Seværdigheder i og omkring Orlando Orlando opstod omkring et militærfort, Fort Gatlin. I 1857 fik byen navn efter Orlando Reeves, en amerikansk soldat, som i 1835 var blevet dræbt af et pileskud, mens han var på patrulje ved Lake Eola Park. Området levede af bomuld, men efter borgerkrigen, som jo afskaffede slaveriet, blev det vanskeligt at skaffe plukkere, og da en orkan i 1871 ødelagde høsten, indså man, at man burde satse på andre afgrøder, dyrkning af frugt, især citrus. Indtil midt i 1960'erne var Orlando en lille søvning provinsby, men så i 1965 begyndte der at ske opkøb af jord i området via en række stråmænd. I 1969 viste det sig, at køberen var selveste Walt Disney, som ville skabe et nyt underholdningsunivers for den amerikanske familie. I 1972 åbnede Disneyworld - eller rettere Magic Kingdom Park - som en kopi af Disneyland i Californien. I 1973 kom SeaWorld Adventure Park, og herefter fulgte den ene turistattraktion efter den anden. I dag er området omkring Orlando en af verdens største turistdestinationer og huser syv af USA's ti største forlystelsesparker - eller Theme Parks, som man benævner dem.

Disney er den største operatør i Orlando med Walt Disney World Resort, som omfatter disse parker:
 Magic Kingdom, den klassiske familiepark beregnet for familier med mindre børn. Her vrimler det med de kendte Disney figurer: Askepot og hendes slot, Snehvide, Dumbo, Aladdin og hans flyvende tæppe, Peter Pan, Mickey Mouse, Fedtmule, Georg Gearløs, Joakim von And, Fætter Højben m.fl. Anders And er ikke så populær i USA som i Danmark: en ældre herre, som bor sammen med tre små nevøer, og er doven og kolerisk, passer måske ikke ind i det amerikanske familiebillede. Her finder man også Frontierland med cowboys og indianere, Adventureland med sørøvere, Fantasyland for de mindste, Tomorrowland med fremtidsversioner, Adventures of Winnie the Pooh (Peter Plys) og meget andet.
 Epcot Theme Park, Epcot står for Experimental Prototype Community Of Tomorrow. Det var oprindeligt Walt Disney's tanke, at Epcot skulle være et idealsamfund, men da han døde i 1978, valgte hans arvtagere i stedet at bygge endnu en forlystelsespark. Epcot består af Future World, som giver et bud på morgendagens samfund og opfindelser, og World Showcase, hvor man omkring en stor sø kan gå på opdagelse i 11 forskellige lande verden over: Canada, England, Frankrig, Italien, Japan, Kina, Marokko, Mexico, Norge, Tyskland og USA. Om aftenen afsluttes med et stort laserfyrværkeri fra midten af søen.
 Disney-MGM Studios. Forlystelsesparken for filmfans.
 DisneyQuest Indoor Interactive Theme Park.
 Disney’s Blizzard Beach, en af verdens største vandlande.
 Animal Kingdom, en blanding af en dyrepark og en zoologisk have. I åbne biler kan man opleve en tro kopi (?) af Afrikas savanne med elefanter, giraffer, løver og næsehorn. Den øvrige del af parken er opdelt i verdensdele. I rutsjebanen Expedition Everest kan man tage op på verdens tag i Himalayas bjerge, hvor Den Afskyelige Snemand huserer.
 Typhoon Lagoon Water Park md brølende vandløb, svømning med hajer og tropiske fisk og badning i USA's største bølgepool.

En anden stor aktør i Orlando området er Universal Studios:
 Universal Studios, som kom i 1990, går bag skærmen og lærredet ind i film som Men in Black, Alien Attack, Jaws, Twister, Back to the Future, Terminator, Waterworld og Shrek 4-D. Den store park indeholder reproduktioner af filmkvarterer i amerikanske storbyer som New York og San Francisco.
 Universal’s Islands of Adventure med The Amazing Adventures of Spider-Man(3-D simulation), Jurassic Park, Incredible Hulk Coaster (rutchebane med hastigheder på over 100 km i timen), Meet Spider-Man and the Marvel Super Heroes samt Shrek 4-D. The Cat in the Hat tager dig en tur gennem Dr. Seuss’s populære bog. Det seneste skud er The Wizarding World of Harry Potter, en nøje kopi af Hogwarts skole for Heksekunstner og Troldmandskab.

