Den 21. april
   Luk  


Dagens navn:
  Florentius bliver pint og brændt til døde i Paris i 1549.

Fødselsdage:
  1729Katharina II af Rusland, også kendt som Katharina den Store. I 1744 bliver Katharina af kejserinde Elisabeth valgt som gemalinde for hendes nevø Peter, senere Peter III. De bliver gift i 1745. Peter er lidt tilbagestående, og Katharina er ham langt overlegen både i evner og dannelse. I december 1761 dør Elisabeth, og Peter bliver udråbt til kejser Peter III. Allerede et halvt år senere benytter Katharina sig af den generelle misfornøjelse med Peter til at overtage magten i landet. Det skete blandt andet ved hjælp af hendes loyale elsker Orlov og hans familie. Hun er kejserinde af Rusland fra 28. juni 1762 til sin død i 1796. Hun er en hårdhændet hersker, hvilket både bønderne i Rusland mærker samt befolkningen i Tyrkiet og Polen. Hun dør den 6. november 1796, 67 år gammel.
  1815Louise Rasmussen, senere grevinde Danner, gift "til venstre hånd" med kong Frederik VII. Hun er født uden for ægteskab og vokser op hos moderen. I 1826 bliver hun optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole, fra 1835 er hun ansat som figurantinde. Hun forlader stillingen i august 1841 efter at have født en søn, som bliver sat i pleje. Faderen til barnet er bogtrykker Carl Berling. Berling sørger for, at Louise kan etablere sig som modehandlerske i København. Gennem Carl Berling lærer hun kronprins Frederik at kende. Efter sin tronbestigelse i 1848 vil Frederik gifte sig med Louise, hvilket regeringen i første omgang får forhindret det, da kongens to første ægteskaber er barnløse, og tronfølgen således ikke er sikret. Med gennemførelsen af junigrundloven 1849 bliver kongens popularitet så stor, at han ved kongelig resolution ophøjer Louise Rasmussen til lensgrevinde af Danner. Samme dag bliver hun og kongen viet i Frederiksborg Slotskirke af biskop J.P. Mynster. Hun er kongens hustru til venstre hånd. Det betyder, at deres eventuelle børn ikke får arveret til tronen. Forargelsen i det højere borgerskab og aristokratiet er stor, og grevinde Danner bliver udsat for chikane på forskellig vis. I 1854 køber parret Jægerspris Slot og tager ophold der. Efter kongens død i 1863 lever grevinde Danner et tilbagetrukket liv. Hun testamenterer Jægerspris Slot "til gavn for fattige og efterladte piger". I 1873 opretter hun "Kong Frederik den Syvendes Stiftelse for fattige fruentimmere af arbejderstanden". Grevinde Danner dør den 6. marts 1874, 58 år gammel, og bliver begravet i slotshaven til Jægerspris Slot.
  1816Charlotte Brontë, engelsk forfatter, den ældste af de tre Brontë-søstre. Hun leveret en tilbagetrukket tilværelse i det idylliske Yorkshire sammen med faderen, som er præst, sin broder Branwell og sine to søstre Emily og Anne. Her skriver søstrene dramatiske historier om altfortærende kærlighed, om vild natur og hvileløse genfærd. Charlotte debuterer i 1847 med romanen "Jane Eyre", samme år, som Emily udkommer med "Stormfulde højder" og Anne med "Agnes Grey". Charlotte dør den 31. marts 1855, 38 år gammel, relativt nygift og gravid med sit første barn.
  1837Fredrik Bajer, officer, forfatter, politiker og fredsforkæmper. Han deltager i krigen 1864 mod Preussen og Østrig og bliver premierløjtnant. I 1865 træder han ud af hæren for at engagere sig i fredsarbejdet. Han slår sig ned i København, hvor han ernærer sig og sin familie som lærer, oversætter og forfatter. I 1872 bliver han valgt til Folketinget for Det forenede Venstre, hvor han sidder indtil 1895. Sammen med sin hustru, kvindesagsforkæmperen Matilde Bajer, stifter han Dansk Kvindesamfund i 1871. I 1891 er han medinitiativtager til Det internationale Fredskontor med hovedkvarter i Bern, som han var præsident for indtil 1907, derefter ærespræsident. Sammen med svenskeren Klas Pontus Arnoldson modtager han Nobels Fredspris i 1908. Han dør den 22. januar 1922, 84 år gammel.
