Den 16. oktober
Send   Luk  


Dagens navn:
  Gallus irsk munk, der udbreder kristendommen i Frankrig. Efter hans død i 640 sker der mange undere ved hans grav, og man opfører klosteret St Gallen, som altså er opkaldt efter Gallus, oven på graven.

Fødselsdage:
  1758Noah Webster, amerikanske leksikograf, som udgiver det første amerikanske dictionary, "An American Dictionary of the English Language", kendt som "Webster's dictionary". Han dør i 1843.
  1803Robert Stephenson, engelsk ingeniør. Arbejder mest med bygning af jernbaner og broer, men hjælper dog også sin fader George Stephenson med at bygge det berømte lokomotiv "The rocket". Selv bygger han broer over det meste af verden. Han dør i 1859.
  1854Oscar WildeOscar Wilde [], irsk forfatter, en af vores største litterære skikkelser. Hans arbejde omfatter mesterværker som "The Portrait of Dorian Gray" og "The Importance of Being Ernest" (1895), af mange anset for den bedste, moderne farce på engelsk.. Desværre overskygges hans skrivekunnen og uforlignelige vid af den kendsgerning, at han er homoseksuel på en tid, hvor dette er ulovligt. Wilde er i flere år lykkelig gift med Constance, med hvem han har 2 børn. Men efter at have mødt sit livs kærlighed, Lord Alfred Douglas (Bosie) i 1891 erkender han sin sande seksualitet. Da deres forhold bliver almindelig kendt, beskylder Lord Alfreds fader, Marquis of Queensberry, Wilde for at have forført (perverteret) hans søn. Bosie, som hader sin fader, opmuntrer Wilde til at sagsøge faderen for bagvaskelse. Da homoseksualiet på den tid er ulovligt, taber Wilde sagen og bliver i maj 1895 idømt 2 års hårdt straffearbejde. Efter løsladelsen forsøger Wilde at genoptage sin karriere, men uden held. Han dør den 20. november 1900 alene og fattig i Frankrig og begraves på Père Lachaise kirkegården i Paris.
  1863Joseph Austen Chamberlain.jpgJoseph Austen Chamberlain, engelsk statsmand og halvbroder til den senere engelske premierminister Neville Chamberlain. I 1925 modtager han Nobels fredspris for sit arbejde med udarbejdelse og vedtagelse af Locarno Pact mellem Storbritannien, Frankrig, Italien, Tjekkoslovakiet, Belgien og Tyskland. Pagten indebærer, at de eksisterende grænser mellem Tyskland, Frankrig og Belgien opretholdes. Desuden oprettes den demilitariserede zone i Rhinlandet. Det er som bekendt sidstnævnte zone, som Hitler krænker i 1936.Joseph Chamberlainn dør i 1937.
  1886David Ben-Gurion, født i Polen som David Green. I 1948 bliver han Israels første premierminister og spiller et betydelig rolle i dannelse af den nye stat.
  1888Eugene O'NeilEugene O'Neill, amerikansk forfatter. I 1936 modtager hans Nobels litteraturpris. Fire gange modtager han Pulitzer Prisen. I 1940 skriver han det selvbiografiske stykke "Long Day's Journey Into Night", som beskriver en enkelt dag i en families liv, hvor faderen er skuespiller og moderen narkoman, en alkoholisk søn hans yngre broder, som har tuberkulose (O'Neill selv). Stykket opføres først i 1956. O'Neill dør i 1953
  1908Enver Hoxha, albansk kommunistleder. Han dør i 1985.
  1909Palle Lauring, forfatter og historiker. Han dør i 1996.
  1919Rita HayworthRita Hayworth (født Margarita Carmen Cansino), amerikansk skuespiller ("Only Angels Have Wings" fra 1939, "Blood and Sand" fra 1941, "Gilda" fra 1946, "Pal Joey"). I en periode er hun gift med Orson Welles, "The Beauty and The Brain". Hun dør i 1987 efter mange års kamp med Alzheimer's disease.