Af andre forlystelser kan nævnes:
 Arabian Nights, mere end 60 smukke arabiske heste udfører fantastiske stunts.
 Cirque du Soleil, en blanding af akrobatik og specielle effekter udført af mere end 70 kunstnere fra hele verden.
 Fantasy of Flight om flyvningens historie, en af verdens største samlinger af veteranfly.
 Fun Sport Action Park, gokarts o.l., gratis for børn i følge med (betalende) voksne.
 Gatorland, tusindvis af alligatorer og krokodiller, alligatorbrydning, zoo med kæledyr.
 Holy Land Experience, en genskabelse af Jerusalem og en dramatiseret beretning om byens religiøse betydning i årene 1450 f.Kr. til år 66.
 Jungleland, bjørne, leoparder, tigre, løver, fugle mm.
 Kissimmee Air Museum and Warbird Adventures Flights, kom op at flyve i gamle militærfly.
 Magic Sunrise Ballooning, ballontur over "Disney World" ved solopgang, afsluttende med chanpagne og buffet på Black Angus Steak House.
 Orange County Regional History Center, historisk center for Floridas historie fra Seminole indianernes kultur til nutiden.
 Ripley's Believe It or Not! Orlando Odditorium, en samling af alskens besynderligheder fordelt på 16 gallerier.
 SeaWorld Adventure Park, forlystelsespark, rutchebane, hajer, hvaler, isbjørne, søløver, pingviner, delfoner mv.
 Stallion 51, flyvetur i TF-51 Mustang jager.
 Thompson Aire Hot Air Balloon Rides, solopgang over Orlando i ballon med champagne og morgenmadsbuffet.
 Trainland International Trolley and Train Museum, jernbanemuseum, udstilling af legetøjstog fra 1920'erne.
 Wet ‘n Wild, vandland.

Når man er blevet træt af forlystelsesparker, kan man vælge at nyde den dejlige natur. Mere end 300 søer og floder giver rige muligheder for at sejle, fiske og svømme. Og for golfspillere er der mere end 150 baner, ligesom der er omkring 800 tennisbaner i området. Orlando tiltrækker mere end 43 millioner gæster om året.

Besøg i Epcot Centret Vi besluttede, at vi kun ville besøge en af forlystelsesparkerne i Walt Disney World Resort, da vi havde tre overnatninger i Orlando. Valget faldt på Epcot. Birgit og jeg havde været i parken i 1989 og ville gerne se den igen. Det, der gjorde udslaget, var, at vores gode venner fra Rygge i Norge stærkt havde anbefalet, at vi tog derhen; de havde selv besøgt Epcot tidligere på året og var meget begejstrede. Parken er dedikeret til international kultur og teknologisk innovation. Den åbnede den 1. oktober 1982. I 2009 havde parken 11 millioner besøgende, hvilket gjorde den til den tredje mest besøgte turistattraktion i USA og den sjette mest besøgte i hele verden. Vi kørte hjemmefra, så vi ville være derude, når de lukkede op. Desværre var der vejarbejde, så vi blev en halv times tid forsinket, men køerne var ikke urimeligt lange. Det var egentlig Walt Disneys plan, at Epcot skulle være en fremtidsby, et UTOPIA, beboet af 20.000 mennesker, hvor man kunne afprøve modeller for byplanlægning og organisering. Det trak ud med byggetilladelser mv., da bystyret insisterede på, at Magic Kingdom skulle bygges først. Desværre døde Disney før Magic Kingdom åbnede, og hans arvtagere besluttede, at de ikke ønskede at køre en by, og anlagde i stedet endnu en forlystelsespark. Prisen for den 120 hektar store park var omkring $1.5 milliarder, og byggeriet var den tids største byggeprojekt. Parkingspladsen på 57 hektar har plads til omkring 12.000 biler.