  1864Max Weber (Maximilian Carl Emil Weber), tysk økonom og sociolog. Han er en af sociologiens grundlæggere. Webers vigtigste værker omhandler religionssociologi og politisk sociologi, men han skrev også om økonomi. Weber har bl.a. defineret en stat som "En enhed, der har monopol på den legitime brug af fysisk magt" (af og til oversat som "fysisk vold"), en definition, der er grundlæggende i vestlig samfundsvidenskab og statskundskab. Weber dør den 14. juni 1920, 56 år gammel.
  1903Hans Hedtoft, opr. Hans Hedtoft-Hansen, dansk politiker, statsminister 1947-50 og 1953-55. Hans Hedtoft vokser op i et beskedent arbejderhjem i Århus som den yngste i en børneflok på 11. Han må afbryde sin skolegang og kommer i stentrykkerlære, men bliver hurtigt optaget af fagligt og politisk arbejde i den socialdemokratiske lærlinge- og ungdomsbevægelse. Hans Hedtoft er fra 1922 sekretær og 1927-29 forretningsfører for DSU. Han bliver i 1929 sekretær for den socialdemokratiske rigsdagsgruppe. I 1935 bliver han medlem af folketinget og i 1939 ny partiformand efter Th. Stauning. Efter pres fra den tyske besættelsesmagt må han i 1941 forlade formandsposten. Hedtoft bliver arbejds- og socialminister i befrielsesregeringen og indtager atter formandsposten i Socialdemokratiet. Partiet er svækket efter krigen og oplever en kraftig tilbagegang ved valget i oktober 1945. Ved valget to år senere danner Hedtoft sin første socialdemokratiske mindretalsregering. Hedtoft er stærkt optaget af Danmarks udenrigspolitiske stilling, og han er en drivende kraft i forhandlingerne 1948-49 om et alliancefrit nordisk forsvarsforbund. Da forhandlingerne mislykkes, arbejder han for ændringen af Socialdemokratiets og Danmarks sikkerhedspolitiske kurs, hvilket resulterer i optagelsen i Atlantpagten (NATO) i 1949. I 1950 må Hedtoft måtte overlade regeringsmagten til Venstre og De Konservative. Efter valget i oktober 1953 kan Hedtoft atter danne en socialdemokratisk mindretalsregering, men valutaproblemer og politisk modgang i 1954 samt hustruens sygdom og død samme år tager hårdt på ham. Han dør af et hjerteslag i januar 1955 under et ophold i Stockholm i forbindelse med Nordisk Råds møde.
  1904Sven Gyldmark, komponist. Han starter sin karriere som stumfilmmusiker i Gyldmark-trioen i 1925, hvor han spiller sammen med 2 af sine brødre, Leonard og Hugo. Han bliver i 1937 kontaktet af Emil Reesen med henblik på at komponere musik til filmen "Plat eller krone", og efterfølgende komponerer han musik til mere end 200 film frem til 1975. Blandt hans mest skattede titler er "Du er min øjesten", "Der kommer altid en sporvogn og en pige til", "Jeg har min hest, jeg har min lasso", "Det er sommer, det er sol, og det er søndag". Han skriver endvidere musik til ca. 100 revyviser heriblandt "Mariehønen", "Men det må jeg ikke for Moar", "Mor er den bedste i verden", "Solitudevej", "Hvem har du kysset i din gadedør?" og mange mange flere. Han dør den 5. oktober 1981, 77 år gammel.
