Zorba

Paphos - og Afrodite
Afrodite Byen Paphos er opført på FN's liste over kulturelle skatte. Den er en lille, charmerende havneby i den vestlige ende af Cypern. I antikken var Paphos øens hovedstad, og dens historie går tusinder af år tilbage. Området har dejlige kyster og strande med små fiske restauranter samt små charmerende landsbyer i de omkringliggende bjerge. Paphos området praler af at være fødested for Afrodite, den græske gudinde for kærlighed og skønhed. Ikke mærkeligt, at dette område i oldtiden husede mange kulter, som dyrkede kærlighedsgudinden, hvis navn indgår i mange af øens stednavne. På Cypern boede en billedhugger Pygmalion. Han var ungkarl og levede alene for sin kunst. Han skabte en vidunderlig kvindestatue i den smukkeste, hvide marmor, og han døbte statuen Galathea (den mælkehvide). Så smuk var statuen, at han forelskede sig i den. Og han tog til Afrodite templet, hvor han ofrede til kærlighedsgudinden og bønfaldt om, at Galathea måtte blive levende. Afrodite opfyldte hans ønske, og Galathea og Pygmalion blev gift og fik datteren Paphos. Herfra stammer navnet på byen. Den rørende historie er siden blevet anvendt af Bernhard Shaw og efterfølgende også i "My fair lady". Motivet er også brugt i historien om Pinocchio.

Det gamle Paphos blev ødelagt af jordskælv omkring 1100 BC. Byen og dets Afroditetempel blev genopbygget. Samtidig anlagdes dey nye Paphos, som ofte kaldes Kato-Paphos (nedre Paphos) efter sin placering nede ved havnen. Alexander den Store gjorde det nye Paphos til hovedstad på Cypern. I mere end 700 år beholdt den sin førende status, og der var altid travlhed i dens store havn.

Paphos Castle
Paphos castle Nede ved havnen ligger byens slot: Paphos Castle. Oprindeligt lå der 2 sammenbyggede borge, som var bygget til forsvar af havnen. Venetianerne nedlagde dem i 1570, men tyrkerne genopbyggede det ene slot, efter at de havde indtaget øen. Vi spiste flere gange nede ved havnen, hvor der ligger flere hyggelige restauranter. En hyppig gæst var den pelikan, du ser på billedet her. Den gik omkring og tiggede ved bordene. Jeg har siden hørt, at den er forsvundet fra stedet. Formentlig endt på en grill. Vi kom til Cypern i ugen efter, at Danmark havde vundet EM i fodbold. Og vi lagde ikke skjul på vores nationale begejstring. En aften ved havnen blev vi overraskede over et par hollændere, som pludselig rejste sig og stormede hen imod os. Først troede vi, at vi skulle have øretæver, fordi vi havde slået Holland i forbold. Men til vores overraskelse fik vi varme omfavnelser og lykønskninger. En dejlig oplevelse.

Dionys' hus - Theseus' hus
Dionysos hus, Poseidon I nogle villaer, som ligger midt mellem havnen og det store fyrtårn, findes en samling velbevarede mosaikker, regnet for de smukkeste i hele middelhavsområdet. De tåler i hvert fald sammenligning med de mosaikker, vi så i Pompeii. De dateres til år 300-400. De smukke motiver er fra den græske mytologi. Dinnysos' villa består af 22 rum, hvoraf de fleste er velbevarede. Motiverne er for en stor del fra jagt. Sit navn har den fået efter de fremtrædende mosaikker, som beskriver vinens glæder - og sorger. Mosaikkerne blev fundet af en landmand i 1962 under pløjning. I mere end 1000 år havde disse kunstværker været begravet - og beskyttet - under store mængder af sand. En historie, som minder lidt om vores historie om fundet af guldhornene. I Theseus' villa er ikke overraskende en stor mosaik, som viser Theseus' kamp mod den frygtelige minotaurus. Ariadne står ved siden af og holder det garnnøgle, der skal bringe dem frelst ud af labyrinten. Theseus har en særlig tilknytning til Cypern, idet det var herfra han drog ud for at kæmpe mod den frygtelige minotaurus på Kreta. Vilaen menes at have huset den romerske guvernør i de sidste år, før romerrigets undergang. Lige ved siden af ligger Aions villa. Gulvene er udsmykket med pragtfulde mosaikker. På én af dem ser man Akilleus' fødsel. Man ser hans fader Peleus samt moderen Thethis. Da moderen var af gudeslægt, mens faderen var almindelig dødelig, var Akilleus en halvgud. Du husker måske, at hans moder holdt ham i hælen og sænkede han ned i floden Styx for at han skulle blive usårlig. Men på grund af denne hans akilleshæl måtte han lade livet på sletten foran Troja.
Chryssopolitissa kirken
Paulus' søjle Kirken er bygget i det 13. århundrede på ruinerne af en tidlig byzantinsk basilika. Kirken var oprindelig viet til "Jomfru Maria af den gyldne Stad". På området kan man se den såkaldte 'Paulus søjle'. Ifølge legenden blev Paulus bundet til denne søjle og pisket her, inden den romerske guvernør konverterede til kristendommen (år 45). Da vi var i Rom, så vi det fangehul, hvor Paulus og Peter sad, inden de led martyrdøden. Der foregår stadig udgravninger på stedet.
Kongernes Grav
Kongernes grav Lidt uden for Paphos ligger Kongernes grav fra ca. 400 BC. Det er et stort område, som indeholder et antal grave, der er hugget ud af klipperne. Mange er udsmykket med doriske søjler. Det er tvivlsomt, om de har tjent som kongegrave, men har muligvis fået deres navn på grund af deres majestætiske udseende. Under de første århundreder blev gravene anvendt som skjulested (katakomber) for de kristne. Jeg husker, at det var utrolig varmt den dag, da vi var ude at se stedet. Der var ingen værtshuse i nærheden, så medbring en flaske vand - eller hvad dit hjerte nu begærer.

