Jeg har lige siden min barndom i 1950'erne altid haft en svaghed for helte. Dette er muligvis affødt af de bøger, som jeg begærligt slugte - uden nogensinde at mættes. Højt blandt disse helteskikkelser ragede de italienske og portugisiske købmænd og opdagelsesrejsende, som udvidede vores verdensbillede. Først den venetianske købmand Marco Polo, som sammen med sin fader og sin farbror fulgte "Silkevejen" gennem Tyrkiet, Irak, Iran, Afghanistan og Tibet helt til Kina. Efter ham kan jeg nævne den portugisiske prins Henrik "Søfareren", der i Sagres grundlægger et observatorium og den første søfartskole (som vi har set på en af vores ture til Algarve). Før Henrik Søfareren var der stor ulyst til at passere Gibraltarstrædet og bevæge sig ud på det store ocean. Fra Sagres udgik utallige ekspeditioner langs Afrikas vestkyst i 1400-tallet, længere og længere sydpå. Henrik Søfareren drømte som så mange andre om at finde en søvej til Indien. Som voksen er jeg blevet opmærksom på rejsende, som ikke kommer fra den vestlige verden, fx den marokkanske opdagelsesrejsende og pilgrim fra Marokko, Ibn Battuta der 21 år gammel tager på en rejse, som kommer til at vare omkring 30 år. Hovedformålet er en pilgrimsrejse (Hadj) til Mekka, hvilket som bekendt er enhver god muslims pligt. Hans rejse kommer til at strække sig over 140.000 km. Og Zheng He, den kinesiske, muslimske admiral, som får ansvar for opbygning af verdens største flåde. De største skibe er ca 5 gange større end fx Columbus' skibe. Med denne flåde foretager Zheng He 7 ekspeditioner til Indien og Østafrika.
Også de nordiske opdagelsesrejsender som Knud Rasmussen og Fridtjof Nansen optog mig meget. På de filmløse helligdage - det var ikke tilladt at vise spillefilm på helligdage i 1950'erne, og TV var endnu ikke udbredt til den brede befolkning - betragtede vi unge Jens Bjerres eventyrlige rejseskildringer som "Blandt menneskeædere på Ny Guinea", "Med Jens Bjerre hos Australiens indfødte", "Med Jens Bjerre blandt kannibaler" og "Med Jens Bjerre blandt Buskmænd". Jeg husker også gode oplevelser med Arne Falk Rønne ("Eventyrfærden til Robinson Crusoes ø", "Imorges ved Amazonfloden", "Paradis om bagbord", "I Stanleys fodspor gennem Afrika" m.fl., Jørgen Bitsch ("På motorcykel fra København til Cairo", "Rejse til Mongoliet", "Fra Kilimanjaro til pygmæerne"), Peter Freuchen ("Min grønlandske ungdom", "Fra Thule til Rio", "Knud Rasmussen som jeg husker ham"), Thor Heyerdal ("Kontiki-espeditionen"), Knud Rasmussen ("Myter og sagn fra Grønland", "Den store slæderejse", "Fra grønland til stillehavet", "I bjørnejægerens og åndemanerens land") og ikke mindst Hakon Mielche
Nedenfor er vist en oversigt over de opdagelsesrejsende hvis biografier, jeg har har skrevet på nuværende tidspunkt. Jeg fortsætter ufortrødent den lange række med personert som Vasco da Gama, Magellan, Jacques Cartier. Samuel de Champlain, Jens Munk, Henry Hudson, Vitus Bering, James Cook, Carsten Niebuhr, Alexander Mackenzie, George Vancouver, Alexander von Humboldt, Simon Fraser, David Livingstone, Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Robert Scott, Ludvig Mylius-Erichsen og Knud Rasmussen. Det er i det mindste min plan.