  1915Anthony Quinn, (egl. Antonio Quiñones), amerikansk skuespiller. Anthony Quinn, som er af irsk-mexicansk afstamning, flytter som ung fra Mexico til Los Angeles og bliver kameramand på et filmstudie. I en periode er han professionel bokser, siden studerer han kunst og arkitektur under Frank Lloyd Wright, som tilråder ham at vælge en karriere som skuespiller, da han får et tilbud. Han indleder sin filmkarriere i 1936 og specialiserer sig i roller som heftigt udadvendte naturmennesker med titelrollen i Zorba the Greek (1964, Zorba, grækeren) som højdepunkt. Han vinder Oscars for sine biroller i Viva Zapata! (1952) og Lust for Life (1956, Filmen om van Gogh), hvor Quinn spiller Gauguin. Blandt hans andre store roller er cirkusartisten i La Strada (1954) og Quasimodo i Notre Dame de Paris (1956, Klokkeren fra Notre Dame), The Guns of Navarone (1961) og mange andre. Anthony Quinn dør den 3. juni 2001, 86 år gammel.
  1926Elizabeth II, britisk dronning og statsoverhoved for Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland og 15 andre Commonwealth-lande herunder Australien, Canada, New Zealand og Jamaica. Hun er første barn af hertugen og hertuginden af York (senere Georg VI af Storbritannien og dronning Elizabeth). Hendes fader overtager tronen, efter hans bror, Edvard VIII valgte at abdicere i 1936, hvorefter hun blev første i arvefølgen til tronen. I 1947 gifter hun sig med Philip, hertug af Edinburgh, der tidligere havde været prins af Grækenland og Danmark. De får fire børn; Charles, Prins af Wales, Anne, Princess Royal, Prins Andrew, Hertug af York og Prins Edward, Jarl af Wessex. Da hendes far dør i februar 1952, bliver Elizabeth overhoved for Commonwealth og dronningeregent over syv uafhængige Commonwealth-lande: Storbritannien, Canada, Australien, New Zealand, Sydafrika, Pakistan og Ceylon. Blandt de store personlige begivenheder for Elizabeth er hendes kroning i 1953 og fejringen af hendes sølv-, guld- og diamantjubilæeer i hhv. 1977, 2002 og 2012. I 2017 bliver hun den første britiske monark til at nå at holde safirjubilæum. I 2021, efter 73 års ægteskab, dør prins Philip i en alder af 99 år. Hun er den længstlevende og længst siddende britiske monark.
  1935Kjeld Hillingsø, officer. Han bliver sergent i Søværnet i 1955, men går over i Hæren, hvor han bliver løjtnant i livgarden i 1959. Herefter stiger han i graderne, mens han gør tjeneste bl.a. ved Livgarden, Østre Landsdelskommando, Hærens Officersskole, Prinsens Livregiment og Forsvarsakademiet. I 1986 bliver han oberst og chef for planlægnings- og operationsstaben i Forsvarskommandoen. I 1990 generalmajor og chef for Hærstaben. I 1991 chef for den nyoprettede Hærens Operative Kommando. I 1993 bliver han generalløjtnant og chef for Enhedskommandoen for den nordlige del af NATO's Centralregion og samtidig chef for Forsvarets Operative Styrker. Denne stilling har han til pensionering i 1995. Siden bliver han hyppigt anvendt som kommentator om emner som Den Kolde Krig og Irakkrigen. Han er i 2004 medstifter af den borgerlige tænketank CEPOS. Kjeld Hillingsø er far til skuespilleren Ellen Hillingsø og til tidligere formand for Læger uden Grænser, læge Jens Hillingsø.
  1937Finn Nielsen, skuespiller og instruktør, kommer ind på Skuespillerskolen ved Odense Teater i midten af 1960'erne. Nielsen debuterer og får et gennembrud i rollen som Riff i Odense Teaters opsætning af "West Side Story". Han er ansat på Odense Teater frem til 1971, hvorefter han får engagementer på Folketeatret, Gladsaxe Teater, Nørrebros Teater og Det Danske Teater. Siden 1970'erne medvirker han i en lang række revyforestillinger, bl.a. i sommerrevyerne i Mogenstrup, Glassalen i Tivoli, Rottefælden i Svendborg og Hjørring Revyen. Han er også kendt fra tv, måske mest i rollen som Skipper i julekalenderen "Nissebanden i Grønland" fra 1989 og som nissen Mirko i "Jul på Slottet fra 1986". Af filmroller kan nævnes birollen i Nils Malmros' "Kærlighedens smerte" fra 1992 og en central rolle i Annette K. Olesens "Lille soldat" fra 2008, sidstnævnte rolle giver ham en nominering til Bodilprisen i kategorien Bedste mandlige birolle.
