks år afsluttes i Cairo med at præsident Mubarak tilbyder at besøge Israel.
  1994Efter en 2-måneder lang rejse tværs over Rusland som afslutning på 20 års eksil ankommer Alexander Solzhenitsyn til Moskva.
  1996Bjarne Riis Efter at have arbejdet sig opad i klassementet i de foregående år vinder Bjarne Riis som den første dansker verdens hårdeste cykelløb Tour de France, der som sædvanligt ender i Paris. (Vores yngste søn Bo overværer afslutningen). "Ørnen fra Herning" vinder 1 minut og 41 sekunder foran sin nærmeste konkurrent. Sejren bliver grundlagt med en etapesejr på Hautacam. Riis' største konkurrent er hans holdkammerat og protegé, Jan Ullrich. Nogle år senere indrømmer Bjarne Riis at have anvendt doping under løbet, hvilket for mit vedkommende tager en del af glansen af denne fantastiske bedrift.
  1998Den første amerikanske astronaut i rummet, Alan Shepard dør, 74 år gammel.
  2005Kun 14 dage efter det seneste terrorangreb bliver London igen ramt. Bomber bringes til eksplosion på undergrundsstationerne Shepherd's Bush, Warren Road og Oval. En person kommer til skade, gerningsmændene flygter.
  2005Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg frifinder Danmark for anklage om tortur mod den tidligere sportssvømmer Peter Rohde, som sad isolationsfængslet i 11 måneder og 14 dage. Fire ud af syv dommere frifinder Danmark for anklagen om tortur. Peter Rohde har under isolationsfængslingen jævnligt besøg af familie og venner og bliver tilset af læger, sygeplejersker og socialrådgivere. Peter Rohde var varetægtsfængslet sigtet for medvirken til indsmugling af seks kilo kokain, skjult i en sending tropisk frugt. Den langvarige isolationsfængsling gav ham en 'paranoid psykose', fastslået af Retslægerådet.
  2013Belgiens konge, Albert II, abdicerer efter 20 år på tronen, som overtages af hans ældste søn, Philippe.


Vælg en anden dato
   

Luk