Den 17. oktober
Send   Luk  


Dagens navn:
  Florentinus, biskop i Orange i Vaucluse. Han dør omkring år 525.

Fødselsdage:
  1727John WilkesJohn Wilkes, engelsk politiker, som indvælges i Parlamentet, hvor han ivrigt agitaterer for pressefrihed og andre borgerlige rettigheder. I 1762 etablerer Wilkes avisen "The North Briton", hvori han retter kraftige angreb på kongen og især hans premierminister. Wilkes reddes i første omgang af sin parlamentariske immunitet, men bliver siden dømt og smidt ud af Parlamentet. Selv om han genvælges til Parlamentet yderligere 3 gange, får han først adgang til at indtage sin plads, da presset fra arbejdsklassen og middelklassen bliver tilstrækkelig stort. Wilkes dør i 1797.
  1920Montgomery Clift, amerikansk skuespiller ("En plads i solen" fra 1951, "Herfra til Evigheden" fra 1953, ). Han dør i 1966.
  1972Marshall Bruce Mathers III - aka. EMINEMMarshall Bruce Mathers III - aka. EMINEM, rapper, pladeproducer, sangskriver og skuespiller, fødes i Kansas City, Missouri, USA. Hans mor er kun 15 år gammel, og faderen forsvinder seks måneder senere for aldrig at vende tilbage. Marshall tilbringer sin tidlige barndom skiftevis i Kansas City og skiftevis i Detroit. Da han er 12 år, flytter han til Eastside i Detroit. Da han skifter skole hver anden eller tredje måned, har han svært ved at klare sig i skolen og få venner. Da han tre gange i træk er dumpet til Grade 9, dropper han ud af skolen. Lige siden sin tidligste barndom har han stor glæde af at sætte ord sammen og rappe. Fra han er 14 år gammel, satser han målbevidst på rap, og da han er 17 år gammel, har han skabt sig et navn, M&M, som han siden bogstaverer som "Eminem". Eminem er en af de bedst sælgende kunstnere i verden, og Rolling Stone-magasinet har ham som nummer 82 på deres liste over de 100 største kunstnere nogensinde, og de udnævner ham til "The King of Hip Hop".

Begivenheder:
  1604Adelsfruen Ingeborg Skeel dør på Voergård. Den lokale sagntradition giver hende et ondt eftermæle og hævder bl.a., at hun spøger voldsomt.
  1757Den franske fysiker René Antoine de Réaumur dør, 74 år gammel.
  1777Den engelske general Burgoyne overgiver sig til general Horatio Gates ved Saratoga, en sejr for de amerikanske kolonister.
  1849Den polskfødte komponist Frederic Chopin dør af tuberkulose, 39 år gammel.
  1902I Detroit produceres første eksemplar af "Cadillac".
  1918Staten Jugoslavien oprettes.
  1931Al Capone idømmes 11 års fængsel for skattesnyd.
  1933Albert Einstein ankommer til Amerika på flugt fra Nazi-Tyskland.
  1938Tjekkoslovakiet tager konsekvensen af Münchenforliget og udnævner en ny regering under ledelse af Jan Syrovy.
  1941Den amerikanske destroyer Kearney bliver torpederet af tysk ubåd.
  1945Oberst Juan Peron får magten efter militærkup i Argentina.
  1956Filmudgaven af Jules Vernes "Jorden rundt i 80 dage" har premiere i New York med David Niven i hovedrollen.
  1956Englands første atomkraftværk, Calder Hall åbnes af dronningen.
  1957Albert CamusDen franske filosof og forfatter Albert Camus modtager Nobels litteraturpris.
  1965Danmark taber 1-3 i fodboldlandskampen mod Sovjet i Idrætsparken.
  1967Kinas sidste kejser Aisin-Gioro Pu Yi dør, 61 år gammel. 3 år gammel tages han fra sin familie i Manchuriet og sendes til Den Forbudte By i Peking, hvor han opdrages af sin tante, enkekejserinden og en britisk lærer, Reginald Johnston. Ved enkekejserindens død samme år, bliver Pu Yi udnævnt til kejser. Men allerede som 5-årig tvinges han til at abdicere, men forbliver boende i Den Forbudte By.
  1975Kong Hassan går i spidsen i såkaldt Fredsmarch ind i Sahara, hvilket bliver begyndelsen til mange års krig i området.
  1979Moder Teresa - "Englen fra Calcutta" . tildeles Nobels fredspris efter 30 års arbejde i Calcuttas slumkvarterer.
  1979Lokomotivfabrikken Frichs i Århus går konkurs og 300 ansatte afskediges.
  1981På Nørrebro i København kommer det til voldsomme sammenstød mellem politiet og ca 300 unge, der har besat den nedlagte Rutana rugbrødsfabrik.
  1982Forbud mod "Solidaritet" i Polen forårsager udbredte strejker og demonstrationer.
  1988Ludwig van BeethovenI London opføres Beethovens bortkomne "10. symfoni" for første gang. Symfonien er kommet til verden ved, at Barry Cooper har sammensat fragmenter af Beethovens manuskript og skitser, fundet i Berlin.
  1989Jordskælv af styke 7 på richterskalaen rammer San Fransisco og Los Angeles. 80 mennesker omkommer, og der forrettes skader for 50 mia kr.
  1992Tidligere forbundskansler Willy Brandt bisættes i Berlin.
  1997De jordiske rester af 6 revolutionære, heriblandt den navnkundige Ernesto ''Che'' Guevara stedes til hvile på Cuba. 30 år efter, at Che blev henrettet i Bolivia.
  2011Skuespilleren Poul Glargaard er død, han blev 69 år. Han begyndte på Aarhus Teater, men afsluttede aldrig sin uddannelse. Siden kom han til Aalborg Teater og var i en periode knyttet til Det ny Teater. Glargaard optrådte i både komiske og seriøse skuespil, og på TV havde han roller i bl.a. Smuglerne, Huset på Christianshavn, En by i provinsen, Strandvaskeren, Alle elsker Debbie og Gøngehøvdingen. Mange husker ham fra rollen som Severinsen i julekalenderen Jul i Gammelby.


Vælg en anden dato
   

Luk