Begivenheder:
  1793Marie AntoinetteDen franske dronning Marie Antoinette findes skyldig i forrædderi og henrettes på guillotinen i Paris.
  1815Ekskejser Napoleon går i land på St. Helena, den britiske kronkoloni, hvortil han er forvist. Han medbringer et et større selskab. Selv tilbringer han tiden med at skrive og læse engelske aviser.
  1822Det nye Drury Lane Theatre åbner.
  1834Westminster Palace ødelægges af brand, men det lykkes brandfolkene at redde Westminster Hall og St Stephen's Chapel.
  1846På Massachusetts General Hospital anvender tandlægen William T.G. Morton som den første bedøvelse med succes ved fjernelse af en tumor fra en ung mands kæbe. Kort efter begynder den engelske læge John Snow at anvende bedøvelse regelmæssigt.
  1847"Jane Eyre" af Charlotte Brontë udkommer under pseudonymet Currer Bell.
  1860"Balle-Lars" (Lars Nielsen Bahl) henrettes for lejemord på en kone i Ugledige. Hans benægtelser over for præstens formaninger om at tilstå giver anledning til talemåden "Spildte Guds Ord på Balle-Lars", der også er titlen på præstens bog om sagen.
  1889Aalborg Portland Cementfabrik grundlægges.
  1922Verdens længste jernbanetunnel, Simplon II under Alperne afsluttes.
  1940Ghettoen i Warszawa bliver dannet.
  1941Tyskerne indtager Odessa.
  1941Tyske tropper når frem 100 km fra Moskva.
  1943Jøderne i Rom arresteres og senes til Auschwitz.
  1946I Nürnberg henrettes de nazistiske krigsforbrydere von Ribbentrop, Rosenberg og Streicher ved hængning..
  1949Den græske borgerkrig slutter efter 5 års kampe.
  1953Hospitalskibet Jutlandia, Korea, 1951-1953Hospitalsskibet "Jutlandia" vender tilbage efter sit 3. og sidste togt i Koreakrigen. Skibet blev i 1950 ombygget fra passager- og fragtskib til et moderne hospital med plads til 350 patienter. Som det eneste hospitalsskib behandlede "Jutlandia" også tilskadekomne koreanske soldater og civile. Jørgen Røjel deltager i det første togt i 1951 som medicinsk læge. Det fortælles, at mange amerikanske soldater havde breve på sig, hvori der stod, at de ønskede at blive overført til "Jutlandia", såfremt de skulle blive sårede. I 1964 sælges "Jutlandia" til ophugning i Spanien.
  1962Cubakrisen indledes ved at præsident Kennedy får præsenteret fotografiske beviser for missilbaser på Cuba.
  1963Den vesttyske finansminister Ludwig Erhard vælger til afløser for forbundskansler Konrad Adenauer.
  1964Kina foretager første atombombesprængning. Kineserne betegner det uofficielt som et betydningsfuldt bidrag til verdensfreden.
  1964Harold Wilson bliver premierminister for Labour.
  1969MF Morten Lange, SF fremsætter forslag om indførelse af adgang til fri abort.
  1970Anwar Sadat efterfølger Ægyptens præsident Gamal Abdel Nasser.
  1973Den amerikanske udenrigsminster Henry Kissinger og Le Duc Tho, leder af Vietnams demokratiske Republik tildeles Nobels frtdspris. Tho afviser at modtage prisen.
  1978Den polske kardinal Karol Wojtyla vælges til pave under navnet John Paul II. Han bliver første ikke-italienske pave siden 1542 og den yngste i dette århundrede.
  1981Den israelsk soldat og politiker Moshe Dayan dør, 66 år gammel.
  1983Kupmagere overtager magten på den caraibiske ø Grenada, efter at de har sat præsidenten og flere ministre i husarrest.
  1984Biskop Desmond Tutu tildeles Nobels fredspris.
  1996Fotomodellen Katja Storkholm meddeler, at hendes forhold til kronprins Frederik er forbi.
  1997Norges nye statsminister Kjell Magne Bondevik præsenterer sin borgerlige mindretalsforening.
  1998Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet bliver arresteret på et hospital i London. Dette medfører en euforisk stemning blandt chilenske flygtninge. Efter 16 måneders juririsk slagsmål afviser den engelske regering at udvise Pinochet til Spanien, hvor han er anklaget for mord, kidnapning og tortur. I 2002 vender han tilbage til Chile.
  1998David Trimble og John Hume modtager Nobels fredspris for deres arbejde med at skaffe fred i Nordirland.
  2002Saddam HusseinEfter at Saddam Hussein er genvalgt for en ny 7-års periode med 100% af stemmerne, genfremsætter han sit tilbud til FN om begrænset våbeninspektion.
  2004Forfatteren Per Højholt Digteren og lyriken Per Højholt er død, 76 år. I mange år boede han ved Hørbylunde ved Silkeborg. Han var uddannet bibliotekar og i mange år skrev i sin fritid. I 1949 debuterede han med digtsamlingen Hesten og Solen, men fra 1966 er han fuldtids forfatter, anmelder, forlagskonsulent, højskolelærer, tidsskriftredaktør, foredragsholder, m.m. Lige fra sin første udgivelse er han yderst eksperimen­terende, yderst sprogbevidst og meget utilgængelig. I 1980'erne bliver han dog folkekær med Gittes monologer, hvori han i 18 monologer beskriver verden set gennem østjydske Gittes øjne. Monologerne kommer både i radio og TV, ligesom Højholt selv turnerer på oplæsningsturnéer. Disse monologer forener på uovertruffen vis det folkelige og det finkulturelle. I 1982 får han Det danske Akademis litteraturpris og i 1991 Modersmålprisen. Hans seneste (som blev hans sidste) roman "Auricula" udkommer i 2001 efter en mangeårig skriveproces.


Vælg en anden dato
   

Luk