Ankomst
Hotel Isis ved Aswan i forgrunden med kig over til Nilens vestbred Sidst på eftermiddagen tog vi flyveren til Aswan via Luxor. Jeg sad ved siden af en snakkesalig egypter, som fortalte, at han var halvt nubier, og at hans far havde siddet i parlamentet i Aswan provinsen. Han var bygningsingeniør og havde bl.a. tegnet militærhospitalet i Aswan. Jeg så faktisk hospitalet under vores ophold, og det så virkeligt imponerende ud. Vi talte en del om den igangværende amerikanske invasion/befrielse af Irak - jeg turde ikke fortælle, at Danmark faktisk var på de krigsførendes side. Han var meget internationalt orienteret og havde arbejdet en del i Tyskland. Hans to døtre studerede for tiden i München.

I lufthavnen blev vi afhentet af en (meget flink) lokal guide fra Stjernegaard, som tog hånd om alle formalia og praktiske forhold, og snart var vi på vej til Aswan i en minibus. Han fortalte, at vi næste morgen ville møde vores danske guide, Anni, som ville følge os på resten af vores tur. Han var tydeligvis meget glad for Anni, som han omtalte som en søster for ham. Ved indkørslen til Aswan så vi et begravelsesfølge på måske 100 mennesker (mænd), alle klædt i hvide galibayaer (kofter). Guiden fortalte, at kisten altid bliver båret til kirkegården ved en begravelse. Kun i meget sjældne tilfælde anvender man en rustvogn. I den sydlige del af Aswan ligger en stor kirkegård fra fatimidernes tid. Den indeholder et stort antal mudderstensgrave fra det 9. århundrede. Desværre fik vi ikke besøgt kirkegården - bl.a. fordi vi var i tvivl om, hvorvidt det er passende, at kristne besøger en muslimsk kirkegård.


Hotel Isis by The Nile
Haven ved Hotel Isis Vi blev indkvarteret på Hotel Isis (by The Nile - ikke on The Island). Det viste sig at være et nydeligt mellemklassehotel (4-stjernet) med små, men udmærkede og rene værelser med air condition. Vores værelser vendte ud mod Nilen, som lå blot 3 meter fra vores vinduer. Det 4-stjernede hotel har ca 100 bungalows lige i centrum af Aswan tæt ved basaren. Hotellet har en udendørs swimmingpool, som vi dog ikke besøgte. Der var 24 timers room service, vaskeservice, bank, et par småbutikker samt en udmærket fungerende recception. I tilknytning hertil også et par spisesteder. Da vi kom ind på vores værelser, stiftede vi for første gang bekendtskab med den særlige egyptiske kunst at folde håndklæder mv. til vellignende figurer. Den første figur forestillede en klapperslange.

Straks efter, at vi havde spist, krydsede vi Corniche og befandt os i det store markedsområde - souk'en. Her kan man købe alt, hvad hjertet kan begære, ja, faktisk mere end det: krydderier, stof, tørrede hibiscus blomster, broderede galibayaer, levende høns, nubisk håndværk osv. Pga de igenværende krigshandlinger i Irak var der kun ca 10% af det normale antal turister. Det betød, at vi var jaget vildt for alle de handlende, og det krævede ekstremt gode talegaver og standhaftighed at bane sig vej gennem menneskemængden.

Aswan
Der bor godt 1 mio mennesker i Aswan provinsen, heraf ca 250.000 i Aswan by, som ligger for enden af jernbanen fra Alexandria. Lige siden oldtiden har Aswan spillet en betydelig rolle. Grækerne kalde byen Syene. I romerriget var Aswan, som betyder "marked" på nubisk, den sydligste post. Efter at faraonerne i det 18. dynasti havde fordrevet hyksosfolket fra deltaet, begynde de at grundfæste deres magt i Nubien, og den egyptiske dominans strakte sig så langt sydpå som til den 4. katarakt. De egyptiske konger udpegede loyale nubiere til guvernører over provinsen.

Byen ligger - som det hører sig til i Egypten - på østbredden af Nilen. Langs Nilen løbet en promenade, som benævnes "Corniche". Vi erfarede senere, at der også findes en Corniche i Luxor, så det er åbenbart en fællesbenævnelse som "strøget". Corniche er smuk med træer og mange små steder, hvor man kan sidde og nyde den dejlige udsigt til vestbredden og beundre de smukke sejlbåde på Nilen. På vejen vrimler det med hestedrevne vogne - kaldet kalescher. Kom først på aftenen, hvor der ofte er en dejlig sval brise. Her ligger også talrige restauranter med lokale og internationale tilbud.


