Den 25. april
Send   Luk  


Dagens navn:
  Markus, én af Paulus' rejseledsagere, inden han skriver Markus-evangeliet i Rom. Det menes, at han efter Peters død bliver biskop i Aleksandria, hvor han i år 67 bliver dræbt af hedninge, som slæber ham gennem byen. Han er søn af Maria, i hvis hus den første kristne menighed samledes, og hvor Jesus formentlig holdt den sidste nadver. Hans symbol, løven, er symbol for Venedig.

Fødselsdage:
  1284Edward II, konge af England fra 1307. Gift med Isabel af Frankrig. Mange historikere mener, at Edward er homoseksual, en skandale på den tid. Han dør i 1327. - menes myrdet med en glødende ildrager?
  1599Oliver CromwellOliver Cromwell, engelsk statsmand, fødes i Huntingdon i en anset landadelsfamilie. Cromwell opdrages i et streng puritansk hjem, hvilket præger ham for hele livet. Efter et kort studieophold ved Cambridge Universitetet må Cromwell allerede året efter vende tilbage for at styre slægsgården efter efter faderens død. I 1628 vælges han til parlamentet. Cromwell er indædt modstander af, at kronen skal have den absolutte magt. I 1542 fører spændingen mellem den engelske krone og parlamentet til borgerkrig, undertiden benævnt "Den Store Opstand". Charles I støttes af det anglikanske bispestyre, mens presbyterianerne og andre reformister tager parlamentets side. Da krigen bryder ud, bliver Cromwell militærleder for parlamentets styrker. Cromwell, som er klar over den soldatermæssige dårlige kvalitet af den anden side, organiserer et eliteregiment - 'Ironsides'. Det er alle mænd med stærk religiøs overbevisning, som kæmper med religiøs entusiasme. Efter slaget ved Naseby bliver Charles tvunget til at overgive sig. Krigen går ind i en ny fase, kongen undslipper og går i alliance med skotterne. Men Cromwell tropper slår alle royalistiske opstande ned og slår ligeledes en skotsk invasion tilbage. Charles bliver halshugget i 1649. Efterfølgende slår Cromwell et irsk oprør ned med hård hånd, hvilket de irske katolikker stadig husker ham for. Herefter afskaffes monarkiet, og i 1653 oprettes republikken Commonwealth med Cromwell som Lord Protector. To år efter Cromwells død i 1658 bliver monarkiet genindført under Charles II.
  1840Peter Ilyich Tchaikovsky, russisk komponist; han dør i 1893.
  1874Guglielmo Marconi, opfinder af trådløs kommunikation; han dør i 1937
  1900Wolfgang Pauli, australskfødt fysiker og nobelprismodtager i 1925 for sin teori om, at i en atom kan 2 atomer ikke være i samme kvantetilstand samtidig. Dette princip relaterer kvanteteorien til atomets observerede egenskaber; Pauli dør i 1958.
  1918Ella Fitzgerald, amerikansk jazzsanger; hun dør i 1996.
  1940Al Pacino, amerikansk filmskuespiller.
  1947Johann Cruyff, hollansks fodboldspiller.

Begivenheder:
  1744Anders Celsius, opfinder af celsius temperaturskalaen; han dør i 1744.
  1792I Paris bruges guillotinen for første gang på et menneske, på Nicolas Jacques Pelletier, efter at være testet på lig og får. Den er opkaldt efter den franske politiker, Joseph Ignace Guillotin, som fremhæver den som en human henrettelsesmetode.
  1859Arbejdet på Suezkanalen begynder.
  1863En græsk delegation i København tilbyder Grækenlands krone til prins Vilhelm af Danmark; han krones senere til hellenernes konge under navnet Georg I.
  1877Telegrafdirektør Peter Faber ("Højt fra træets grønne top..") dør.
  1915Englænderne og franskmændene begynder at landsætte soldater ved Gallipoli.
  1915Australske og New Zealandske tropper lander i Gallipoli.
  1915De allierede landsætter et ekspeditionskorps ved Dardanellerne.
  1933Lov mod overfyldning af tyske skoler forhindrer mange jødiske børn i at blive indskrevet i offentlige skoler.
  1941Adolf Hitler beordrer, at Kreta skal erobres (Operation Merkur) for st sikre den tyske sydflanke, inden felttoget mod Rusland (Operation Barbarossa).
  1945Anden verdenskrigs øst- og vestfront smelter sammen, da amerikanske og sovjetiske tropper mødes ved Elben mellem Dresden og Magdeburg.
  1953I Nature Journal publiserer James Watson og Francis Crick en artikel om DNA molekylets struktur; dette indbringer dem nobelprisen i 1962. Artiklen forklarer, hvorledes arvemateriale overføres fra celle til celle og fra generation til generation.
  1960CIA begynder planlægningen af invasion af Cuba "Svinebugten".
  1964I løbet af natten har ukendte gerningsmænd savet hovedet af den lille havfrue ved Langelinie.
  1964Hovedet af "Den lille Havfrue" i Københavns havn stjæles.
  1969Folketingen vedtager lov om bygning af storlufthavn på Saltholm.
  1976I Portugal afholdes det første frie parlamentsvalg siden 1926.
  1980Amerikanske elitesoldater forsøger at befri de 53 gidsler på den amerikanske ambassade i Teheran. Aktionen afblæses, da to fly kolliderer under en mellemlanding.
  1982Efter 15 års besættelse leverer Israel Sinai-halvøen tilbage til Egypten.
  1996Michael Laudrup forlader Real Madrid for at spille i Kobe i Japan.
  2001Peter Schmeichel spiller afskedskamp for det danske fodboldlandshold i Parken i en kamp mod Slovenien.
  2001Efter en razzia rejses der sigtelse mod Tvind-imperiet for skattesvig på 75 mio kroner.
  2013Holger Danske Den originale bronzestatue af Holger Danske købes af en ejendomsmægler fra Skjern for 3,2 millioner kr. Statuen er udført af billedhuggeren Hans Peder Pedersen-Dan i 1907 på bestilling af Hotel Marienlyst, hvor den siden har stået på en massiv sokkel af munkesten. Den mere kendte udgave af Holger Danske, som er udført i beton, befinder sig i kasematterne på Kronborg. Den danske sagnhelt optræder første gang i Rolandskvadet fra midten af det 12. århundrede som en af Karl den Stores riddere under navnet Oger le Danois. Sagnet fortæller, at 'når Danmark stander i våde, så vil Holger Danske vågne op til dåd' Foto krediteres René Blumensaadt, som har uploadet det til da.wikipedia.org.


Vælg en anden dato
   

Luk