  1947Iggy Pop, kunstnernavn for James Newell Osterberg, amerikansk rocksanger og sangskriver. Han betragtes som én af de største innovatører af punkrock og relaterede genrer. Han bliver sommetider refereret til som "Punkens Godfather" og er bredt anerkendt som en af de mest dynamiske scenekunstnere inden for rocken.
  1958Andie MacDowell (døbt Rosalie Anderson MacDowell), amerikansk model og filmskuespiller. Efter at have medvirket i tv-reklamer for Calvin Klein debuterer hun som Jane Porter i Hugh Hudsons Greystokes "The Legend of Tarzan, Lord of the Apes" - hendes stemme bliver dubbet af Glenn Close på grund af hendes brede sydstats dialekt. Efter en birolle i ungdomsfilmen "St. Elmo's Fire" 1985 får hun et gennembrud med Cannes-vinderen "Sex, Lies, and Videotape". Hun er i perioder frontfigur for kosmetikproducenten L'Oréal.
  1967Jørn Jeppesen, skuespiller, oprindelig uddannet som typograf. Han tager til København og arbejder en tid i Det Berlingske hus. Efter en kort forberedelse hos John Price kommer han ind på Det kgl. teaters elevskole i 1939. Han spiller siden på de fleste scener i København og på provinsturnéer. Fra 1955 og til sin død er han ansat på Det kongelige Teater. Jørn Jeppesen er også en ypperlig fortolker af poesi. Hans sidste opgave på TV er i "Hosekræmmeren". Fra 1942–1963 medvirker han i ca. 30 film, oftest som en utiltalende figur. Han dør den 18. januar 1964, kun 44 år gammel.
  1979James McAvoy, skotsk skuespiller fra Royal Scottish Academy of Music and Drama. Han får sit helt stor gennembrud i Narnia: Løven, heksen og garderobeskabet, hvor han spiller faunen Tumnus. I filmen The Last King of Scotland spiller han Dr. Nicholas Garrigan, og for denne rolle bliver han nomineret til en BAFTA.
  2007Prinsesse Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, datter af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, bliver født på Rigshospitalet i København.

Begivenheder:
  -753Byen Rom bliver ifølge traditionen grundlagt af Romulus, søn af præstinden Rhea Silvia og krigsguden Mars (men den blev som bekendt ikke bygget på én dag). Sammen med sin tvillingbroder Remus bliver han sat ud i en lille båd på Tiberen for at dø. De strander dog lidt længere nede ad floden, hvor en hunulv, Lupa, ammer dem, indtil de bliver fundet af hyrden Faustulus, der tager de to små med hjem til sin kone. Efter at Romulus har bygget en vold omkring den nye by, springer Remus over muren i foragt, hvorefter han bliver dræbt af sin tvillingebror. Romulus hersker i mange år som den første af Roms syv konger og bliver til sidst optaget i himlen.
  1510Handelsbyen Lúbeck erklærer Danmark krig og får i august hjælp af svenskerne.
  1734Husmand Erik Lassen finder "det korte guldhorn". Lige som "det lange guldhorn", som blev fundet den 20. juli 1639, bliver også dette fundet på en mark ved Gallehus nær Møgeltønder i Slesvig. Erik Lassen afleveredr horn til greven på Schackenborg, som videreleverer hornet til kongen, og Lassen modtager siden 200 rigsdaler som belønning. Hornene bliver opbevaret på Det kongelige Kunstkammer ved Christiansborg (i Rigsarkivets nuværende bygning). I 1802 bliver hornene stjålet og omsmeltet, men i 1860 bliver lavet et sæt rekonstruktioner, som blev udstillet på Nationalmuseet.
  1910Samuel Clemens - Mark Twain, amerikansk forfatter til 'Huckleberry Finns Eventyr', dør; han er født i 1835.