Panayia Theoskepasti kirken
Panayia Theoskepasti betyder 'den af Gud tilhyllede Madonna'. Ifølge legenden sendte Gud en tåge for at beskytte den oprindelige kirke mod de arabiske overfald. Den nuværende kirke er bygget i 1923.

Det byzantinske museum
Det byzantinske museum indeholder en samling af ikoner og andre religiøse genstande fra det 12. til det 18. århundrede.


Odeon
Odeon er et lille græsk-romersk teater, bygget i den 1. århundrede af kejser Augustus. Det har 25 rækker med plads til ca. 3.000 tilskuere. Teatret, som kun er delvist udgravet og fritlagt, bruger til koncerter og skuespil.

Badeliv
Strandliv Næsten hver dag tog vi til stranden. Vi er alle glade for stranden - undtagen Karin, men da vi tager øllene med, er hun jo nødt til at følge trop. Ofte tog vi den lokale bus en halv snes kilometer nordpå til Coral Beach. Den har fået sit navn efter det røde sand, som er dannet af koraller. Her ligger flere dejlige tavernaer, hvor vi ofte spiste frokost.


Ayios Neophytos klostret
Neophytos klostret I nærheden ligger det maleriske kloster Ayios Neophytos. Det er grundlagt i 1200 tallet af en cypriotisk eneboer og religiøs forfatter. Han boede i en hule, som han selv huggede ud af klippen. Hulen dekorerede han med kalkmalerier. Neophytos grundlagde en klosterorden, men flyttede selv til en anden hule i nærheden. Det nuværende kloster er fra det 15. århundrede, og det indeholder mange ikoner og kalkmalerier fra det 16. århundrede.

Chrysoroyiatissa klostret
Hvis du får lyst til at køre en tur ud på øen, kan jeg anbefale at besøge Chrysoroyiatissa klostret. Det ligger ca. 40 km nord for Paphos i pragtfulde omgivelser. Klostret, som er viet til Our Lady of the Golden Pomegranate (granatæblet vgar ét af Afrodites symboler), blev grundlag i det 12. århundre, men de nuværende bygninger går tilbage til 1770. Klostret rummer en smuk samling ikoner. Hvis du kan komme den 15. august, vil du efter sigende kunne overvære en betagende religiøs ceremoni. For mindre religiøst interesserede kan jeg oplyse, at de fremstiller noget af den bedste vin på Cypern. Datoen 15. august er jomfru Marias dødsdag, og den dag bliver hun kronet til himlens dronning. Denne begivenhed fejres overalt i den katolske verden, og altså også på Cypern.
Polis
Polis Polis er en lille idyllisk by, 37 km nord for Paphos. Den ligger ved mundingen af floden Chrysochou, hvor oldtidsbyen Marion lå. Marion var tidligere et vigtigt handelscenter i den hellenistiske tid, og det havde vigtige forbindelser til Athen. Der er mange smukke huse i byen, som er ved at udvikle sig til et fredeligt turistområde på grund af dens dejlige klima og sine smukke strande. På vejen kommer du tæt forbi den smukke Akamas halvø, hvor briterne har én af deres baser.

Skildpadderne ved Cape Lara
Skildpadder ved Cape Lara Ved Cape Lara på den nordvestlige kyst kan man være heldig at opleve havskildpadder. De kommer op på land og lægger deres æg i det varme sand. Den cypriotiske stat har oprettet et forskningscenter og et reservat for at redde de truede skildpadder. Det antages, at ca. 4.000 skildpadder udklækkes her hvert år. Myndighederne fraråder stærkt, at man opsøger dyrene på deres ynglepladser. Så jeg foreslår, at du nøjes med dette idylliske billede.

Afrodites bad
Afrodites bad Ca. 50 km nord for Paphos ligger en betagende landskab, som er tilknyttet Afrodite. Hun giftede sig med Akamas, som var en af de græske helte ved Troja. Ifølge overleveringerne kom Afrodite for at bade i bassinet i skygge af et figentræ. Også ifølge legenden menes et bad i dette vand at have helbredende virkning. Det inspirerede Erling til følgende historie, som han fortalte til alle, han mødte ferien: "En gigtplaget kvinde gik ud i vandet, og da hun kom op, var alle hendes skavanker forsvundet. En mand, som i mange år havde siddet i kørestol, ville også prøve virkningen, og kørte sin kørestol ud i vandet. Og hvad tror du, der var sket, da han kom op på land igen? At han kunne gå? Nej, men der var kommet radialdæk på hans kørestol". Men ellers var det en dejlig køretur.

Men følg os på en køretur østpå langs den dejlige kyststrækning til Limassol. Undervejs gør vi ophold ved de mest spændense steder, vi kommer forbi. Vi tog afsted 2 gange. Den ene gang på en tur med rejseskabet. Den anden gang med en offentlig bus. Begge dele kan anbefales.