Stalia, stalia

Yeroskipos og Lazarus
3 km øst for Paphos ligger Yeroskipos - og kaldet "den hellige have". Her lå i oldtiden en have med bl.a. granatæbler (ét af Afrodites symboler), hvor pilgrimme kunne holde hvil på deres færd fra Paphos til Afrodite templet. I en velhavervilla på torvet er indrettet et museum for almuekunst. Der ligger også en 5-kuplet kirke fra det 9. århundrede. Kirken indeholder kalkmalerier af bl.a. Lazarus' opvækkelse. Efter sin genopvækkelse måtte Lazarus flygte, og han tog til Cypern, hvor han boede i 30 år, inden han døde for 2. gang. Han ligger begravet i Lazarus kirken i Larnaca - men så langt østpå nåede vi ikke at komme.

Afrodites fødested
Afrodites fødested 14 km øst for Paphos ligger landsbyen Kouklia. Den blev anlagt af præstekongen Kinyras ca. 2.000 BC. Han byggede det oprindelige Afrodite tempel på 120 x 70 meter. Ifølge legenden var Kinyras fader til Adonis, den smukke yngling, som Afrodite Elskede. Adonis elskede at gå på jagt. Og en dag tog han ud for at dræbe et stort vildsvin, som gennem nogen tid havde terroriseret egnet. Afrodite bad ham blive hjemme, men forgæves, og Adonis blev drøbt af vildsvinet. Vildsvinet var i virkeligheden krigsguden Ares, som havde været én af Afrodites mange elskere. Der hvor Afrodites tårer faldt, voksede smukke hvide anemoner frem. Mange af dem blev farvet røde af Adonis' blod.

25 km øst for Paphos ligger ifølge legenden Afrodites fødested. Den skumfødte Afrodite, gudinde for kærlighed og skønhed, blev båret hen over vandet stående på en muslingeskal. Hun steg op af vandet her, og det fortælles, at der, hvor hun satte sin fod, voksede der græs på klippen. Det græske navn - Petra tou Romiou (Grækerens klippe) - stammer fra legenden om Dighenis Akritas, som forsvarede stedet mod de angribende saracenere (arabere) med forbløffende styrke. Det siges, at han kastede en stor klippe (Petra) ind blandt sine fjenders skibe og spredte dem. Og hvis du tvivler på denne historie, kan jeg føre bevis herfor, idet man flere steder på øen kan se disse sten. Fx ligger der i Paphos en stor sten, som kaldes Dighenis' sten. Ved siden af den ligger en mindre sten. Legenden fortæller, at Dhigenis var forelsket i dronningen af Paphos. Hun lovede at blive hans, hvis han skaffede vand til byen. Men da han havde gjort det, afviste hun alligevel hans frieri. Fuld af raseri kastede han en stor sten mod slottet for at ødelægge det, men forfejlede sit kast. Dronningen gjorde gengæld ved at kaste sin ten (ja, jeg ved s'gu dårligt nok, hvad en ten er. Jeg kender den kun fra sangen om Tornerose) mod Dighenis. Også den fejlede, ramte Dighenis' sten og blev forvandlet til granit.

Afrodites tempel
Prins Paris' valg Kinyras og hans efterkommere var ypperstepræster ved helligdommen. Unge kvinder måtte, inden de kunne blive gift, hengive sig til pilgrimmene ved Afrodites tempel. Man mente på den tid, at det var farligt for en mand at gå i seng med en jomfru. Ja, det var ikke det bare sjov at være pilgrim dengang. Da kong Agamemnon var ved at mobilisere tropper for at tage til Troja og hente sin svigerinde hjem til hendes mand fra den smukke prins Paris, sendte han Odysseus til Kinyras og bad ham stille med 40 skibe. Nu var Kinyras i en klemme, for Afrodite holdt som bekendt med trojanerne (du kan måske huske, at det var prins Paris, som udpegede Afrodite til den smukkeste kvinde blandt gudinderne. Som belønning fik han jordens smukkeste kvinde, den skønne Helena. Men, som det så ofte er, så var hun altså gift). Den snu Kinyras sendte ét skib, lastet med 39 modelskibe. Og for at formilde den strenge Agamemnon fik han et smuk brystharnisk.

Kolossi
Kolossi castle Ca. 14 km vest for Limassol ligger Kolossi borgen. Den er bygget i det 13. århundrede af Johanniterridderne, efter at de var blevet fordrevet fra Jerusalem. De gjorde ophold på Cypern, og Limassol blev deres hovedstad. Siden blev de drevet længere vestpå i Middelhavet til Rhodos og senere til Malta. Her byggede de den store Kolossi borg med metertykke mure, dybe voldgrave og med solide gitterværker. Borgen er flere gange ombygget, senest i midten af det 15. århundrede. Mens ridderne herskede på Cypern, havde de eneret på fremstilling af vin og likør. Den bedst kendte likør på øen, Commanderia er navngivet af ridderne.

Kourion
Kourion teatret Ca. 19 km vest for Limassol på vejen fra Paphos ligger Kourion. Byen, som i oldtiden var én af de fremtrædende bystater, har et pragtfuldt græsk-romersk teater. Det blev bygget ca. 200 BC efterfølgende udvidet omkring år 200 AD. Teatret er fuldstændig restaureret og anvendes til offentlige forestillinger. På et tidspunkt blev der hver sommer opført Shakespeare forestillinger med skuespillere fra den nærliggende engelske base samt pensionerede englændere. Jeg ved ikke, om de stadig finder sted. Erling kunne selvfølgelig ikke lade lejligheden gå fra sig, og han deklamerede det uforglemmelige (halvsjofle) epos om Karup Å. Da min internetudbyder ikke tolererer hvad som helst, skal jeg spare jeg for citater fra værket. I denne situation var det uheldigt, at de akustiske forhold er så fremragende, at selv den laveste hvisken kan høres tydeligt på bageste række. Heldigvis var de fleste tilskuere englændere og tyskere.

Limassol
Limassol Limassol er måske det vigtigste turist- og forretningscenter på Cypern. Det ligger mellem 2 antikke bystater: Kourion mod vest og Amathus mod øst. Der er ca 1 times kørsel fra Paphos langs kysten.

Slottet, som er bygget i det 14. århundrede, ligger på resterne af et tidligere byzantinsk slot. Det var her Richard Løvehjerte ægtede Berengaria af Navarra og kronede hende til Englands dronning i 1191. Den første kroning og det første royale bryllup udenfor England. Slottet huser nu det cypriotiske middelaldermuseum med en stor udstilling af våben.