  1918 Baron Manfred Freiherr von Richthofen, bedre kendt som Den Røde Baron, tysk flyver under første verdenskrig, bliver skudt ned over Somme-floden i Frankrig i sin røde Fokker og omkommer. På blot 20 måneder nedskød Den Røde Baron 80 allierede fly. Under en luftkamp følger Richthofen efter den canadiske løjtnant Wilfrid May. Da en anden canadisk pilot, Arthur Roy Brown, ser, at hans kammerat er i vanskeligheder og på lang afstand skyder han efter Richthofen, som også bliver beskudt fra jorden af australske maskingeværskytter. Richthofen styrter ned ved australiernes linjer og forbløder kort efter. Royal Air Force giver den canadiske kaptajn Arthur Roy Brown æren for nedskydningen. Senere undersøgelser finder det mere sandsynligt, at Richthofen er blevet nedskudt fra jorden. Richthofen får en officiel militærbegravelse med æressalut og med kranse fra de allieredes eskadriller i nærheden. Med 24 militære hæderstegn er Richthofen den tyske krigspilot under første verdenskrig med flest dekorationer.
  19353276 mennesker mister livet i Taiwans værste jordskælv nogensinde registreret. 7.1 på Richterskalaen.
  1939Danmarks Akvarium i Charlottenlund bliver indviet. r, Civilingeniør Knud Højgaard, stifter af der stiftede Højgaard & Schultz, finansierer byggeriet. Akvariet lukker i oktober 2012, hvorefter alle aktiviteter bliver videreført i Den Blå Planet i Kastrup i 2013.
  1946Den britiske nationaløkonom John Maynard Keynes er død, 62 år gammel. I 1902 påbegyndte han matematiske og filosofiske studier på King's College i Cambridge. Efter sine studier bliver Keynes ansat i The India Office. Han benytter arbejdstiden til at udarbejde en afhandling om sandsynlighed og logik. På trods af, at han ingen formel uddannelse har i økonomisk teori, lykkeds det ham i 1908 at blive ansat ved King's College som underviser i økonomi. I 1911 afløser han sin læremester Alfred Marshall som redaktør af Economic Journal, det mest ansete britiske økonomiske fagtidsskrift; denne post bevarer han indtil 1937. Da 1. Verdenskrig bryder ud i 1914, bliver han ansat i Finansministeriet. Ved krigens afslutning bliver han ministeriets chefforhandler i den britiske delegation ved fredskonferencen i Versailles i 1919. Keynes kan ikke acceptere de hårde fredsbetingelser, som tyskerne bliver stillet overfor, og han tager sin afsked i protest. Han skriver kort efter "The Economic Consequences of the Peace", hvori han kritiserer fredsaftalen for at ville undergrave Tysklands muligheder for økonomisk at komme på fode og dermed destabilisere Europas fremtid. Keynes helliger sig økonomisk forskning, og han udvikler en række banebrydende teorier i mellemkrigstiden. I 1936 giver Keynes i "The General Theory of Employment, Interest and Money" en sammenhængende forklaring på, hvorfor et markedsbaseret økonomisk system risikerer at køre fast med vedvarende arbejdsløshed til følge. Kernen i Keynes' teori er, at det er den samlede efterspørgsel efter varer og tjenester, der bestemmer beskæftigelsesniveauet. Keynes er regeringens repræsentant ved Bretton Woods-forhandlingerne, der fører til oprettelsen af Den Internationale Valutafond i 1944. Den simple Keynesmodel er stadigvæk kernen i ethvert introducerende makroøkonomisk kursus.
  1960Nyanlagte Brasilia får status af hovedstad for Brasilien.
  1964BBC2, BBCs anden sendestation, begynder at sende. . I 1967 var BBC Two den første tv-kanal i Europa, der regelmæssigt sendte udsendelser i farver. BBC2 er i lighed med BBC's øvrige kanaler reklamefrie og finansieret af staten.
  1967Officersjunta tager magten i Grækenland, og kong Konstantin tager samme dag en ny regering i ed. Kong Konstantin må senere samme år drage i eksil i Rom.
  1971Inspektionsskibet Vædderen ankommer til Island med Flatøbogen og Codex Regius, de første af de islandske håndskrifter, der tilbageleveres til Island ved statsminister Poul Hartling.