Her står vi foran Epcots vartegn, Spaceship Earth, "Rumskibet Jorden", en struktur på højde med et 18 etagers bygning. Figuren blev designet med hjælp af science fiction forfatteren Ray Bradbury, som også var med som en af de oprindelige "storytellers". Vi stod i kø en halv time, inden vi kom om bord i det lille tog, som skulle bringe os rundt inden i Spaceship Earth. Turen, som tager knap 15 minutter, er også en tidsrejse, som viser, hvorledes fremskridt i menneskelig kommunikation skridt for skridt har hjulpet med til at forme fremtiden. Spaceship Earth har tidligere været sponseret af Bell System og AT&T, men i dag sponseres det af Siemens.

Spaceship Earth, "Rumskibet Jorden" Turen begyndte med opstigning i en mørk tunnel med blinkende stjerner omkring, men snart er vi i gang med vores tidsrejse. Vi så det forhistoriske menneske kæmpe for at overleve, hulemænd, som udvikler det talte sprog, egyptere, som opfinder hieroglyfferne og laver papyrus, fønikiske købmænd, deklamationer i et græsk teater, det gamle Rom med dets udbredte netværk af veje over hele Europa, romerrigets undergang, middelalderen, hvor jødiske og islamiske lærde diskuterer skrifter, en munk, som kopierer biblen i hånden, renæssancen med Michelangelo i gang med at male loftet i det sixtinske kapel, bygning af katedraler, Gutenberg opfinder trykpressen, avisdreng i gang med at dele aviser ud, telegrafen, radioen, telefonen, filmen, fjernsynet, månelanding og computeren. Der afsluttes med scener fra en futuristisk by.

I begyndelsen af turen blev der taget et foto af os, og vi kunne vælge hvilken rolle, vi ønskede at spille. Vi skulle også angive, hvor vi kom fra. Efter afslutningen blev vores ansigter vist på et stor globe. Det var en spændende tur, som man ikke skal snyde sig selv for, selv om der måtte være nogen kø. Køen var dog mærkbar kortere sidst på eftermiddagen, så måske er det en god ide at vente nogle timer, inden man prøver Spaceship Earth.

World Showcase Parken består af to sektioner: Future World og World Showcase. Vi valgte at begynde md at udforske World Showcase først.

Omkring en stor kunstig sø, ca. 2 km i omkreds, World Showcase Lagoon, ligger pavillioner for disse 11 lande: Mexico, Norge, Kina, Tyskland, Italien, USA, Japan, Marokko, Frankrig, England og Canada. Der var også planer om pavillioner fra Australien, Rusland, Spanien, Venezuela, Forenede Arabiske Emirater og Israel, men disse er blev aldrig realiseret. I hver af disse pavillioner findes restaurant og/eller butikker bemandet med medarbejdere, som kommer fra de respektive lande. Udstillinger og film viser det pågældende lands historie og kultur. I nogle tilfælde bliver man transporteret rundt i udstillingen med båd eller vogne. Den eneste pavillion, som er sponseret af landet selv, er Marokkos, de øvrige er sponseret af private firmaer. Man kan sejle tværs over søen med såkaldte "FriendShip" både.


Mexico

Norge

Kina

Tyskland

Italien

Amerika

Japan

Marokko

Frankrig
 

England

Canada

Norges pavillion i Epcot Centret Det var os umuligt at nå at se alle 11 pavillioner på én dag, så vi måtte vælge. Vi begyndte med den norske pavillion, som er en af de flotteste. Pavillionen er på 5.400 m2 og skal forestille en norsk landsby. I den typiske norske stavkirke var der en udstilling, "Vikings: Conquerors of the Seas" med en samling af autentiske norske våben og andre genstande fra vikingetiden. Restaurant Akershus, som selvfølgelig udelukkende serverer norsk mad, er en kopi af restauranten med samme navn i Oslo. Pavillionen blev indviet i 1988 af kronprins Harald, og indvielsen blev transmitteret over satellit til Norge. Norge havde spurgt de øvrige nordiske lande, om de ville være med i en fælles nordisk pavillion, men det endte med, at norske investorer rejste de nødvendige $30 millioner, og Disney gik ind med den sidste tredjedel. Den norske pavillion bliver hvert år besøgt af mere end 4.5 millioner gæster, dvs. nogenlunde lige så mange, som der bor i Norge, så pavillionen har en enorm turistmæssig betydning for Norge.

