Den 13. december
Send   Luk  


Dagens navn:
  Lucia fra Syrakus, som bliver martyrdræbt omkring år 300. Hun har aflagt løfte om evig kyskhed og nægter at gifte sig med en hedensk mand, der som hævn angiver hende som kristen. Tortur har ingen ingen virkning på hende, hvorfor man vil straffe hende ved at sende hende til et bordel. Men hverken okser eller mange soldater kan rokke den kærre, som skal transportere hende bort. Derfor dræbes hun med et sværdstød gennem halsen. Før hun bliver arresteret, bringer hun mad til sine kristne trosfæller, som skjuler sig i katakomberne. For at have begge hænder fri sætter hun lys i sit hår. Det er denne handling, der har inspireret til den såkaldte Lucia-tradition.

Fødselsdage:
  1797Heinrich Heine, tysk digter. Han dør i 1856.
  1925Dick Van Dyke, amerikansk skuespiller og komiker.
  1929Christopher Plummer, skuespiller.
  1954Hans-Henrik Ørsted, cykelrytter.
  1957Jens Jørn Spottag, skuespiller.
  1958Peter Rygaard, skuespiller.
  1967Jamie Foxx, amerikansk komiker og skuespiller.
  1971Maria Hirse, tv-vært, forfatter og psykoterapeut.

Begivenheder:
  1545På kirkemøde i Trento, Italien sidestilles den katolske tradition med Biblens ord. Dette sker som en reaktion på Reformationen.
  1570Med freden i Stettin afslutter den nordiske syvårskrig.
  1577Francis Drake sætter sejl fra Plymouth på 'the Golden Hind' på sin jordomsejling.
  1642Den hollandske kaptajn Abel Tasman får New Zealand i sigte, men adskillige af hans mænd dræbes, da de forsøger at komme i land.
  1675Danske tropper angriber Wismar i Nordtyskland og indleder hermed Den Skånske Krig. Danmark ønsker at vinde de besiddelser tilbage, man mistede i 1658.
  1847Emily Brontë udgiver "Wuthering Heights" (Stormfulde Højder) under navnet Ellis Bell, og søsteren Anne Brontë udgiver "Agnes Grey" under navnet Acton Bell.
  1913Leonardo da Vincis berømte maleri, Mona Lisa, er tilbage på Louvre-museet i Paris efter at have været borte i to år efter et tyveri.
  1915Balthazar Johannes Vorster, premierminister i Sydafrika fra 1966-1978 og præsident fra 1978-1979.
  1939Slaget ved River Plata indledes. Det ender med, at de engelske krydsere Exeter, Ajax og Achilles tvinger det tyske slagskib Admiral Graf Spee til at søge ly i Montevideo, Uruguay. Det undgår dog ikke sin skæbne og sænkes en uge senere.
  1942Rommel trækker sig tilbage fra El Agheila.
  1960I henhold til testamentet efter højesteretssagfører C L David overdrages Marienborg som gave til staten til brug for statsministeren og hans (hendes) gæster.
  1967Kong Konstantin må forlade Grækenland, da hans forsøg på at vælte militærjuntaen fejler. Fra den nordlige del af landet udsender han appeller til befolkningen, men ordene høres kun af få. Juntaen erklærer kongen for afsat.
  1977Venstres formand Poul Hartling forlader dansk politik og efterfølges som formand for folketingsgruppen af Ivar Hansen.
  1982Statsminister Poil Schlüter mødes med præsident Reagan under et tredages besøg i USA.
  1986Hætteklædte BZ'ere afbrænder nærpolitistationen på Jagtvej i Købanhavn og bombarderer politi- og brandfolk med stålkugler og brosten. Flere beboere i nærheden må evakueres.
  1994Amatørarkæolog Peder Lund-Hansen finder ved hjælp af em metaldetektor en stor skat fra vikingetiden på Kræmmergårdens marker i Ramløse: 446 genstande af sølv og 13 af guld.
  1994Italiens ministerpræsident Silvio Berlusconi stilles for retten, anklaget for bestikkelse.
  1996Kunsthistorikeren Christian Gether udnævnes til ny direktør for kunstmuseet Arken.
  19972 danske håndboldtilskuere stikkes ned og dør under Danmarks VM-kamp mod Rusland i Berlin.
  2000Efter dramatisk optælling af stemmer i Florida tilkender Højesteret George Bush sejren som landets næste præsident efter Bill Clinton.
  200112 mennesker omkommer ved et bombeattentat mod det indiske parlament i New Delhi.
  2002Det nye dagblad "Dagen" erklærer sig konkurs efter kun 40 aviser på gaden.
  2002Under EU-topmødet i København bliver man enige om betingelserne for udvidelse af EU med 10 nye medlemslande.
  2003Saddam Hussein7½ måned efter, at præsident George Bush erklærede krigen i Irak for slut, lykkes det amerikanske styrker at tage den tidligere diktator, Saddam Hussein, til fange. Han bliver fundet i et hul i jorden, skjult af nogle murbrokker og overgiver sig uden at gøre modstand, og uden at der blev løsnet et skud. På sig havde han 750.000 dollars, to AK-47 maskinpistoler og en pistol. Han havde to medhjælpere i området og en taxi stående klar. Det oplyses, at afhøringer af familiemedlemmer har resulteret i oplysninger om, at Saddam opholdt sig i en landsby 15 km syd for hjembyen Tikrit. En dna-prøve har bekræftet, at det er Saddam, man har pågrebet. Fra flere sider har der været nævnt, at den tidligere diktator blev gasset, inden han blev hevet op fra sin hule, dette er dog ikke bekræftiget.
  2013Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) offentliggør sin "regeringsrokade", som er foranlediget af, at Morten Bødskov måtte trække sig som justitsminister efter mistillid fra Enhedslisten, og at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) var nødt til at gå ud af politik pga. helbredsproblemer. Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) udnævnes til udenrigsminister. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Karen Hækkerup (SF) udnævnes til justitsminister. Medlem af Folketinget Jonas Dahl (SF) udnævnes til skatteminister. Medlem af Europa-Parlamentet Dan Jørgensen (S) udnævnes til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.


Vælg en anden dato
   

Luk