Old Cataract Hotel
Old Cataract Hotel, hvor Agatha Christie skriv 'Mordet på Nilen' En af de bygninger, jeg havde glædet mig til at se i Aswan, er Old Cataract Hotel. Det ligger på en klippetop ved Nilen, tæt på grænsen til Nubien. Hotellet har fået sit navn, fordi det ligger ved den første af Nilens 6 katarakter. Det er bygget i 1899 af den legendariske rejsemand, Thomas Cook til de turister, han fragtede til Øvre Egypten. Allerede året efter måtte hotellet udvides, og året efter måtte man tage telte i brug for at klare efterspørgslen. Sammen med Mena House tæt ved pyramiderne i Cairo er Old Cataract Hotel de mest kendte hoteller i Egypten. Desværre så vi kun hotellet udefra. Nogle fra vores rejseselskab boede på det nærliggende New Cataract og spiste morgenmad på Old Cataract. At bo på Old Cataract er blevet beskrevet som at optræde på et maleri fra victoria tiden. Under den britiske kolonitid var Old Cataract det foretrukne hotel for eliten.


Tsar Nicolai II Aga Khan III og hans hustru, Begum Kong Farouk En ung Winston Churchill

Det egyptiske overhoved, khediven, Winston Churchill m.fl. boede på hotellet i 1902 i forbindelse med indvielse af den engelskbyggede Aswan dæmning. Aga Khan III, leder af den ismailitiske gren af Islam, boede hver vinter flere måneder på hotellet fra sin bryllupsrejse i 1937 og indtil sin død i 1958. Aga Khan ønskede at blive begravet i Aswan, og fra hotellets berømte terasse, hvorfra utallige prominente personer har indtaget deres five o'clock tea, er der udsigt til hans mausoleum på vestbredden af Nilen (vi hørte mere om Aga Khan under en af de følgende udflugter). Den russiske tsar Nicolai II boede også på hotellet kort før sin død. Så populær var hotellet, at de prominente gæster reserverede deres værelser et år i forvejen. Det fortælles, at lord Benbrook, som var hyppig gæst på hotellet, kom ud på terrassen og fandt sit favoritbord optaget: "I am sorry, but this table is reserved". Gæsten, som oven i købet var amerikaner, sagde: "Since when?", hvortil lord Benbrook høfligt svarede: "Since 20 years". I 1978 fik hotellet fornyet interesse, da filmen "Døden på Nilen" blev inspillet på stedet. Agatha Christie skrev romanen under et ophold på Old Cataract i 1937. Den suite, hun boede i, bærer fortsat hendes navn.


Det Nubiske Museum
Billet til Det Nubiske Museum i Aswan Den sidste dag i Aswan besøgte vi på Annis anbefaling Det Nubiske Museum. Museet ligger fem minutters gang fra Old Cataract Hotel i nærheden af Den Ufuldendte Obelisk og Fatimidernes Kirkegård. Vi købte billet et par minutter før åbningstid - og måtte pænt vente 1 minut ved indgangen, indtil klokken blev 9. Der skal være orden i tingene. Prisen var rimelig, 20 LE. Museet, som er et af de vigtigste i Egypten, beskriver "Guldlandets historie" - dvs. Nubien, der rummede de berømte guldminer, og som var Egyptens port til det øvrige Afrika.


Det nubiske museum i Aswan Grundstenen til museet blev nedlagt i februar 1986. Det tog godt 11 år at færdiggøre museet, og prisen var 60 mio LE. Den 23. november 1997 overværede Egyptens præsident Hosni Mubarak og frue museets indvielse sammen med højtstående embedsmænd fra UNESCO. Anni fortalte levende, hvorledes hele provinsen havde stået på den anden ende. Museet dækker et område på 50.000 m2, hvoraf bygningerne optager 7.000 m2.

Som du sikkert ved, eksisterer der ikke længere nogen nation ved navnet Nubien. Nubien lå delvist i Egypten og delvist i Sudan. Størsteparten af den nordlige del af området blev sat under vand i 1971 med åbning af den nye Aswan dæmning og ligger nu på bunden af Nassersøen. Forinden blev ca 40.000 nubiere "evakueret", og der blev under UNESCO iværksat en international kampagne for at redde de nubiske monumenter fra ødelæggelse. Et resultat af denne kampagne er Det Nubiske Museum, som rummer en del af de genstande, der blev reddet.