Udstillingen viser fire former for norsk arkitektur: Setesdal-stil, Bergen-stil, Oslo-stil og Ålesund-stil. Ved indgangen lå en større butik, hvor søde piger i norske folkedragter (også en enkelt ung mand, så vi) solgte norske produkter som beklædning (hjemmestrikkede uldvarer), bagværk, slik, porcelæn, tinvarer, trætrolde og andre norske turistprodukter som trætrolde. Vi talte med et par piger, som fortalte, at de var ansat på en 6-måneders kontrakt, og at deres job var led i en universitetsuddannelse i turisme.

Fra butikken kom vi ud i en lukket gård, hvor vi ventede på at komme ind i "Malstrømmen". Vi kom om bord på vikingeskibslignende både med plads til 16 passagerer i hver. Turen startede i en vikinge landsby, og vi så nogle trolde, som kastede en forbandelse efter bådene. Vi begyndte med at sejle baglæns, indtil vi kom til et lille vandfald. Vi passerede en stor fjord, løb ind i en voldsom storm, og efter en tur gennem Norges historie, endte vi på en boreplatform i Nordsøen. Til sidst blev vi sat af i en hyggelig norsk fiskerby. Her ventede vi lidt, inden vi blev bænkede for at se en film om Norge. Filmen var udmærket, men måske mere reklamepræget end informativ.

Kinas pavillion i Epcot Centret Efter det spændende besøg i den norske pavillion valgte vi at gå gennem den store kinesiske port til Kinas pavillion. Inde i tempelgården lå en kopi af Himlens Tempel, som Birgit og jeg havde set i Beijing.

I "Hall of Prayer for Good Harvest" var indrettet som en "biograf", hvor vi stående så filmen "Reflections of China" på en 360° skærm. Fortælleren var den gamle kinesisk poet, Li Bai (fra 700-tallet), som tog os med på en fantastisk rejse rundt i Kina, hvor vi så afvekslende landskaber, historiske bygninger og storbyer, bl.a. Mongoliet, Gobi ørkenen, Yangtze Kiang, Den Kinesiske Mur, Den Forbudte By i Beijing, Suzhou, Hong Kong, Shanghai mm. Samtidig hørte vi om kinesisk historie, kultur og natur. Da vi som sagt stod op og alene støttede os til et lille gelænder, kunne vi rigtigt følge filmen, som blev vist hele vejen rundt på væggen i det cirkelformede rum.

Efter filmen besøgte vi et museum, hvor der var udstillet en mængde historiske genstande. Det mest spændende var nok kopier af "terracotta krigerne", som blev fundet i 1974 af nogle lokale bønder. Denne hær, som dateres til omkring 210 f.Kr., består af omkring 8.000 unikke figurer i nortmalstørrelse. Deres opgave er formentlig at beskytte Kinas første kejser, Qin, i efterlivet. Qin var meget optaget af at sikre sig evigt liv.

Omkring tempelgården lå butikker, som solgte alskens kinesiske produkter som silketøj, jade, krystal, perlemor, møbler, vifter mv. Der var også et par kinesiske restauranter. Flere gange om dagen giver "The Dragon Legend", en gruppe børneakrobater, opvisning, men det oplevede vi desværre ikke. Det må vente til næste gang.

