Den 31. juli
Send   Luk  


Dagens navn:
  Germanus, romersk embedsmand af germansk fødsel, han lader sig omvende af biskoppen i Auxerre. Herefter går både han og hans hustru over til kristendommen, og Germanus bliver selv biskop. Han dør på denne dag i 448.

Fødselsdage:
  1803John Ericsson, flådeingeniør, amerikansk statsborger fra 1847. Han opfinder bl.a. skruepropellen. Bygger et lokomotiv, som konkurrerer med Stephensons Rocket i 1829; han dør i 1889.
  1875USA's 17. præsident (1865-1869) Andrew Johnson dør, 66 år gammel.
  1927Peter Nichols, engelsk forfatter ("A Day in the Death of Joe Egg").
  1928Det amerikanske filmselskab Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) lader første gang sin maskotløve brøle som introduktion til selskabets første talefilm. Ved sammenslutning af tre store filmselskaber havde firmaet overtaget løven fra Goldwyn Picture Corporation. Modellen er født i fangenskab i Dublin Zoo i Irland.
  1944Geraldine Chaplin, skuespiller (datter af Charlie).
  1945Søren Ryge Petersenhavemanden, fortælleren, skribenten, forfatteren, musikelskeren og piberygeren Søren Ryge Petersen. cand.phil. i dansk, i flere år redaktør på Det Danske Haveselskabs blad "Haven". Siden 1990 diverterer han danskerne med sin snak om salatbed, hønsehuse og de irriterende muldvarpe i baghaven i hjemmet i nærheden Rønde som utratitionel vært i "DR-Derude". Fortæller stadig oftere om de mennesker, der ikke har mediernes opmærksomhed. Fx inviterer han en bosnisk flygtning, Fahrudin til at dyrke en del af hans store have. Og laver en række dejlige udsendelser med de to ungkarle-brødre Anders og Julius, som hele livet har boet på deres fødegård. Og besøger Christian og Ruth, som har fjerkræ overalt samt en hjemmelavet, motordrevet hønseplukkermaskine. (Jeg er en af de mange, der håber, at han fortsætter sit virke mange år endnu)
  1946Karen Thisted, journalist.