Ramses II på Det nubiske museum i Aswan Museumsbygningen er i sig selv et kunstværk, som på smukkeste vis følger terrænets konturer. Det er selvfølgelig bygget i den smukke lokale sandsten. På traditionel vis er museet placeret, så det åbner sig mod Nilen. Indgangen ligger i vestsiden, hvor en smuk portico yder beskyttelse mod solen. I forhaller ligger en gavebod og et cafeteria. Udstillingen omfatter godt 3000 genstande fra Nubiens forskellige epoker: den forhistoriske, den faraoniske, den romerske, den kristne/koptiske og den islamiske. Hertil kommer ca 90 udendørs monumenter. Alle genstande afspejler den nubiske historie og viser hvorledes den over tiden har spillet sammen med omgivelserne. Når man går ind i hovedudstillingen, er det første, man ser, den imponerende statue af Ramses II (1304-1237 BC). Denne statue stod oprindeligt ved klippetemplet ved Gerf Hussein, ét af de faraoniske templer, som ikke blev reddet ved bygning af den nye dæmning. Her finder vi også en smuk statue af Amenras, Amens "åndelige hustru", som er af nubisk afstamning.


Det nubiske museum i Aswan Herefter kastede vi os over den detaljerede model af Egypten, hvor Nilen med dens katarakter og forløb i Nubien er vist med smukke detaljer. Meget forståeligt er det lagt meget vægt på skildring af Kongeriget Kush under det 25. dynasti, hvor Nubien hersker over Egypten, og Farao er nubier. Der er fx opstillet en hær af nubiske soldater, udført i brændt ler. Desuden beundrede vi de to smukke modelheste, der er forsynet med prægtige seletøj, fundet ved Qustul og Ballana. En statue af Khefren fra hans daltempel, som vi så i Cairo, har en fremtrædende placering. Et anden klenodie er hovedet af en konge, fundet på på Elephantine Island. Kongen er siden identificeret som Nectanebos.


Det nubiske museum i Aswan Museet rummer også fire mumier af adelsmænd i gyldne kister. Statuer m.m. kan beses på nært hold og er ikke beskyttet af glaskister. De fleste genstande er tydeligt mærket med oprindelig samt forsynet med yderligere information på engelsk (og arabisk). Den kristne periode er repræsenteret ved nogle smukke fresker, som er overført hertil fra Det Koptiske Museum i Cairo. Fra den islamiske periode er udstillet en samling af smukke tekstiler fra det 14. århundrede.


Udendørs museum
Nubisk hus på Det nubiske museum i Aswan Udenfor museet i utroligt smukke omgivelser er der anlagt en bæk, som symboliserer Nilen. Som tidligere nævnt er der i anlægget placeret knap 100 genstande af historisk betydning. Området indeholder også en hule med forhistoriske tegninger af dyr. Hulen beskriver de ældgamle nubiske begravelsesskikke. En grav fra fatimidernes tid lå i forvejen på området. Den er nu indkorporeret i museer. Desuden ligger her en kopi af et traditionelt nubisk hus, som beskriver, hvorledes livet levedes i de nubiske landsbyer, som nu ligger på bunden af Nassersøen. Der findes også et udendørs teater med plads til 500 tilskuere.

I 2001 modtog museet Aga Khan's arkitekturpris, indstiftet i 1977, i konkurrence med 20 arkæologiske museer i den arabiske og islamiske verden: "...for its success in integrating the past, present and future by creating in a single building an educational institution dedicated to Nubian history, a contemporary focus for the revival of Nubian culture and a museum designed to promote and preserve cultural artefacts for the future."

Anni fortalte, at der i museet blev afholdt klasser, hvor nubiske/egyptiske børn dels havde almindelig skolegang, dels stiftede bekendtskab med deres egen historie. Og vi så faktisk en sådan klasse med masser af glade børn. Bygningen er i 3 etager og indeholder udover museet et biblioteks- og informationscenter. Dette center organiserer studieture, afholder forelæsninger og workshops for skolebørn og for offentligheden. Indbyggerne i Aswan er flittige og stolte brugere af deres smukke museum, som beskriver deres egen kultur, som let blegner på baggrunden af den egyptiske.


Klimaet i Aswan
Med sit varme og tørre klima er Aswan velegnet til langtidsophold i vinterhalvåret. Selv ved 35 graders varme føltes temperaturen behagelig, og den lave luftfugtighed gjorde, at vi ikke svedte på noget tidspunkt. Aswan ligger sydligere end fx de canariske øer.

Klik for en vejludsigt

Men kom med os på nogle af de udflugter, vi foretog fra Aswan.

Rejseholdets hjemmeside Toppen af denne side Forrige side: Pyramiderne og Sfinxen Næste side: Den ufuldendte obelisk, Kitchener Island og Nubisk Landsby