Mexicos pavillion i Epcot Centret Den sidste pavillion, som vi nåede at besøge, var Mexicos, som måske er den flotteste og mest originale, indbygget i en meksikansk pyramide. Vi kom om bord i nogle både og sejlede ned ad El Río del Tiempo, Tidens Flod, en tur som bragte os gennem mexikanske landskaber som Acapulco, Chichen Itza, Isle Mujeres, Manzanillo og Mexico City, men turen førte os også gennem landets historie. Historien var bygget op omkring Walt Disneys tegnefilm fra 1944, "Three Caballeros". Panchito Pistoles, en rød meksikansk hane, og José Carioca, en papegøje fra Brasilien, leder efter det tredje medlem, Anders And, som er forsvundet, hvilket er uheldigt, da gruppen skal give en comeback koncert om aftenen i Mexico City. De to venner flyver gennem Mexico på en flyvende poncho på jagt efter Anders. Undervejs oplevede vi forskellige scener med meksikansk sang og musik. Vi endte i Mexico City, hvor "Three Caballeros" endelig kunne give deres koncert. En meget festlig oplevelse.

Future World Herefter forlod vi modstræbende de fantastiske udstillinger i World Showcase og begav os til Future World. Denne del af Epcot består af syv store bygninger, hver med deres tema, hvori store amerikanske firmaer prøver at overgå hinanden i opfindsomhed mht. anvendelse af ny teknologi.

Lige bag ved Spaceship Earth ligger Innoventions, som er opdelt i sektion øst og vest. Her kan man deltage i interaktive forsøg og spil samt overvære mange forskellige teknologisk avancerede demonstrationer. Der er fx en afdeling, hvor man kan lære om håndtering af affald og om brandsikring. I "Torture Lab" kan man teste, hvad husholdningsredskaber kan holde til. Et andet sted kan man prøve at køre "en segway", du ved et 2-hjulet løbehjul. I Mission: SPACE kan man vælge mellem to forskellige missioner til Mars. På Test Track, kommer man på en 1½ km lang køretur i et besynderligt køretøj med 22 hjul. Køreturen, som ikke for vordende mødre, varer 5½ minut. I "Journey into Imaginations" kan man bl.a. se 3-D filmen "Honey I Shrunk the Audience" og lære noget om sanser, fantasi og kreativitet. I "The Land" kommer man på en køretur gennem en regnskov, en ørken og en prærie. Til sidst kommer man ind i et drivhus og en fiskefarm og hører om, hvorledes fremtidens fødevarer vil blive dyrket - både på jorden og i rummet. "Universe of Energy", som kan rumme omkring 600 personer, viser et af de mest imponerende shows. Rummet ligner en almindelig biograf, men pludselig drejer stolerækkerne sig og bliver til 6 store vogne, der kører tilbage i tiden med kæmpende dinosaurer i fantastiske landskaber med imponerende lyd, lys og vulkanudbrud. Når køreturen er slut, bliver vognene igen til biografrækker, og filmen fortsætter. I "Wonders of Life" kan man opleve Disneys "Body Wars", hvor man kommer på en tur gennem den menneskelige krop i en kapsel. Desudan kan man lære om, hvorledes hjernen på en 12-års dreng fungerer.

The Seas with Nemo & Friends Da Birgit og jeg besøgte pavillionen i 1989 var temaet "The Living Seas", nu var temaet ændret til "The Seas with Nemo & Friends". Den oscarbelønnet animationsfilm "Find Nemo" er produceret af Pixar Animation Studios, og udgivet i 2003 af Walt Disney Pictures. Hvis du ikke har mindre børn, så må jeg hellere lige give dig handlingen. Klovnefiskene Marlin og Clara glæder sig til at blive forældre, men en styg kæmpefisk gør det af med Clara og alle 400 æg i én mundfuld; lige med undtagelse af Nemo. Den lille fisk vokser op på Great Barrier Reef ud for Australien. Fader Marley er naturligt nok meget beskyttende overfor sin eneste søn, men en dag må han dog sende Nemo i skole. Allerede den første skoledag skal klassen på udflugt, og det ender med, at Nemo bliver fanget af en dykker for øjnene af Marlin. Den bekymrede fader indleder nu en stor eftersøgning af sin søn, som befinder sig i et akvarium hos en tandlæge i Sydney. Her får han tiden til at gå i selskab med akvariets andre beboere, som hjælper Nemo til at undslippe. Samtidig har Marlin mødt kirurgfisken Dory, som lider af ekstrem dårlig korttidshukommelse. Dory, som er meget hjælpsom, men også lidt dum, hjælper Marlin med eftersøgningen, og undervejs møder de mange sjove og farlige væsener, men uden at fortælle for meget kan jeg dog afsløre, at historien ender godt.