Begivenheder:
  1498På sin tredje rejse til den nye verden opdager Christopher Columbus en ø, som han navngiver Trinidad (Treenigheden). De går i land på den sydlige del af øen og får deres vandtanke fyldt op.
  1556Ignatius Loyola, soldat og grundlægger af jesuiterordenen, dør 65 år gammel.
  1563Frederik II erklærer krig mod Sverige.
  1667Med freden i Breda er den 2. engelsk-hollandske søkrig afsluttet. England overtager de erobrede hollandske besiddelser i Nordamerika.
  1792Frihedsstøtten til minde om stavnsbåndets ophævelse rejses på Vesterbro i København.
  1812Et år efter at erklæret sin selvstændighed indtages Venezuela af Spanien, og dets leder Francisco de Miranda bliver arresteret.
  1815Frederik VI krones.
  1886Den ungarske komponist Franz Liszt dør, 75 år gammel.
  1905Kejser Wilhelm II af Tyskland aflægger officielt besøg i København.
  1910Dr Hawley Crippen og hans elskerinde Ethel Le Neve, forklædt som dreng, arresteres for mordet på hustruen. Hustruens rester findes den 13. juli, og en arrestordre udstedes den 16. Politiet telegraferer til skibet, som er på vej til Canada.
  1914Den franske socialistleder Jean Jaures myrdes på en parisisk restaurant, netop som første verdenskrig er ved at bryde ud.
  1919Weimar forfatningen vedtages i efterkrigens Tyskland, som nu er en republik. Parlamentet, "Reichstag" flytter til Weimar.
  1921Belgien opdeles i fransk- og flamsktalende provinser.
  1932Ved valget til Landstingen bliver det tyske nazistparti landets største med 37.4 pct af stemmerne.
  1941Hermann Göring giver Reinhard Heydrich ordre til at forberede "den endelige løsning på det jødiske problem" og udbeder sig en plan indeholdende de forbundne omkostninger.
  1944Antoine de Saint-ExupéryDen franske forfatter Antoine de Saint-Exupéry dør 44 år gammel; han gør tjeneste som pilot i de frie franske styrker og forsvinder under en opklaringstur over Middelhavet.
  1944Sovjetiske tropper erobrer Kovno i Litauen.
  1945Pierre Laval, permierminister i Vichy Frankrig, tages til fange af de allierede i Østrig efter forsøg på flugt.
  1950Sainsbury's åbner Englands første selvbetjeningsforretning.
  1954Mount Godwin-Austen (K2) i Himalaya bestiges for første gang; det sker af en italiensk ekspedition anført af Ardito Desio.
  1962Piratsenderen "Radio Mercur" standser udsendelserne fra det flydende studie i Øresund. Den reklamefinansierede radio havde udnyttet, at radiosending i internationalt farvand ikke tog højde for et fastliggende skib, der sendte udsendelser rettet mod land. Inspirationen kom bl.a fra den amerikanske "Voice of America", der sendte fra et skib i Middelhavet og fra reklamesenderen Radio Luxembourg.
  1964KlikJim Reeves, amerikansk country- og westernsanger, dør ved flystyrt; han blev kun 40 år.
  1964Spacecraft Ranger 7 sender de første nærbilleder fra månens bagside.
  1965J.K. Rowling [Joanne Kathleen], forfatter til Harry Potter serienJ.K. Rowling [Joanne Kathleen], engelsk forfatter, især kendt for Harry Potter serien. Sjovt nok er hendes fødselsdag sammenfaldende med samme Harry. Hun studerer fransk på University of Exeter. Herefter har hun et kortvarigt job i Portugal med at undervise i engelsk. Da hun vender tilbage, slår hun sig ned i Edinburgh. Harry Potter bliver ved udgivelsen i juni 1997 straks en bestseller. Rowling har planlagt syv bind i serien, ét for hvert år, Harry tilbringer på troldmandsskolen Hogwarts. I 2001 modtager hun en OBE (Order of the British Empire).
  1969Pave Paul VI besøger Uganda, første gang at en pave har besøgt Afrika.
  1971To dage efter månelanding kører Apollo 15 astronauterne David Scott og James Irwin den første tur på månen i deres månebil.
  1974John Erlichmann, præsident Nixons tidligere rådgiver, idømmes fra 20 mdr til 5 års fængsel for sin rolle i Watergate sagen.
  1975Vestlige og kinesiske kartografer konstaterer, at Mount Everest kun er 8.848 meter højt og ikke som hidtil antaget 8.882 meter.
  1975Tidlige formand for det magtfulde amerikanske transportforbund James Hoffa meldes savnet (?). Han formodes bortført og myrdet. Han erklæres "formodet død" den 8. december 1982.
  1977En af de største falskmøntneraffærer afsløres, da politiet anholder en egypter med 98.000 falske dollars i en kuffert.
  1980H.C. AndersenI nærheden af St Petersborg (tidligere Petrograd og Leningrad) indvies byen Andersengrad som en hyldest til H.C. Andersen.
  1987I Mekka dræbes 400 iranske pilgrimme, da saudisk politi nedkæmper en demonstration.
  1993Den 63-årige belgiske konge Badouin dør af et hjertetilfælde under ferie i Spanien. Han efterfølges af broderen Albert II.
  1994FN's sikkerhedsråd bemyndiger brugen af magt på Haiti, hvorefter en amerikansk ledet invasion genindsætter den eksilerede haitianske præsident Jean-Bertrand Aristide.
  2000Moshe Katzav vinder overraskende præsidentvalget i Israel over Shimon Peres.
  2001Forfatteren Hans Lyngby Jepsen dør, 81 år gammel.
  2005Den irske rockgruppe U2 optræder for 48.000 gæster i Parken i voldsomt regnvejr. De giver bl.a. syv numre fra deres seneste album "How To Dismantle An Atomic Bomb". Tilskuerne reagerer på Bonos opfordring til at tænde mobiltelefonernes lysende skærme, så Parken pludselig glimter, som er den smykket med tusindvis af diamanter i mørket.
  2005Sudans vicepræsident, den tidligere oprørsleder John Garang omkommer ved en helikopterulykke på vej hjem fra et officielt besøg hos Ugandas præsident Yoweri Museveni. Ved sin indsættelse vicepræsident tre uger tidligere blev han hyldet af op mod en million mennesker. Garang havde afgørende betydning for den fredsaftale, der i januar 2005 satte punktum for 21 års borgerkrig, som kostede omkring 1½ mio mennesker livet og sendte mindst fire mio på flugt.
  2005Den tidligere chef for Den Europæiske Centralbank, hollænderen Wim Duisenberg er blevet fundet død i sin udendørs svømmebassin ved en villa i byen Faucon, 70 år gammel. Duisenberg var ECB's første chef fra 1998 til 2003. Han fik tilnavnet "Mr. Euro" for sin centrale rolle, da den fælles europæiske valuta blev indført i januar 2002.
  201231 7 Den amerikanske forfatter, dramatiker og manuskriptforfatter Gore Vidal er død, han blev 86 år gammel.
  2012Håndboldklubben AG København indgiver konkursbegæring til Sø- og Handelsretten. Klubben blev dannet som en fusion mellem FCK Håndbold og AG Håndbold med virkning fra 1. juni 2010.


Vælg en anden dato
   

Luk