  1972Apollo 17 lander på månen. Dette er den sidste Apollo mission.
  1975Præsident Thieu trækker sig tilbage, da Saigon i Vietnam er omringet.
  1976Filminstruktøren Ingmar Bergman forlader Sverige i protest mod skattelovgivningen. Han bliver under en teaterprøve arresteret af politiet på mistanke om skatteunddragelse. Bergman bliver frikendt efter et par måneder i retten, og meddeler, han har til hensigt at forlade Sverige. Han flytter til München, som er hans hjemby og arbejdsplads fra 1977–1982.
  1977Krigsretstilstand indføres i flere pakistanske byer.
  1981Dronning Margrethe og prins Henrik ankommer på officielt besøg i Japan hos kejser Hirohito.
  1988I München ødelægger en gal mand tre værker af Albrecht Dürer; værdi ca 1 mia kr.
  1989100.000 kinesiske studenter samler sig på Tiananmen Pladsen i Beijing med krav om demokratiske reformer og i protest mod styrets korruption. De følgende dage er der fredelige marcher gennem byen, men den 3. juni kommer det til en voldelig konfrontation med hæren, som resultarer i flere tusinde dræbte.
  1992En bevæbnet røver undslipper med 7,5 millioner kr., da han plyndrer en pengetransport fra Den Danske Bank ved Bilka i Århus. Røveriet er det tredjestørste i nyere tid i Danmark. Pga. sygemelding var der kun en enkelt bankfunktionær med pengetransporten. Samme dag finder politiet flugtbilen i Frijsenborg-skovene. I bilen ligger røverens skarpladte pistol og godt en million kroner fra røveriet. Røveriet er aldrig blevet opklaret.
  2001Den engelske dronning Elizabeth II fylder 75 år.
  2010 Spanieren Juan Antonio Samaranch er død, han blev 89 år gammel. Samaranch blev medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) i 1966. 16. juli 1980 blev han IOCs 7. præsident, idet han efterfulgte Lord Killanin. Han var præsident i 21 år, indtil han i juli 2001 ikke stillede op til genvalg.
  2011Socialrådgiver, forfatter, brevkasseredaktør og radiovært Tine Bryld er død, hun blev 81 år. Efter endt uddannelse til socialrådgiver blev hun i 1965 ansat i Mødrehjælpen. Senere arbejdede hun som socialrådgiver på Christiania og fungerede tillige som rådgiver for Socialministeriet i Christiania-spørgsmålet samt som medlem af Forsvarsministeriets særlige styringsråd for fristadens lovliggørelse. Hun var særlig kendt for radiobrevkassen Tværs på P1, hvor hun fra 1972 rådgav unge om alt fra kærlighedssorger over seksualitet til mobning og tilværelsen som skilmissebarn. Tine Bryld trak sig tilbage fra programmet i efteråret 2008.
  2019Cirka 253 mennesker, hvoraf tre er danske, dræbes og mere end 500 såres efter terrorangrebene i Sri Lanka.
  2021 Næste fase af genåbningen efter Covid-19 i Danmark omfattende:
  • Storcentre må igen holde åbent. Hidtil har det kun været tilladt for dagligvarebutikker og apoteker i storcentrene.
  • Der åbnes for udendørs servering på restauranter og værtshuse. Ved indendørs servering skal man fremvise coronapas og bestille bord mindst 30 minutter forinden.
  • Man kan besøge museer, kunsthaller eller biblioteker, hvis man fremviser coronapas.
  • Der åbnes for tilskuere på stadion til kampe i landets øverste rækker - 3F Superligaen, NordicBet ligaen, 2. division, Gjensidige Kvindeligaen og kvindernes 1. division - eller der skal spilles pokalfinale og landskampe. Højst 500 siddende tilskuere i hver sektion.
  • Indendørs gudstjenester og andre kirkelige handlinger, som højst varer 30 minutter og foregår uden fællessang.
  • Forsamlingsloftet hæves, så ti personer kan samles indendørs og 50 personer udendørs.


Vælg en anden dato
   

Luk