Indgang til The Seas with Nemo & Friends Nemo & Friends

Da vi gik ind i bygningen med verdens (næst?) største saltvandsakvarium (ca 20 mio liter vand), kom vi ind på en sandstrand, hvor vi blev budt velkomne af syngende måger, hvilken straks slog temaet an. Den særlige belysning gav en fin illusion af at befinde sig under vandoverfladen. Vi gik om bord i en "Clam-Mobile", og snart var vi i gang med den evige eftersøgning af Nemo. Undervejs møder vi alle figurerne fra filmen, ind imellem er der også særlige bassiner med rigtige fisk og dyr: delfiner, søkøer, hajer, havskildpadder mv. Til sidst bliver Nemo selvfølgelig forenet med sin fader, og alle vennerne synger "Big Blue World" til afsked. En flot og sjov oplevelse - men nok mest spændende for børn.

IllumiNations på Epcot Sidst på dagen forlod vi Epcot efter mange spændende indtryk. Da Birgit og jeg var der i 1989, blev vi indtil lukketid og oplevede det smukke fyrværkeri over søen. I dag afsluttes med "IllumiNations", som er et imponerende show, som opføres kl. 21:00. Showet, som finder sted på World Showcase Lagoon, omfatter fyrværkeri, lasere, ild og vandfontæner til musikledsagelse. Det havde premiere den 1. oktober 1999 og var et bidrag til fejring af år 2000. Showet blev så populært, at man gjorde det til en permanent foreteelse, og det har modtaget talrige priser.

IllumiNations på Epcot IllumiNations på Epcot IllumiNations på Epcot

Kl. 20:30 begynder man at spille musik fra pavillionerne omkring søen, og der tændes 19 fakler, en for hvert århundrede, som er gået. Efter en velkomstmeddelelse dæmpes lyset omkring søen og lyset på Spaceship Earth. Første akt i showet er "Chaos" (Kaos), som viser planeten jordens skabelse. Jordkloden, som er knap 10 meter i diameter, befinder sig på en pram. Kloden er udstyret med omkring 200.000 lysdioder, ved hjælp af hvilke der dannes billeder på den roterende klodes overflade. Anden akt er "Order" (Orden), faklerne omkring søen slukkes langsomt, og Jordkloden kommer til syne og bevæger sig langsomt ud mod midten af søen. Efterhånden som Jorden afkøles, skifter den farve fra hvid til rød til blå. På overfladen vises skiftende billeder af lande, kendte bygninger og personer, og pavillionerne omkring søen bliver oplyst af lasere, og fra midten af søen affyres fantastisk fyrværkeri. Tredje akt hedder "Meaning", og nu tændes faklerne omkring søen igen. Jordkloden åbner sig som en blomst, og der tændes endnu en fakkel; denne symboliserer det 20. århundrede. Et inferno af fyrværkeri antændes, og hele søen oplyses. Desværre så vi ikke showet ved denne lejlighed, men vi overvejer at vende tilbage til Epcot sammen med Britt, vores canadiske barnebarn, og hendes forældre; så skal vi nok sørge for at få det hele med.

Vi havde dog fornøjelse af at være i parken, mens "The Epcot International Flower and Garden Festival" fandt sted, 3. - 16. marts 2010. Det betød, at parken var endnu flottere beplantet end normalt, og masser af buske var klippet som Disney figurer.

Farvel til Epcot Farvel til Epcot Farvel til Epcot

Klik her, hvis du vil med os til Space Center Kennedy.

 

Tilbage til Rejseholdets hjemmeside Florida startside Orlando/Kissimee Kennedy Space Center